نشست قضایی شماره 1400-8271

نشست قضایی شماره 1400-8271

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8271


کد نشست:
1400-8271

تاریخ برگزاری:
1399/03/12

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر جم

موضوع:
چگونگی تعیین قیم در صورت حجر یکی از خواندگان

پرسش:
چنانچه در دعوی حقوقی یکی از خواندگان محجور بوده و این حجر سبب قرار توقف دادرسی شود اجرای تکلیف مقرر در ماده 1222 قانون مدنی و مواد 55 و 56 قانون امور حسبی در خصوص تعیین قیم موقت توسط مدعی العموم به چه صورت می باشد؟ چنانچه خواندگان تمایلی به اعلام قبول قیمومیت راجع به محجور نداشته باشند تکلیف دادستان چیست؟ آیا می توان جهت مقابله با اطاله دادرسی کسی را به عنوان قیم موقت تعیین نمود؟

نظر هیئت عالی:
نصب قیم موقت در موارد قرار توقف دادرسی در فرآیند دادرسی مدنی پیش بینی نشده است؛ لهذا جری تشریفات تعیین قیم به شرحی که در قانون آمده لازم و ضروری است؛ نتیجتا نظریه اتفاقی صایب اعلام می شود.

نظر اتفاقی:
در صورت صدور قرار توقف رسیدگی به جهت حجر خوانده دادگاه به دادستان اطلاع می دهد تا برای محجور قیم تعیین شود و دادستان نیز طبق ماده 1222 قانون مدنی به دادگاه مدنی خاص (خانواده یا عمومی) رجوع و اشخاصی را که برای قیمومیت مناسب می داند به آن دادگاه معرفی می کند و دادگاه مدنی هم از میان اشخاص مزبور یک یا چند نفر را به سمت قیم معین و حکم نصب وی را صادر می کند. در صورت عدم پذیرش قیمومیت از طرف خواندگان (که از بستگان محجور هستند) دادستان دادگاه را برای تعیین شخص دیگری به سمت قیمومیت مطلع می نماید. نصب قیمومیت باید به قیم اعلام و ابلاغ شود پس اگر حضور پیدا نکند به وی ابلاغ می شود و نامبرده 3 روز فرصت دارد تا عدم قبولی خویش را اطلاع دهد. همچنین در مورد قرار توقف دادرسی نصب قیم موقت پیش بینی نشده است لذا باید طبق قانون از طرف دادگاه قیم تعیین گردد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 55- علاوه بر اشخاص مذکور در ماده 1219 و 1220 و 1221 قانون مدنی شهرداری و اداره آمار و ثبت احوال و مامورین آن ها و دهبان و بخشدار در هر محل مکلفند پس از اطلاع به وجود صغیری که محتاج به تعیین قیم است به دادستان شهرستان حوزه خود اطلاع دهند.

مشاهده ماده 55 قانون امور حسبی

ماده 56- هر یک از دادگاه ها که در جریان دعوی مطلع به وجود محجوری شود که ولی یا وصی یا قیم نداشته باشد باید به دادستان برای تعیین قیم اطلاع بدهد.

مشاهده ماده 56 قانون امور حسبی

ماده 1222 - در هر موردی که دادستان به نحوی از انحاء به وجود شخصی که مطابق ماده 1218 باید برای او نصب قیم شود مسبوق گردید باید به دادگاه مدنی خاص رجوع و اشخاصی را که برای قیمومت مناسب می داند به آن دادگاه معرفی کند. دادگاه مدنی خاص از میان اشخاص مزبور یک یا چند نفر را به سمت قیم معین و حکم نصب او را صادر می کند و نیز دادگاه مذکور می تواند علاوه بر قیم یک یا چند نفر را به عنوان ناظر معین نماید در این صورت دادگاه باید حدود اختیارات ناظر را نیز تعیین کند. اگر دادگاه مدنی خاص اشخاصی را که معرفی شده اند معتمد ندید اشخاص دیگری را از دادسرا خواهد خواست.

مشاهده ماده 1222 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM