نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/10/10

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
درخواست صدور شناسنامه توسط کسی که پدر و مادرش تبعه افغانستان بوده اند

پرسش:
آقای (الف) به استناد گواهی¬های صادره از بیمارستان هایی که خود و دخترش در آنجا متولد شده¬اند به طرفیت اداره ثبت احوال یکی از شهرستان های استان مازندران به خواسته الزام اداره خوانده به صدور شناسنامه اقامه دعوا نموده و چنین توضیح داده است: «در تاریخ 4/9/59 از پدر و مادر تبعه افغانستان در ایران متولد شده و تحصیلات متوسطه را در ایران به پایان رسانده و تاکنون هم از ایران خارج نشده است. همچنین دخترش در تاریخ 4/8/80 در ایران متولد شده و چون مطابق بندهای (4 و 5) از ماده 976 قانون مدنی تبعه ایران محسوب می-شوند با اقامه دعوا اداره خوانده را به صدور شناسنامه برای خود و دختر صغیرش الزام کرده است بنا به مراتب فوق:

نظر هیئت عالی:
با توجه به این که صدور شناسنامه من¬جمله از وظایف سازمان ثبت احوال می باشد لذا با توجه به ماده 45 قانون اصلاح قانون ثبت احوال هرگاه تابعیت شخصی مورد تردید قرار گیرد موضوع در شورای تامین شهرستان مطرح و اداره ثبت احوال بر اساس گزارش شورای تامین شهرستان به اتخاذ تصمیم مبادرت می¬نماید. چنان چه این تصمیم اداره ثبت احوال مورد اعتراض متقاضی صدور شناسنامه قرار گیرد موضوع در هیات حل اختلاف مقرر در ماده 3 قانون ثبت احوال مورد رسیدگی قرار می گیرد و تصمیم هیات حل اختلاف مطابق ماده 4 قانون ثبت احوال قابل اعتراض در دادگاه عمومی می باشد و رای وحدت رویه شماره 658 ـ 20/1/1381 نیز متضمن این معنا است. با این ترتیب موضوع ابتدا قابل طرح در دادگاه نمی باشد و اتفاق نظر تایید می¬شود.

نظر اتفاقی:
مطابق ماده 45 قانون ثبت احوال مصوب 16/4/1355 با اصلاحات بعدی مرجع احراز تابعیت که مورد تردید اداره ثبت احوال می باشد شورای تامین شهرستان مربوطه است و چنان چه شورای تامین تابعیت ایرانی متقاضی را مورد تایید قرار دهد آن گاه اداره ثبت احوال اقدام به صدور شناسنامه به نام متقاضی خواهد نمود با وصف مذکور اقامه دعوا الزام اداره ثبت احوال به صدور شناسنامه قابل استماع نیست. به ویژه آن که رای وحدت رویه شماره 658 ـ 20/1/1381 هیات عمومی دیوان عالی کشور موید نظر مذکور است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 976 - اشخاص ذیل تبعه ایران محسوب می شوند: 1 - کلیه ی ساکنین ایران به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آن ها مسلم باشد. تبعیت خارجی کسانی مسلم است که مدارک تابعیت آن ها مورد اعتراض دولت ایران نباشد؛ 2 - کسانی که پدر آن ها ایرانی است اعم از این که در ایران یا در خارجه متولد شده باشند؛ 3 - کسانی که در ایران متولد شده و پدر و مادر آنان غیرمعلوم باشند؛ 4 - کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آن ها در ایران متولد شده به وجود آمده اند؛ 5 - کسانی که در ایران از پدری که تبعه خارجه است به وجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به هجده سال تمام لااقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند والا قبول شدن آن ها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بود که مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است؛ 6 - هر زن تبعه ی خارجی که شوهر ایرانی اختیار کند؛ 7 - هر تبعه ی خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد. تبصره - اطفال متولد از نمایندگان سیاسی و قنسولی خارجه مشمول فقره 4 و 5 نخواهند بود.

مشاهده ماده 976 قانون مدنی

ماده 3 – در مقر هر اداره ثبت احوال هیئتی به نام هیئت حل اختلاف مرکب از رئیس اداره ثبت احوال و مسوول بایگانی یا معاونین و یا نمایندگان آنان و یکی از کارمندان مطلع اداره مزبور به انتخاب رئیس اداره ثبت احوال استان تشکیل می شود وظایف هیئت حل اختلاف به قرار زیر است : 1- تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت کل وقایع و وفات بعد از امضاء سند و قبل از تسلیم شناسنامه و گواهی ولادت یا وفات و تکمیل سند از نظر مشخصاتی که نامعلوم بوده است مندرج در ماده /29 این قانون. 2- رفع اشتباهات ناشی از تحریر ضمن ثبت وقایع یا نقل مندرجات اسناد و اعلامیه ها و مدارک به دفاتر ثبت کل وقایع و سایر دفاتر. 3- ابطال اسناد و شناسنامه هایی که بیگانگان مورد استفاده قرار داده اند و طبق ماده /44 اعلام می شود. 4- ابطال اسناد مکرر و یا موهوم و تصحیح اشتباه در ثبت جنس صاحب سند و تغییر نامهای ممنوع. 5- حذف کلمات زاید غیر ضروری و یا ناشی از اشتباه در اسناد سجلی اشخاص. ترتیب تقاضا و گردش کار دفاتر هیئت ها و نحوه رسیدگی و ابلاغ تصمیمات در آیین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد. تبصره – تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت کل وقایع و وفات اگر قبل از امضاء باشد با توضیح مراتب در حاشیه سند به عمل می آید و امضاء کنندگان سند ذیل توضیح را امضاء خواهند نمود (اصلاحی 18/10/1363).

مشاهده ماده 3 قانون ثبت احوال

ماده 4 – رسیدگی به شکایات اشخاص ذینفع از تصمیمات هیات حل اختلاف و همچنین رسیدگی به سایر دعاوی راجع به اسناد ثبت احوال با دادگاه شهرستان یا دادگاه بخش مستقل محل اقامت خواهان به عمل می آید و رای دادگاه فقط پژوهش پذیر است. مهلت شکایت از تصمیم هیئت حل اختلاف ده روز از تاریخ ابلاغ است. تبصره – هرگاه سند ثبت احوال در ایران تنظیم شده و ذینفع مقیم خارج از کشور باشد رسیدگی با دادگاه محل صدور سند و اگر محل تنظیم سند و اقامت خواهان هر دو در خارج از کشور با دادگاه شهرستان تهران خواهد بود.

مشاهده ماده 4 قانون ثبت احوال

ماده 45- هر گاه »هویت تابعیت« افراد مورد تردید واقع گردد و مدارک لازم جهت اثبات آن ارائه نشود مراتب برای اثبات »هویت« به مراجع انتظامی و برای اثبات تابعیت به شورای تامین شهرستان ارجاع و در صورت تایید طبق مقررات اقدام خواهد شد (اصلاحی 18/10/1363). تبصره – در جلسات شورای تامین شهرستان که به منظور فوق تشکیل می گردد رئیس اداره ثبت احوال محل نیز با داشتن حق رای شرکت خواهد داشت (اصلاحی 18/10/1363)

مشاهده ماده 45 قانون ثبت احوال

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM