نشست قضایی شماره 1400-8290

نشست قضایی شماره 1400-8290

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8290


کد نشست:
1400-8290

تاریخ برگزاری:
1398/04/23

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
استرداد هدایای تقدیمی توسط اقوام زوجین به زندگی مشترک

پرسش:
در خصوص دادخواست استرداد هدایایی که در مراسم ازدواج از ناحیه اقوام زوجین به زندگی مشترک آنان تقدیم می شود شیوه عمل چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به عرف جامعه و این که معمولا خویشاوندان هدایا را به اعتبار خویشاوندی به زوج یا زوجه تقدیم می نمایند؛ لذا اصل تلقی اختصاص هدیه به یکی از زوجین می باشد و اگر احراز گردد که قصد واهب دادن هدیه به زوجین است در این صورت هدیه به طور مشترک به زوجین تعلق دارد.

نظر اکثریت:
باتوجه به اینکه قصد اقوام در تقدیم هدایت تقدیم آن به زندگی مشترک طرفین بوده است نه تقدیم به یکی از زوجین لذا اصل در هدایا اشتراکی بودن آن فی مابین زوجین می باشد مگر اینکه با قراین دیگری احراز گردد که واهب آنرا به یکی از زوجین هبه و تملیک نموده است لذا دعوی استرداد مال مشترک از ناحیه یکی از زوجین پذیرفته نیست و باید دعوی تقسیم مال مشترک طرح گردد مگر نسبت به اموالی که تملیک و تعلق آن به یکی از زوجین محرز باشد. در این خصوص نظریه مشورتی شماره7/7911 مورخ 16/11/73 نیز موید همین نظر است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه اقوام به اعتبار نسبت خویشاوندی خود با یکی از زوجین مبادرت به دادن هدیه می نمایند و قصد واقعی آنان تقدیم هدیه به یکی از زوجین است لذا اصل به اختصاص هدیه به یکی از زوجین بنا بر نیت واقعی هدیه دهنده می باشد و حتی الامکان باید قصد واهب را احراز نمود ولی اگر احراز گردد که قصد واهب تعلق هدیه به زوجین به صورت مشترک بوده است به زوجین تعلق دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 795 - هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به کس دیگری تملیک می کند تملیک کننده واهب طرف دیگر را متهب مالی را که مورد هبه است عین موهوبه می گویند.

مشاهده ماده 795 قانون مدنی

ماده 803 - بعد از قبض نیز واهب می تواند با بقای عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل: 1 - در صورتی که متهب پدر یا مادر و یا اولاد واهب باشد؛ 2 - در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد؛ 3 - در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهرا مثل این که متهب به واسطه ی فلس محجور شود خواه اختیارا مثل این که عین موهوبه به رهن داده شود؛ 4 - در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.

مشاهده ماده 803 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM