نشست قضایی شماره 1398-6654

نشست قضایی شماره 1398-6654

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6654


کد نشست:
1398-6654

تاریخ برگزاری:
1397/09/08

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر بناب

موضوع:
عنوان جزایی بهره برداری غیرمجاز از معدن

پرسش:
استفاده غیرمجاز از معدنی که دیگری دارای پروانه موقت بهره برداری از آن است چه عنوان جزایی دارد؟

نظر هیئت عالی:
فرض پرسش مشمول مقررات ماده 19 قانون معادن مصوب 1377 است. در این ماده آمده است: «هرکس بدون اخذ پروانه اکتشاف یا بهره برداری و یا اجازه برداشت اقدام به حفاری های اکتشافی استخراج برداشت و بهره برداری مواد معدنی نماید متصرف در اموال عمومی و دولتی محسوب می شود و با او برابر قوانین و مقررات مربوط رفتار خواهد شد. در این موارد ماموران انتظامی موظفند حسب درخواست وزارت معادن و فلزات بلافاصله از اینگونه عملیات جلوگیری و متهم یا متهمان را برای صدور حکم به مراجع قضایی معرفی نمایند. وزارت معادن و فلزات مکلف است ضمن انجام اقدامات لازم به موقع درخواست ضرر و زیان ناشی از جرم را به مرجع قضایی مربوط تسلیم نماید.»

نظر اکثریت:
بسته به مورد چنانچه عملیات استفاده کننده ناروا و به صورت تصرف و استیلای به معدن باشد مشمول عنوان تصرف عدوانی و چنانچه به صورت مخفیانه صورت گرفته باشد مشمول عنوان سرقت می شود.

نظر اقلیت:
تحقق عنوان به چنین استفاده ای به نظر ناصواب است چرا که رکن سرقت بردن مال متعلق به دیگری است و داشتن پروانه موقت بهره برداری معدن را متعلق به صاحب پروانه نمی سازد مگر اینکه استفاده کننده ناروا ماده معدنی استخراج شده را برده باشد که در مانحن فیه چنین نیست. عنوان تصرف عدوانی نیز منوط به تصرف سابق دارنده پروانه بهره برداری است. مورد با توجه به قسمت اخیر ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشا و کلاهبرداری که تحصیل مال از طریقی که فاقد مشروعیت قانونی می باشد را عنوان کرده و مشمول عنوان اخیر تلقی می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 19 ـ هرکس بدون اخذ پروانه اکتشاف یا بهره برداری و یا اجازه برداشت اقدام به حفاریهای اکتشافی استخراج برداشت و بهره برداری مواد معدنی نماید متصرف در اموال عمومی و دولتی محسوب می شود و با او برابر قوانین و مقررات مربوط رفتار خواهد شد. در این موارد ماموران انتظامی موظفند حسب درخواست وزارت معادن و فلزات بلافاصله از اینگونه عملیات جلوگیری و متهم یا متهمان را برای صدور حکم به مراجع قضایی معرفی نمایند. وزارت معادن و فلزات مکلف است ضمن انجام اقدامات لازم بموقع درخواست ضرر و زیان ناشی از جرم را به مرجع قضایی مربوط تسلیم نماید. تبصره1ـ این گونه اقدامات از مصادیق جرم مشهود است و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلف است وظایف قانونی خود را در این موارد انجام دهد. (الحاقی 22/08/1390) تبصره2ـ هرگونه تصرف اشخاص حقیقی یا حقوقی در محدوده دارای مجوز عملیات معدنی بدون داشتن حکم از مراجع قضایی تصرف عدوانی محسوب می شود. در این موارد نیروی انتظامی موظف است حسب درخواست دارندگان مجوز یا وزارت صنعت معدن و تجارت بلافاصله نسبت به رفع تصرف و مزاحمت اقدام و متهم یا متهمان را به مراجع قضایی معرفی نماید. (الحاقی 22/08/1390) تبصره3ـ مزاحمت اشخاص حقیقی یا حقوقی به نحوی که مانع عملیات معدنی شود جرم تلقی و مجرم ضمن جبران خسارت به حبس از یک تا شش ماه و یا پرداخت جریمه نقدی معادل دو برابر خسارت وارده محکوم می شود. (الحاقی 22/08/1390)

مشاهده ماده 19 قانون معادن

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM