نشست قضایی شماره 1398-5938

نشست قضایی شماره 1398-5938

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5938


کد نشست:
1398-5938

تاریخ برگزاری:
1398/01/19

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر شاهین دژ

موضوع:
فسخ شهادت

پرسش:
با توجه به صراحت ماده 175 قانون مجازات اسلامی در خصوص حجیت شهادت شرعی اعم از آنکه مفید علم باشد یا نباشد آیا دادگاه می تواند در صورت وجود ادله دیگر بر خلاف مفاد شهادت شرعی و حصول علم شهادت شرعی را بی اعتبار نموده و بر اساس علم خود حکم نماید؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه شهادت شرعی در تعارض با علم قاضی باشد عمل به شهادت در این وصف جایز نبوده و منهی قانونگذار است و علم حاکم خواهد بود نتیجتا نظریه اتفاقی اعلام تایید می شود.

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه بر اساس مواد قانونی متعددی که در فصل سوم از بخش پنجم قانون مجازات اسلامی مقرر گردیده که مجموعا حاکی از آن است که در صورت وجود قراین و امارت بر خلاف شهادت شرعی قاضی دادگاه می تواند به شهادت مذکور عمل ننموده و با علمی که به واقع امر حاصل نموده عمل نماید کما اینکه مقنن در ماده 187 قانون مجازات اسلامی بیان داشته « در شهادت شرعی نباید علم به خلاف مفاد شهادت شرعی وجود داشته باشد هرگاه قراین و امارات بر خلاف مفاد شهادت شرعی باشد دادگاه تحقیق و بررسی لازم را انجام می دهد و در صورتی که به خلاف واقع بودن شهادت شرعی باشد علم حاصل کند شهادت معتبر نیست » و همچنین در ماده 212 قانون مرقوم بیان داشته « در صورتی که علم قاضی با ادله قانونی دیگر در تعارض باشد اگر علم بین باقی بماند آن ادله برای قاضی معتبر نیست و قاضی با ذکر مستندات علم خود و جهات رد ادله دیگر رای صادر می کند چنانچه برای قاضی علم حاصل نشود ادله قانونی معتبر است و بر اساس آنها رای صادر می شود » با وصف مراتب فوق دادگاه می تواند به استناد همین مواد قانونی و سایر مواد قانونی مرتبط به شهادت شرعی عمل ننموده و با ذکر جهات رد شهادت مذکور و بر اساس ادله معتبر رای خود را صادر نماید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 175 ـ شهادت شرعی آن است که شارع آن را معتبر و دارای حجیت دانسته است اعم از آن که مفید علم باشد یا نباشد.

مشاهده ماده 175 قانون مجازات اسلامی

ماده 212 ـ در صورتی که علم قاضی با ادله قانونی دیگر در تعارض باشد اگر علم بین باقی بماند آن ادله برای قاضی معتبر نیست و قاضی با ذکر مستندات علم خود و جهات رد ادله دیگر رای صادر می کند. چنانچه برای قاضی علم حاصل نشود ادله قانونی معتبر است و بر اساس آنها رای صادر می شود.

مشاهده ماده 212 قانون مجازات اسلامی

ماده 187 ـ در شهادت شرعی نباید علم به خلاف مفاد شهادت وجود داشته باشد. هرگاه قرائن و امارات بر خلاف مفاد شهادت شرعی باشد دادگاه تحقیق و بررسی لازم را انجام می دهد و در صورتی که به خلاف واقع بودن شهادت علم حاصل کند شهادت معتبر نیست.

مشاهده ماده 187 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM