نشست قضایی شماره 1398-5662

نشست قضایی شماره 1398-5662

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5662


کد نشست:
1398-5662

تاریخ برگزاری:
1396/05/05

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
استنکاف احد از متداعیین از پرداخت هزینه کارشناسی به طور مناصفه

پرسش:
چنانچه در پرونده ای نظر دادگاه بر پرداخت حق الزحمه کارشناسی از سوی خواهان و خوانده به صورت تناصف باشد و احد از آنها سهم خود را پرداخت و دیگری استنکاف نماید تکلیف دادگاه چیست ؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه تصمیم دادگاه به پرداخت حق الزحمه کارشناسی بالمناصفه باشد پس از ابلاغ تصمیم دادگاه مطابق ماده 259 ق. آ. د. م عمل می شود در صورتی که یک طرف سهم خود را از حق الزحمه ی تعیینی نپردازد؛ کارشناسی از عداد دلایل در خارج و به طرف مقابل ابلاغ می شود درصورت باقی بودن بر استناد به نظریه ی کارشناسی کل هزینه را بپردازد و الا کارشناسی از عداد دلایل خارج و وجه تودیع شده قبلی به درخواست وی مسترد خواهد شد.

نظر اتفاقی:
بی شک این موضوع در جایی است که اصحاب دعوی به نظریه کارشناسی اولیه اعتراض کرده اند با این وصف یک نظریه کارشناسی قبلا" واصل شده و دادگاه به هیات سه نفره ارجاع داده در اینصورت چنانچه احد از طرفین از پرداخت هزینه استنکاف نماید دادگاه باید به طرف دیگر ابلاغ نماید که هزینه طرف مقابل را پرداخت نماید در صورت پرداخت وی چنانچه محکوم له واقع شود هزینه کارشناسی در رای قید می شود. در صورت عدم پرداخت توسط این شخص نیز چون بخشی از هزینه پرداخت شده دادگاه به کارشناس دستور می دهد که نسبت به انجام کارشناسی اقدام تا النهایه حق الزحمه کارشناسی را در صورت محکومیت خوانده طی دستوری به کارشناس پرداخت می نماید. در صورت عدم محکومیت و صدور قرار یا حکم بر بی حقی کارشناس می تواند مطالبه دستمزد را از طریق دادخواست طرح نماید. البته چنانچه موضوع را که شخص مستنکف اعتراض کرده به گونه ای است که می تواند با خروج این قسمت از کارشناسی در خصوص وی رای صادر نمود قاعدتا" مطابق ماده 259 باید این بخش از کارشناسی که وی به آن اعتراض کرده از عداد دلایل خارج شود

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 259 - ایداع دستمزد کارشناس به عهده متقاضی است و هرگاه ظرف مدت یک هفته از تاریخ ابلاغ آن را پرداخت نکند کارشناسی از عداد دلایل وی خارج می شود. هرگاه قرار کارشناسی به نظر دادگاه باشد و دادگاه نیز نتواند بدون انجام کارشناسی انشاء رای نماید پرداخت دستمزد کارشناسی در مرحله بدوی به عهده خواهان و در مرحله تجدیدنظر به عهده تجدیدنظر خواه است درصورتی که در مرحله بدوی دادگاه نتواند بدون نظر کارشناس حتی با سوگند نیز حکم صادر نماید دادخواست ابطال می گردد و اگر در مرحله تجدیدنظر باشد تجدیدنظرخواهی متوقف ولی مانع اجرای حکم بدوی نخواهد بود.

مشاهده ماده 259 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM