نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/03/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
صدور حکم تنفیذ وصیت نامه و تعیین وصی جهت اجرای وصیت نامه

پرسش:
چنان چه شخصی قبل از مرگ راجع به ثلث اموال خود وصیت عهدی کند و درباره نحوه اخراج ثلث و نحوه هزینه کردن آن بعد از مرگ خویش سفارشاتی کند ولی وصی تعیین نکرده باشد تکلیف چنین وصیتی چیست و چه کسی عهده دار انجام وصیت موصی (بعد از مرگش) هست؟ آیا دادگاه هنگام صدور حکم تنفیذ وصیت نامه یا صدور حکم تقسیم ماترک می تواند فردی را عهده دار انجام وصیت مزبور کند؟ در صورت مثبت بودن پاسخ عنوان قانونی انجام دهنده چیست؟

نظر هیئت عالی:
با استفاده از وحدت ملاک ماده 77 قانون مدنی و با عنایت به قاعده "الحاکم ولی من لا ولی له" دادگاه عمومی حقوقی ضمن صدور حکم تنفیذ وصیت نامه شخصی را به عنوان وصی منصوب جهت اجرای وصیت نامه تعیین خواهد کرد. با این ترتیب اتفاق نظر تایید می شود

نظر اتفاقی:
اجرای وصایت موکول و منوط است به دخالت و مباشرت شخصی به عنوان وصی و چون موصی به هر دلیل از تعیین وصی سر باز زده است حاکم (دادگاه) به استناد مسیله 52 از تحریرالوسیله حضرت امام در باب وصیت و از باب قاعده "الحاکم ولی من لا ولی له" شخصی را تعیین و منصوب می کند تا مورد وصیت درباره ثلث موضوع سوال را انجام دهد و چنین شخصی همان وصی منصوب است. ضمن این که نظریه مشورتی شماره 3732 ـ 2/6/77 اداره حقوقی قوه قضاییه موید همین معناست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 77 - هر گاه واقف برای دو نفر یا بیشتر به طور استقلال تولیت قرار داده باشد هر یک از آن ها فوت کند دیگری یا دیگران مستقلا تصرف می کنند و اگر به نحو اجتماع قرار داده باشد تصرف هر یک بدون تصویب دیگری یا دیگران نافذ نیست و بعد از فوت یکی از آن ها حاکم شخصی را ضمیمه ی آن که باقی مانده است می نماید که مجتمعا تصرف کنند.

مشاهده ماده 77 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM