نشست قضایی شماره 1399-6866

نشست قضایی شماره 1399-6866

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6866


کد نشست:
1399-6866

تاریخ برگزاری:
1397/07/26

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر مرند

موضوع:
استحقاق یا عدم استحقاق شخص ثالث در مطالبه چک با وجود طرح دعوا به طرفیت دارنده اولیه

پرسش:
شخصی دعوای مطالبه وجه یک فقره چک را مطرح می نماید. خوانده که صادرکننده چک بوده اعلام می دارد چک در ید شخص دیگری امانت بوده و آن شخص بدون داشتن مجوز چک را به خواهان منتقل نموده است و قراردادی بین خود و شخص ثالث که چک را به خواهان منتقل نموده ارایه می نماید که نشانگر امانی بودن چک بوده و در دفاع نیز اعلام می نماید که شکایتی مبنی بر خیانت در امانت در دادسرا مطرح شده حال تکلیف دادگاه چه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که چک در نتیجه وقوع جرم اعم از سرقت خیانت در امانت و... به اشخاص ثالث منتقل شده باشد چه دارنده چک با حسن نیت باشد (اطلاعی از وضعیت چک نداشته باشد) چه با حسن نیت نباشد در قبال صادرکننده چک امانی یا صاحب حساب تفاوتی ندارد؛ به بیان دیگر دارنده با حسن نیت نیز نمی تواند برای مطالبه وجه چک به صاحب حساب یا صادرکننده مراجعه کند و در صورتی که پرونده کیفری طرح و مفتوح رسیدگی باشد رسیدگی به دعوی مطالبه وجه چک از صاحب حساب (صادرکننده چک) متوقف بر حصول نتیجه رسیدگی به پرونده کیفری موضوع شکایت صاحب حساب و صادرکننده چک می گردد. البته این فرض هم قابل طرح است که خوانده دعوی مذکور (صاحب حساب و صادرکننده چک امانی) در قبال آن چک مدیون دارنده امانی و اولیه و به تبع آن ایادی بعدی نمی باشد و در صورت اقامه دعوای مطالبه وجه چک به طرفیت خود دعوای جلب ثالث اقامه خواهد نمود.

نظر اکثریت:
چنانچه نسبت به امانی بودن چکی بین دو نفر قراردادی باشد مفاد قرارداد نسبت به افراد مذکور لازم الاتباع می باشد و چنانچه علیرغم آن دارنده چک را به فرد دیگری انتقال دهد و دارنده نهایی از امانی بودن آن اطلاع نداشته باشد و دادگاه عدم اطلاع وی را احراز نماید مشارالیه دارنده با حسن نیت بوده و بر اساس حاکمیت اصل عدم ورود ایرادات ایراد امانی بودن متوجه وی نبوده به فرض طرح شکایت از سوی صادرکننده علیه طرف قرارداد خود تاثیری در روند رسیدگی به دعوای حقوقی مطالبه وجه چک شخص ثالث نخواهد داشت و ادعای خروج موضوعی از ماده 674 قانون مجازات اسلامی را دارد.

نظر اقلیت:
براساس اصل فوریت کارسازی اسناد تجاری در هر حال چک باید کارسازی شود حتی اگر از طریق مجرمانه هم تحصیل شده باشد.

مبحث:
قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 674 ـ هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یابی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 674 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM