نشست قضایی شماره 1400-8198

نشست قضایی شماره 1400-8198

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8198


کد نشست:
1400-8198

تاریخ برگزاری:
1399/06/20

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر جهرم

موضوع:
اقدام وکیل فراتر از انتظار موکل

پرسش:
شخصی به وکیل خود اعلام می کند که کالای مشخصی را به مبلغ دویست هزار تومان بفروشد و ثمن را به وی تسلیم نماید. در صورتی که وکیل کالای مورد نظر را به قیمت دویست و بیست هزار تومان بفروشد و بدون اطلاع و اذن موکل بیست هزار تومان مازاد را برای خود بردارد آیا مرتکب جرم خاصی شده است؟

نظر هیئت عالی:
صرف تبدیل مال امانی از عین به ثمن مانع از تحقق بزه خیانت در امانت نمی شود؛ آنچه که تحویل فروشنده شده کالا بوده لذا به هر مبلغی که مبیع فروخته شود ثمن آن امانت است؛ نتیجتا به صحت عقیده اکثریت اعلام نظر می شود.

نظر اکثریت:
اولا؛ اقدامات وکیل باید در راستای غبطه و دستور موکل صورت پذیرد و اقدام مغایر آن ولو در راستای ضرر ظاهری موکل به نظر نرسد به نحو فضولی خواهد بود ثانیا؛ باید توجه داشت که ضرر صرف ضرر مالی مستقیم نیست و مثلا اگر شاگرد یک مغازه بدون اجازه مالک کالا را بیشتر از قیمت مورد نظر مالک بفروشد و مازاد را برای خود بردارد شهرت تجاری و انصاف موکل را نزد عموم با خدشه مواجه می کند که ضرر بسیار زیاد آن پوشیده نیست. ثالثا؛ اسباب تملک در قانون احصاء شده است و بیست هزار تومان مازاد که از سوی وکیل تملک می گردد فاقد مبانی حقوقی و شرعی تملک است و اکل مال بالباطل می باشد. رابعا؛ بیست هزار تومان جزیی از ثمن و توزیع شده بر مثمن است و لذا با وصف سپرده شدن کالا و عدم اقدام مورد نظر امانت دهنده در ارتباط با بخشی از ثمن و تصاحب آن و وجود ضرر به نحو مارالذکر موجب تحقق ارکان بزه خیانت در امانت خواهد بود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه آنچه مورد نظر موکل بوده یعنی رسیدن به دویست هزار تومان در قبال فروش کالا ضرری متوجه وی نخواهد بود و موضوع فاقد وصف جزایی خواهد بود و ارکان بزه خیانت در امانت به لحاظ اینکه بیست هزار تومان از سوی موکل به وکیل سپرده نشده است و اقدام وکیل نیز به ضرر موکل نبوده مفقود خواهد بود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM