نشست قضایی شماره 1399-7529

نشست قضایی شماره 1399-7529

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7529


کد نشست:
1399-7529

تاریخ برگزاری:
1398/04/04

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر عنبر آباد

موضوع:
شرط اهلیت خواهان جهت اقامه دعوا - هماهنگ استانی کرمان - 8 از 12

پرسش:
چنان چه شخصی که خواهان به عنوان خوانده در دادخواست تعیین نموده به جهتی از جهات قانونی نظیر صغر سن فاقد اهلیت قانونی برای دفاع در مقابل دعوای مطروحه بوده و خواهان نیز در دادخواست قایم مقام قانونی از جمله ولی را ذکر نکرده باشد تصمیم دادگاه در مقابل چنین دادخواستی مستندا و مستدلا چه خواهد بود ؟ ( صدور اخطار رفع نقص یا اطلاع به دادستان جهت تعیین قیم و توقف رسیدگی یا.. .. )؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه خوانده دعوی به لحاظ صغر سن و.. . فاقد اهلیت قانونی برای دفاع در مقابل دعوی خواهان باشد و خواهان نیز در دادخواست تقدیمی نماینده قانونی خوانده محجور را تعیین نکرده باشد دادگاه به استناد ماده 2 ق.آ.د.م قرار رد دعوا صادر و اعلام می نماید لیکن اگر برای دادگاه مشخص شود که اساسا محجور فاقد ولی یا قیم می باشد؛ با توجه به ماده 1222 ق.م مراتب را به دادستان مربوط اطلاع می دهد و تا تعیین قیم دعوا را توقیف می نماید.

نظر اتفاقی:
مطابق مستفاد از ماده 56 قانون امور حسبی هرگاه عدم اهلیت خوانده بدوی بر دادگاه ثابت شود دادگاه مکلف است برای تعیین قیم واقعه را به دادسرا اطلاع دهد این تکلیف دادگاه اقتضای آن دارد که بر طبق مناط ماده 200 و ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی رسیدگی را توقیف نموده و منتظر تعیین قیم از طرف دادسرا گردد و صدور قرار رد دعوی خواهان موردی نخواهد داشت.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 56- هر یک از دادگاه ها که در جریان دعوی مطلع به وجود محجوری شود که ولی یا وصی یا قیم نداشته باشد باید به دادستان برای تعیین قیم اطلاع بدهد.

مشاهده ماده 56 قانون امور حسبی

ماده 290 – در هر موردی که رسیدگی به دلایلی از قبیل تحقیقات از مطلعین و گواهان یا معاینه محلی و یا هر اقدام دیگری که می بایست خارج از مقر دادگاه رسیدگی کننده به دعوا انجام گیرد و مباشرت دادگاه شرط نباشد مرجع مذکور به دادگاه صلاحیتدار محل نیابت می دهد تا حسب مورد اقدام لازم معمول و نتیجه را طی صورت مجلس به دادگاه نیابت دهنده ارسال نماید. اقدامات مذکور درصورتی معتبر خواهد بود که مورد وثوق دادگاه باشد.

مشاهده ماده 290 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1222 - در هر موردی که دادستان به نحوی از انحاء به وجود شخصی که مطابق ماده 1218 باید برای او نصب قیم شود مسبوق گردید باید به دادگاه مدنی خاص رجوع و اشخاصی را که برای قیمومت مناسب می داند به آن دادگاه معرفی کند. دادگاه مدنی خاص از میان اشخاص مزبور یک یا چند نفر را به سمت قیم معین و حکم نصب او را صادر می کند و نیز دادگاه مذکور می تواند علاوه بر قیم یک یا چند نفر را به عنوان ناظر معین نماید در این صورت دادگاه باید حدود اختیارات ناظر را نیز تعیین کند. اگر دادگاه مدنی خاص اشخاصی را که معرفی شده اند معتمد ندید اشخاص دیگری را از دادسرا خواهد خواست.

مشاهده ماده 1222 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM