نشست قضایی شماره 1398-6041

نشست قضایی شماره 1398-6041

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6041


کد نشست:
1398-6041

تاریخ برگزاری:
1397/03/10

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
امکان رسیدگی محاکم قضایی به موضوعات داوری در صورت وجود توافق نامه یا شرط داوری در ضمن عقد اصلی

پرسش:
آیا با وجود توافق نامه داوری یا شرط داوری در ضمن عقد اصلی محاکم قضایی حق رسیدگی به موضوعات داوری را دارند؟

نظر هیئت عالی:
مطابق بند یک ماده 481 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تراضی طرفین دعوی مبنی بر منتفی شدن رجوع به داوری علی رغم وجود قرارداد یا موافقت نامه داوری خلاف قواعد آمره نیست و در صورتی که خواهان علی رغم موافقت نامه داوری اقدام به تقدیم دادخواست نماید و خوانده نیز به موجب لایحه ای صریحا انصراف خود را از رجوع به داوری اعلام کند یا به موجب لایحه ای به دفاع از دعوی معنون بپردازد؛ به طور ضمنی صلاحیت دادگاه را پذیرفته و دادگاه ذی صلاح می تواند رسیدگی کند؛ لیکن صرف عدم ایراد یا عدم حضور خوانده دعوی در جلسه رسیدگی به معنی پذیرش صلاحیت دادگاه نیست.

نظر اکثریت:
با وجود توافق نامه ی داوری یا شرط داوری در ضمن عقد اصلی محاکم قضایی حق رسیدگی به موضوعات داوری را ندارند اعم از اینکه از سوی خوانده ایراد شود یا ایراد وارد نشود؛ در صورت وجود توافق نامه ی داوری یا شرط داوری نسبت به دعوای مطروحه با استناد به ماده 2 و 454 و 455 قانون آیین دادرسی مدنی قرار عدم استماع دعوا صادر می گردد.

نظر اقلیت:
در صورت طرح دعوای اصلی موضوع شرط داوری در محاکم قضایی چنانچه خوانده با توجه به شرط داوری مندرج در قرارداد اصلی موضوع دعوا به صلاحیت دادگاه ایراد بگیرد دادگاه ضمن پذیرش ایراد باید قرار عدم استماع دعوا صادر نماید والا اگر خوانده ایرادی به صلاحیت دادگاه نگیرد به نظر می رسد این امر به منزله اقاله شرط داوری از سوی طرفین قرارداد اصلی می باشد؛ چون اصولا همان دو اراده ای که شرط داوری را ایجاد نموده اند قانونا حق اقاله آن را نیز دارند.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 481 - در موارد زیر داوری از بین می رود: 1 - با تراضی کتبی طرفین دعوا. 2 - با فوت یا حجر یکی از طرفین دعوا.

مشاهده ماده 481 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 454 - کلیه اشخاصی که اهلیت اقامه دعوا دارند می توانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلاف خود را خواه در دادگاهها طرح شده یا نشده باشد و درصورت طرح در هر مرحله ای از رسیدگی باشد به داوری یک یا چند نفر ارجاع دهند.

مشاهده ماده 454 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 455 - متعاملین می توانند ضمن معامله ملزم شوند و یا به موجب قرارداد جداگانه تراضی نمایند که درصورت بروز اختلاف بین آنان به داوری مراجعه کنند و نیز می توانند داور یا داوران خود را قبل یا بعد از بروز اختلاف تعیین نمایند. تبصره - درکلیه موارد رجوع به داور طرفین می توانند انتخاب داور یا داوران را به شخص ثالث یا دادگاه واگذار کنند.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM