نشست قضایی شماره 1397-5489

نشست قضایی شماره 1397-5489

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5489


کد نشست:
1397-5489

تاریخ برگزاری:
1396/12/03

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
بررسی لزوم تبعیت دادگاه از نظر هیات منصفه

پرسش:
در رسیدگی به جرایم مطبوعاتی آیا نظر هیات منصفه در خصوص مجرمیت یا برایت برای دادگاه لازم الاتباع می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
توجها به ماده 43 قانون مطبوعات مفروض بر تصمیم هیات منصفه مبنی بر برایت متهم دادگاه با ابتناء بر رای مرقوم تکلیف به متابعت دارد؛ اضافه می نماید چنانچه نظر هیات منصفه محکومیت باشد و نظر دادگاه دلالت بر برایت متهم نماید عدم تبعیت از نظریه هیات منصفه بلااشکال است؛ نتیجتا نظریه عقیده اقلیت در حد استنتاج مرقوم تایید می شود.

نظر اکثریت:
نظر هیات منصفه جنبه مشورتی دارد و آن ها به عنوان نماینده جامعه و بیان کننده داوری در وجدان عمومی در دادگاه حضور می یابند و نظر خویش را در خصوص مجرمیت یا برایت اعلام می نمایند؛ اما دادگاه الزامی به تبعیت از نظر هیات منصفه در این خصوص ندارد. از سویی رسیدگی به جرایم مطبوعاتی و صدور حکم نسبت به آن نیز مانند سایر جرایم امری قضایی به شمار می رود که قانون اساسی بر عهده قوه قضاییه قرار داده است و در این خصوص قضات باید دارای اوصاف و شرایط خاصی باشند؛ در حالی که اعضاء هیات منصفه مقید به آن شرایط نیستند و از سویی بررسی ارکان ثلاثه بزه برعهده قضات است که وفق موازین قانونی به این موضوع رسیدگی و اعلام نظر می نمایند.

نظر اقلیت:
اگر بپذیریم که دادگاه ملزم به تبعیت از نظر هیات منصفه نیست حضور و مداخله هیات منصفه کاملا عبث خواهد بود؛ لذا چنانچه نظر هیات منصفه بر بی گناهی و برایت متهم باشد دادگاه ملزم به تبعیت خواهد بود؛ نظریه مشورتی شماره 4494/7 - 11/6/82 اداره حقوقی قوه قضاییه بیان می کند که: « اگر نظر هیات منصفه بر بی گناهی متهم اعلام شود دادگاه نمی تواند حکم به مجازات متهم صادر کند.»

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 43 - پس از اعلام ختم رسیدگی بلافاصله اعضاء هیات منصفه به شور پرداخته و نظر کتبی خود را در دو مورد زیر به دادگاه اعلام می دارند: (الحاقی 21/05/1377) الف - متهم بزهکار است یا خیر؟ ب - در صورت بزهکاری آیا مستحق تخفیف است یا خیر؟ تبصره 1 - پس از اعلام نظر هیات منصفه دادگاه در خصوص مجرمیت یا برائت متهم اتخاذ تصمیم نموده و طبق قانون مبادرت به صدور رای می نماید. تبصره 2 - در صورتی که تصمیم هیات منصفه بر بزهکاری باشد دادگاه می تواند پس از رسیدگی رای بر برائت صادر کند. تبصره 3 - در صورتی که رای دادگاه مبنی بر مجرمیت باشد رای صادره طبق مقررات قانونی قابل تجدید نظر خواهی است. در رسیدگی مرحله تجدیدنظر حضور هیات منصفه لازم نیست. تبصره 4 - حضور هیات منصفه در تحقیقات مقدماتی و صدور قرارهای قانونی لازم نیست.

مشاهده ماده 43 قانون مطبوعات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM