نشست قضایی شماره 1400-8193

نشست قضایی شماره 1400-8193

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8193


کد نشست:
1400-8193

تاریخ برگزاری:
1398/10/24

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
امکان یا عدم امکان صدور اجراییه موضوع ماده 23 قانون صدور چک اصلاحی 97 علیه وراث صادر کننده چک

پرسش:
در صورتی که صادرکننده چک فوت شود (دار فانی را وداع گوید) در دو فرض تقسیم و عدم تقسیم ماترک آیا می توان علیه وراث وی برای وصول وجه چک مطابق ماده 23 قانون صدور چک اصلاحی سال 1397 درخواست صدور اجراییه از دادگاه کرد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه در ماده 23 قانون اصلاحی چک مصوب 97 اقامه دعوی علیه قایم مقام قانونی تجویز شده است نتیجتا ورثه ای که قبول ترکه کرده اند در قبال تعهد مورث به میزان حصه خود مسیول هستند.

نظر اکثریت:
همان طور که در مواد 19 و 60 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی مصوب 1387 رییس قوه قضاییه با اصلاحات 1388 می توان علیه وراث صادرکننده اسناد ذمه ای مانند چک در اجرای اسناد اداره ثبت به عنوان یک مرجع اداری درخواست صدور اجراییه کرد به طریق اولویت دادگاه به عنوان مرجع قضایی نیز می تواند برای چک اجراییه صادر کند و چون ماه 23 قانون صدور چک نیز در جهت سرعت بخشیدن به وصول مطالبات مردم و اعتبار بخشیدن بیشتر به چک به عنوان سندی مطمین برای پرداخت به تصویب رسیده است. بنابراین دادگاه نیز می تواند به درخواست دارنده علیه وراث صادرکننده اجراییه صادر کند بدیهی است وجه چک از ماترک صادرکننده قابل وصول است و در صورت رد کردن ترکه توسط وراث وراثی که ترکه را در کرده اند مسیول پرداخت نخواهند بود و در صورت قبول ترکه هر یک از وراث به میزان سهم خود از ماترک مسیول پرداخت وجه چک خواهد بود. خصوصا که در این ماده به قایم مقام قانونی صادرکننده حق اقامه دعوا بر علیه دارنده داده شده و چون وراث قایم مقام قانونی صادرکننده هستند می توان این گونه برداشت کرد که قانون گذار قایم مقام قانونی را نیز ملتزم به تعهدات صادرکننده چک دانسته و بر این مبنا حق اقامه دعوا را نیز به او داده است.

نظر اقلیت:
چون در ماده 23 قانون صدور چک صرفا به صادرکننده چک اشاره شده و در مورد وراث صراحتی وجود ندارد و با عنایت به این که وصول مطالبات از وراث متوفی با سوگند استظهاری در رسیدگی به دعوای بر میت ثابت می شود و در صورت پذیرش درخواست صدور اجراییه مقررات اثبات دعوای بر میت اجرا نمی شود و از سوی دیگر صدور اجراییه در این ماده حالت استثنایی دارد که باید به قدر متیقن آن اکتفا کرد. در نتیجه درخواست صدور اجراییه علیه وراث متوفی قابل صدور نیست.

مبحث:
قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 19ـ هرگاه متعهد قبل از صدور اجراییه فوت شود و درخواست صدور اجراییه علیه ورثه به عمل آید اجراییه در اقامتگاه مورث به آنان ابلاغ واقعی می گردد. در صورتی که ابلاغ واقعی در محل مزبور به هر یک از آنان میسر نگردد یا کسی که به نحو مزبور ابلاغ واقعی به او ممکن نگردیده اقامتگاه خود را اعلام ندارد و متعهدله نیز نتواند اقامتگاه او را به ترتیبی که ابلاغ واقعی میسر گردد تعیین نماید ابلاغ اجراییه با رعایت ماده 18 فوق الذکر وسیله درج در جراید به عمل می آید. تبصره ـ در صورتی که متعهد پس از صدور اجراییه و قبل از ابلاغ فوت کند طرز ابلاغ به ورثه به ترتیب مزبور خواهد بود.

مشاهده ماده 19 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی

ماده 60 ـ در اجرای اسناد ذمه ای علیه ورثه متوفی بازداشت اموال ورثه با رعایت ماده 226 قانون امور حسبی جایز است مگر اینکه وارث ترکه را رد کرده باشد و رد ترکه با رعایت مادتین 249 و 250 قانون امور حسبی محرز و انجام شده باشد.

مشاهده ماده 60 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM