نشست قضایی شماره 1400-8385

نشست قضایی شماره 1400-8385

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8385


کد نشست:
1400-8385

تاریخ برگزاری:
1398/08/13

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
تغییر ارکان اصلی خودرو در تخلفات رانندگی یا عنوان بزه ارتکابی جهت تعقیب کیفری

پرسش:
با توجه به اینکه در ماده 720 قانون مجازات اسلامی تغییر در ارکان اصلی وسیله نقلیه از جمله شماره شاسی موتور و یا پلاک آن که از طرف کارخانه سازنده حک و نصب شده است بدون مجوز قانونی جرم انگاری گردیده و از طرفی در ماده 30 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی نیز مقرر گردیده: «تعویض قطعات اصلی شامل موتور شاسی اتاق و رنگ بدون مجوز راهور ممنوع و مرتکب ملزم به پرداخت جریمه نقدی می گردد». چنانچه فردی مبادرت به تعویض قطعات اصلی خودرو نماید موضوع صرفا باید به کمیسیون ماده 30 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی ارجاع شود یا مشمول ماده 720 قانون مجازات اسلامی نیز می باشد؟

نظر هیئت عالی:
ماده 720 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات با ماده 20 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی به شرح نظریه ی مشورتی شماره 1350/98/7- مورخ 98/10/18 اداره حقوقی که ذیلا نقل می گردد قابل جمع و مورد تایید اعضای هیات عالی است:

نظر اتفاقی:
شماره های حک شده روی موتور یا شاسی در واقع مانند شماره شناسنامه و اثر انگشت و کد ملی افراد هست و با استفاده از این کدهای هویتی می توان اطلاعات زیادی در مورد خودرو به دست آورد این کدها برای هر خودرو منحصر به فرد بوده و شامل اطلاعاتی نظیر امکانات خودرو مشخصات خودرو مشخصات کمپانی سازنده کشور سازنده محل تولید خودرو سال ساخت مدل و مشخصات موتور و.. . می باشد و در واقع اراده قانونگذار بر این بوده که از این شماره های حک شده روی موتور یا شاسی صرف نظر از این که بر روی وسیله نقلیه نصب شود یا خیر حمایت نماید و با توجه به اینکه هر تعویضی مستلزم تغییر نیز می باشد و با هر تعویضی در واقع شماره موتور و شاسی با مشخصات مندرج در سند مغایرت می یابد در نتیجه در مواردی که شخص مرتکب تعویض ارکان اصلی وسیله نقلیه می گردد علاوه بر معرفی به کمیسیون ماده 30 و تعیین تکلیف در خصوص وسیله نقلیه فرد مرتکب نیز می بایست مطابق ماده 720 قانون مجازات اسلامی مورد تعقیب کیفری قرار گیرد. ولی اگر فردی صرفا مرتکب تغییر ارکان وسیله نقلیه از جمله شماره حک شده موتور یا شاسی وسیله نقلیه گردد با توجه به اینکه در ماده 30 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی صرفا به تعویض اشاره گردیده و هر تغییری مستلزم تعویض نمی باشد. بنابراین موضوع فقط مشمول ماده 720 قانون مجازات اسلامی و صرفا مستلزم تعقیب کیفری می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 720 ـ دیه اعضاء و دیگر صدمات وارد بر جنین در مرحله ای که استخوان بندی آن کامل شده ولی روح در آن دمیده نشده است به نسبت دیه جنین در این مرحله محاسبه می گردد و بعد از دمیده شدن روح حسب جنسیت جنین دیه محاسبه می شود و چنانچه بر اثر همان جنایت جنین از بین برود فقط دیه جنین پرداخت می شود.

مشاهده ماده 720 قانون مجازات اسلامی

ماده 30ـ تعویض قطعات اصلی وسایل نقلیه شامل موتور شاسی اتاق و نیز رنگ بدون مجوز راهنمایی و رانندگی ممنوع است در صورتی که بدون مجوز اقدام به تعویض موارد فوق شود بنا به تشخیص واحد رسیدگی به اعتراضات مندرج در ماده (5) متخلف ملزم به پرداخت جریمه به مبلغ تا (یک چهارم تا یک هشتم) قیمت قطعه و یا رنگ تغییریافته خواهد شد و در صورت عدم کشف فساد در احراز اصالت قطعه تعویض شده و خودرو نسبت به اصلاح سند اقدام لازم به عمل می آید. چنانچه قطعه تغییریافته فاقد استانداردهای لازم و مقررات فنی باشد نسبت به اوراق نمودن خودرو اقدام خواهد شد.

مشاهده ماده 30 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

ماده 20ـ کلیه قوانین و مقررات عمومی مربوط به حمل و نقل و عبور و مرور در مورد موتورسیکلت ها نیز جاری است. حرکت در پیاده رو یا در جهت مخالف مسیر مجاز ایجاد عمدی صدای ناهنجار حمل بار غیرمتعارف حرکت نمایشی مارپیچ تک چرخ حمل یدک عدم استفاده از کلاه ایمنی و تردد در خطوط ویژه اتوبوسرانی با موتورسیکلت تخلف محسوب شده و ماموران موضوع ماده (2) این قانون موظفند ضمن صدور قبض جریمه نسبت به توقیف موتورسیکلت حداکثر به مدت یک هفته و در صورت تکرار یک ماه اقدام کنند. تبصره ـ صدور گواهینامه رانندگی موتورسیکلت برای مردان برعهده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است.

مشاهده ماده 20 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM