نشست قضایی شماره 1398-6089

نشست قضایی شماره 1398-6089

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6089


کد نشست:
1398-6089

تاریخ برگزاری:
1397/12/06

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر شاهین دژ

موضوع:
نحوه پرداخت دیه در صورت مشخص نبودن مرتکب اصلی جرم در نزاع دسته جمعی

پرسش:
در منازعاتی که طرفین نزاع افراد متعددی هستند و انتساب جرم ضرب و جرح منجر به مصدومیت به مرتکب خاصی مشخص نمی باشد مسیولیت پرداخت دیه بر عهده چه کسی است و نحوه تعیین مسیول پرداخت دیه به چه صورتی است؟

نظر هیئت عالی:
1. در موارد علم اجمالی با توجه به مواد 477 و 478 قانون مجازات اسلامی 1392 باید مطابق این مواد رفتار شود و لذا مسیولیت افراد در پرداخت دیه حسب مورد (وجود لوث یا عدم آن) متفاوت است.

نظر اتفاقی:
دیدگاه های مختلفی در این خصوص ارایه شده است که بطور خلاصه موضوع صدمات بدنی در اثنای منازعه یا به صورت شبهه غیر محصوره است یا محصوره. در صورت اول غیر محصور بودن مرتکبین یا افراد حاضر در محل مسیولیت بیت المال قابل توجیه است و در صورت دوم می تواند از مصادیق لوث و ماجرای مراسم قسامه باشد. چنانچه اولیای دم اقامه سوگند نمایند به جهت مردد بودن نحوه ادای سوگند یاد شده در مواردی که سوگند نتیجه حصول علم اجمالی برای قاضی در مورد افرادی است که روی آنها سوگند یاد شده است. در مواردی که سوگند مثبت علم اجمالی است و نیز در مواقعی که علم اجمالی از طریق دیگری بر جانی بودن برخی افراد به طور معین حاصل شود استفاده از قرعه برای تعیین مسیول نهایی پرداخت دیه و نیز تقسیم علی‎السویه دیه دو راه حل مطرح شده در فقه و حقوق است. اما به نظر می رسد توسل به توزیع دیه با روح قوانین و احساس عدالت سازگارتر است هر چند ضروری است قانونگذار نظر خود را در این خصوص صریحا اعلام کند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 328 ـ در صورت تعدد متهمان هریک از آنها می تواند به نفع متهم دیگر در قسامه شرکت کند.

مشاهده ماده 328 قانون مجازات اسلامی

ماده 615 ـ هرگاه قسمتی از زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده است قطع شود به میزان نسبت مساحت قطع شده دیه پرداخت می شود لکن اگر بعدا معلوم شود که کودک لال بوده است دو سوم آن مسترد می گردد و چنانچه معلوم شود که گویا بوده است در صورتی که دیه حروف از بین رفته از دیه نسبت گویایی از بین رفته بیشتر باشد مابه التفاوت آن باید پرداخت شود.

مشاهده ماده 615 قانون مجازات اسلامی

ماده 317 ـ در صورت حصول لوث نخست از متهم مطالبه دلیل بر نفی اتهام می شود. اگر دلیلی ارائه شود نوبت به قسامه شاکی نمی رسد و متهم تبرئه می گردد. در غیر این صورت با ثبوت لوث شاکی می تواند اقامه قسامه کند یا از متهم درخواست قسامه نماید.

مشاهده ماده 317 قانون مجازات اسلامی

ماده 477 ـ در موارد علم اجمالی به ارتکاب جنایت توسط یک نفر از دو یا چند نفر معین درصورت وجود لوث بر برخی از اطراف علم اجمالی طبق مواد قسامه در این باب عمل می شود و در صورت عدم وجود لوث صاحب حق می تواند از متهمان مطالبه سوگند کند که اگر همگی سوگند یاد کنند در خصوص قتل دیه از بیت المال پرداخت می شود و در غیر قتل دیه به نسبت مساوی از متهمان دریافت می شود. تبصره ـ هرگاه منشا علم اجمالی اقرار متهمان باشد حسب مورد اولیای دم یا مجنی علیه مخیرند برای دریافت دیه به هر یک از متهمان مراجعه کنند و در این امر تفاوتی بین جنایت عمدی و غیرعمدی و قتل و غیر قتل نیست.

مشاهده ماده 477 قانون مجازات اسلامی

ماده 478 ـ هرگاه همه یا برخی از اطراف علم اجمالی از اتیان سوگند یا اقامه قسامه امتناع کنند دیه به طور مساوی بر عهده امتناع کنندگان ثابت می شود و در صورتی که امتناع کننده یکی باشد به تنهایی عهده دار پرداخت دیه خواهد بود. در حکم فوق تفاوتی میان قتل و غیر آن نیست.

مشاهده ماده 478 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM