نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/11/30

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
مطالبه خسارت دادرسی

پرسش:
در یک حکم غیابی یا حضوری برابر خواسته خواهان محکوم گردیده است.

نظر هیئت عالی:
اولا باتوجه به تبصره ی یک ماده 515 ق.آ.د.م. چنانچه خوانده خود را مستحق مطالبه خسارات دادرسی بداند می تواند در ضمن دفاع از دعوا و بدون نیاز به تقدیم دادخواست خسارات دادرسی از خواهان مطالبه کند.

نظر اکثریت:
سوال دارای پاسخ شکلی و ماهوی می باشد اولا- با توجه به تبصره یک ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی چنانچه خوانده دعوا با شرایط مقرر در ماده مذکور خود را مستحق مطالبه خسارات دادرسی بداند میتواند ضمن دفاع از دعوا بدون تقدیم دادخواست خسارات دادرسی را از خواهان مطالبه نماید و این امر اگر بعد از ختم دادرسی یا مستقلا باشد مستلزم تقدیم دادخواست از سوی خوانده می باشد ثانیا - از حیث ماهیت خوانده زمانی استحقاق خسارات دادرسی را خواهد داشت که خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی عمدا اقامه دعوا نموده باشد.

نظر اقلیت:
تبصره یک ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی فقط ناظر به موردی می شود که خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی اقامه دعوا کرده باشد در سایر موارد مطالبه خسارات از ناحیه خوانده مستلزم تقدیم دادخواست می باشد بدیهی است در صورتی که خوانده به طور کلی ضمن دفاع خسارات دادرسی را مطالبه نماید در این حالت خوانده مکلف است اثبات نماید که خواهان با علم به غیر محق بودن طرح دعوا نموده در صورت عدم اثبات این موضوع باید قرار رد دعوا صادر شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 109 - در کلیه دعاوی مدنی اعم از دعاوی اصلی یا طاری و درخواستهای مربوط به امور حسبی به استثنای مواردی که قانون امور حسبی مراجعه به دادگاه را مقرر داشته است خوانده می تواند برای تادیه خسارات ناشی از هزینه دادرسی و حق الوکاله که ممکن است خواهان محکوم شود از دادگاه تقاضای تامین نماید. دادگاه در صورتی که تقاضای مزبور را با توجه به نوع و وضع دعوا و سایر جهات موجه بداند قرار تامین صادر می نماید و تا وقتی که خواهان تامین ندهد دادرسی متوقف خواهد ماند و در صورتی که مدت مقرر در قرار دادگاه برای دادن تامین منقضی شود و خواهان تامین ندهد به درخواست خوانده قرار رد دادخواست خواهان صادر می شود. تبصره - چنانچه بر دادگاه محرز شود که منظور از اقامه دعوا تاخیر در انجام تعهد یا ایذاء طرف یا غرض ورزی بوده دادگاه مکلف است در ضمن صدور حکم یا قرار خواهان را به تادیه سه برابر هزینه دادرسی به نفع دولت محکوم نماید.

مشاهده ماده 109 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM