نشست قضایی شماره 1400-7789

نشست قضایی شماره 1400-7789

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7789


کد نشست:
1400-7789

تاریخ برگزاری:
1398/11/03

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سنندج

موضوع:
حدود اعتبار امر قضاوت شده در دعوی مسئولیت مدنی

پرسش:
وضعیت اعتبار امر قضاوت شده در ارتباط با تغییر میزان خسارت پس از صدور حکم قطعی چگونه است ؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه دعوی مجدد همان دعوایی باشد که قبلا رسیدگی و در خصوص مطالبه خسارت رای قطعی صادر شده طرح مجدد همان دعوا در قالب مطالبه خسارات یا غرامات به لحاظ اعتبار امر مختوم یا قضاوت شده قابلیت استماع ندارد و به استناد بند 6 ماده 84 و ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار رد دعوا صادر خواهد شد.

نظر اکثریت:
با وجود حکم قطعی در دعوی مسیولیت مدنی امکان رسیدگی به دعوی جدید وجود ندارد. این امر با توجه به مبانی قاعده اعتبار امر قضاوت شده از جمله پایان دادن به اختلاف و برقراری نظم عمومی در جامعه قابل توجیه است و دعوی جدید با توجه به بند 6 ماده 84 و ماده 89 قانون آیین دادرسی مدنی دعوی رد خواهد شد.

نظر اقلیت:
در مسیولیت مدنی اصل بر جبران کامل خسارات است (ماده 1 قانون مسیولیت مدنی) و در صورت عدم جبران خسارات به ویژه خسارات آینده عدم النفع یا از کار افتادگی و حتی دیه موضوع منافاتی با قاعده اعتبار امر قضاوت شده ندارد زیرا آنچه در دعوی جدید مطالبه می شود موضوع دعوی قبلی نبوده و وحدت موضوع منتفی است.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM