نشست قضایی شماره 1399-6760

نشست قضایی شماره 1399-6760

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6760


کد نشست:
1399-6760

تاریخ برگزاری:
1397/10/05

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
بررسی امکان تداخل رای صادره از اداره تعزیرات با رای صادر شده از دادگاه کیفری

پرسش:
شخصی به اتهام عرضه قلیان با قرار جلب به دادرسی به دادگاه معرفی و به صورت غیابی به جریمه محکوم می شود و محکوم علیه در مرحله واخواهی در لایحه خویش رای و دادنامه تعزیرات حکومتی را ارایه می نماید که بر اساس ماده 17 و 68 قانون نظام صنفی مصوب 1382/12/24 به لحاظ نداشتن مجوز عرضه قلیان به جریمه محکوم شده است تکلیف دادگاه چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان طرقبه موجه و مورد تایید است. ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/94/2514 مورخ 1397/11/14 اداره کل حقوقی به شرح ذیل الذکر موید استنتاج مرقوم است: صرفنظر از اینکه صدور حکم محکومیت به " پرداخت جریمه " توسط شعب سازمان تعزیرات حکومتی قانونا " ماهیت مجازات کیفری " را ندارد و مادام که احکام قطعی صادره از مراجع قضایی و شبه قضایی ( تعزیرات ) به یکی از طرق قانونی نقض نگردیده اند لازم الاجرا هستند در مواردی نظیر فرض سوال که حسب تشخیص هر یک از مراجع ذیصلاح حسب مورد " عمل متهم " هم " جنبه ی تخلف " ( گرانفروشی موضوع قانون نظام صنفی ) و هم " جنبه مجرمانه " ( فی المثل اخلال در امر توزیع مایحتاج عمومی از طریق گرانفروشی موضوع بند ب ماده 1 قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور ) دارد با عنایت به ماده 26 آیین نامه سازمان تعزیرات حکومتی مصوب 1373 هر دو حکم محکومیت صادره از مراجع قضایی و شبه قضایی ( تعزیرات ) قابل اجراست و صدور حکم محکومیت (متهم) توسط مراجع قضایی مانع اجرای مجازات های سازمان تعزیرات حکومتی نخواهد بود لذا با عنایت به مراتب مذکور پاسخ به قسمت های بعدی سوال سالبه به انتفاء موضوع است.

نظر اکثریت:
قانون نظام صنفی یک قانون خاصی است که به تخلفات صنفی رسیدگی می کند و تداخلی با قانون رسیدگی به جرم بزهکار ندارد لذا رای دادگاه کیفری منافاتی با رای صادره با تعزیرات حکومتی ندارد و رای صادره در تعزیرات حکومتی به جهت نداشتن مجوز صادر و رای صادره در دادگاه کیفری به جهت جرم بودن عرضه قلیان می باشد.

نظر ابرازی:
یک موضوع واحد در دو مرجع قابل رسیدگی نیست صرف نظر از اینکه رای صادره قطعی است باید با توجه به عدم صلاحیت به دیوان عالی کشور با توجه به رای وحدت رویه 660 مورخ 19/1/1382ارسال گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 615 ـ هرگاه قسمتی از زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده است قطع شود به میزان نسبت مساحت قطع شده دیه پرداخت می شود لکن اگر بعدا معلوم شود که کودک لال بوده است دو سوم آن مسترد می گردد و چنانچه معلوم شود که گویا بوده است در صورتی که دیه حروف از بین رفته از دیه نسبت گویایی از بین رفته بیشتر باشد مابه التفاوت آن باید پرداخت شود.

مشاهده ماده 615 قانون مجازات اسلامی

ماده 26 ـ هر گاه تخلف اشخاص عنوان یک از جرائم مندرج در قوانین جزایی را نیز دانسته باشد شعب تعزیرات حکومتی مکلفند به تخلف رسیدگی و رای قانونی صادر نمایند و مراتب را برای رسیدگی به آن جرم به دادگاه صالح اعلام دارند هر گونه تصمیم مراجع قضایی مانع اجرای مجازاتهای تعزیرات حکومتی نخواهد بود.

مشاهده ماده 26 آیین نامه سازمان تعزیرات حکومتی

ماده 1 ـ ارتکاب هر یک از اعمال مذکور در بندهای ذیل جرم محسوب می شود و مرتکب به مجازاتهای مقرر در این قانون محکوم می شود: الف ـ اخلال در نظام پولی یا ارزی کشور از طریق قاچاق عمده ارز یا ضرب سکه قلب یا جعل اسکناس یا وارد کردن یا توزیع نمودن عمده آنها اعم از داخلی و خارجی و امثال آن. ب ـ اخلال در امر توزیع مایحتاج عمومی از طریق گران فروشی کلان ارزاق یا سایر نیازمندیهای عمومی و احتکار عمده ارزاق یا نیازمندیهای مزبور و پیش خرید فراوان تولیدات کشاورزی و سایر تولیدات مورد نیاز عامه و امثال آنها به منظور ایجاد انحصار یا کمبود در عرضه آنها. ج ـ اخلال در نظام تولیدی کشور از طریق سوء استفاده عمده از فروش غیر مجاز تجهیزات فنی و مواد اولیه در بازار آزاد یا تخلف از تعهدات مربوط در مورد آن و یا رشاء و ارتشاء عمده در امر تولید یا اخذ مجوزهای تولیدی در مواردی که موجب اختلال در سیاستهای تولیدی کشور شود و امثال آنها. د ـ هر گونه اقدامی به قصد خارج کردن میراث فرهنگی یا ثروت های ملی اگرچه به خارج کردن آن نیانجامد قاچاق محسوب و کلیه اموالی که برای خارج کردن از کشور در نظر گرفته شده است مال موضوع قاچاق تلقی و به سود دولت ضبط می گردد. هـ ـ وصول وجوه کلان به صورت قبول سپرده اشخاص حقیقی یا حقوقی تحت عنوان مضاربه و نظایر آن که موجب حیف و میل اموال مردم یا اخلال در نظام اقتصادی شود. و ـ اقدام باندی و تشکیلاتی جهت اخلال در نظام صادراتی کشور به هر صورت از قبیل تقلب در سپردن پیمان ارزی یا تادیه آن و تقلب در قیمت گذاری کالاهای صادراتی و... تبصره ـ قاضی ذیصلاح برای تشخیص عمده یا کلان و یا فراوان بودن موارد مذکور در هر یک از بندهای فوق الذکر علاوه بر ملحوظ نظر قرار دادن میزان خسارات وارده و مبالغ مورد سوء استفاده و آثار فساد دیگر مترتب بر آن می تواند حسب مورد نظر مرجع ذیربط را نیز جلب نماید. ز ـ تاسیس قبول نمایندگی و عضوگیری در بنگاه موسسه شرکت یا گروه به منظور کسب درآمد ناشی از افزایش اعضاء به نحوی که اعضاء جدید جهت کسب منفعت افراد دیگری را جذب نموده و توسعه زنجیره یا شبکه انسانی تداوم یابد. (الحاقی 14/10/1384) تبصره ـ پرونده هایی که قبل از تصویب این قانون تشکیل شده است برابر قوانین قبلی رسیدگی می شود. (الحاقی 14/10/1384)

مشاهده ماده 1 قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM