نشست قضایی شماره 1400-8117

نشست قضایی شماره 1400-8117

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8117


کد نشست:
1400-8117

تاریخ برگزاری:
1398/01/21

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر رودان

موضوع:
طرفیت اقامه دعوی علیه شرکت خصوصی

پرسش:
دعوی علیه شرکت تجاری سهامی خاص باید به طرفیت چه کسی اقامه شود و آیا امکان معرفی نماینده جهت دفاع از سوی شرکت مذکور فراهم است یا خیر و دادگاه صالح به رسیدگی در صورتی که مرکز اصلی شرکت و مرکز عملیات متفاوت باشد کجاست ؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 583 قانون تجارت شرکت های تجاری دارای شخصیت حقوقی مستقلی از اشخاص موسس یا تشکیل دهنده آن هستند لذا دعوا علیه شرکت سهامی خاص باید به طرفیت شرکت اقامه شود و هر شخصی که طبق اساسنامه شرکت حق دفاع از دعاوی را داشته باشد می تواند به عنوان نماینده به دفاع از دعوی طرح شده بپردازد و چنانچه اساسنامه ساکت باشد مدیر عامل درصورت تصویب هیات مدیره می تواند از دعوی طرح شده دفاع کند.

نظر اتفاقی:
مستفاد از مواد 22 23 52 85 و 76 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد قانون تجارت هریک از انواع شرکتهای تجاری دارای شخصیت حقوقی مستقل است و می بایست دعوا به طرفیت خود شرکت مطرح گردد در نتیجه چنانچه دعوی علیه مدیر شرکت بدون اینکه شرکت طرف دعوی واقع شده باشد طرح گردد قابلیت استماع ندارد و مدیر عامل شرکت باید به نمایندگی شخص حقوقی و از طرف هیات مدیره پاسخگوی دعوی باشد و چنانچه شرکت دولتی باشد مطابق قانون می تواند اقدام به معرفی نماینده حقوقی نماید.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 52 - درصورتی که هریک از اصحاب دعوا عنوان قیم یا متولی یا وصی یا مدیریت شرکت و امثال آن را داشته باشد در دادخواست باید تصریح شود.

مشاهده ماده 52 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 22 - دعاوی راجع به ورشکستگی شرکتهای بازرگانی که مرکز اصلی آنها در ایران است همچنین دعاوی مربوط به اصل شرکت و دعاوی بین شرکت و شرکاء و اختلافات حاصله بین شرکاء و دعاوی اشخاص دیگر علیه شرکت تا زمانی که شرکت باقی است و نیز درصورت انحلال تا وقتی که تصفیه امور شرکت در جریان است در مرکز اصلی شرکت اقامه می شود.

مشاهده ماده 22 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 23 - دعاوی ناشی از تعهدات شرکت در مقابل اشخاص خارج از شرکت در محلی که تعهد در آنجا واقع شده یا محلی که کالا باید در آنجا تسلیم گردد یا جایی که پول باید پرداخت شود اقامه می شود. اگر شرکت دارای شعب متعدد در جاهای مختلف باشد دعاوی ناشی از تعهدات هر شعبه یا اشخاص خارج باید در دادگاه محلی که شعبه طرف معامله در آن واقع است اقامه شود مگر آنکه شعبه یادشده برچیده شده باشد که در این صورت نیز دعاوی در مرکز اصلی شرکت اقامه خواهد شد.

مشاهده ماده 23 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 85 - خواهان حق دارد نسبت به کسی که به عنوان وکالت یا ولایت یا قیمومت یا وصایت پاسخ دعوا را داده است درصورتی که سمت او محرز نباشد اعتراض نماید.

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 76 - در دعاوی راجع به سایر اشخاص حقوقی دادخواست و ضمائم آن به مدیر یا قائم مقام او یا دارنده حق امضاء و در صورت عدم امکان به مسوول دفتر موسسه با رعایت مقررات مواد (68 69 و 72) ابلاغ خواهد شد. تبصره 1 - در مورد این ماده هرگاه ابلاغ اوراق دعوا در محل تعیین شده ممکن نگردد اوراق به آدرس آخرین محلی که به اداره ثبت شرکتها معرفی شده ابلاغ خواهد شد. تبصره 2 - در دعاوی مربوط به ورشکسته دادخواست و ضمائم آن به اداره تصفیه امور ورشکستگی یا مدیر تصفیه ابلاغ خواهد شد. تبصره 3 - در دعاوی مربوط به شرکتهای منحل شده که دارای مدیر تصفیه نباشند اوراق اخطاریه و ضمائم آن به آخرین مدیر قبل از انحلال در آخرین محلی که به اداره ثبت شرکتها معرفی شده است ابلاغ خواهد شد.

مشاهده ماده 76 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 583 ـ کلیه شرکتهای تجارتی مذکور در این قانون شخصیت حقوقی دارند.

مشاهده ماده 583 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM