نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/07/20

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لاهیجان

موضوع:
ملاک احتساب آزادی مشروط درصورت عفو رهبری

پرسش:
ملاک محاسبه در اعطای آزادی مشروط به محکومینی که عفو رهبری به ایشان تعلق گرفته است مجازات مندرج در حکم است یا مجازات تقلیل یافته در زمان درخواست ازادی مشروط؟

نظر هیئت عالی:
ملاک احتساب ؛ نصف یا یک سوم مدت مجازات برای برخورداری از آزادی مشروط میزان مجازات تقلیل یافته پس از عفو است.

نظر اکثریت:
اصل تفسیر به نفع متهم و نیز اراده ی قانونگذار بر مساعدت به حال متهم در قوانین کیفری جدید مقتضی این است که مجازات تقلیل یافته را مبنای محاسبه مجازات قرار داده لذا چنانچه محکومیت مندرج در حکم بالای ده سال باشد و بعد از عفو رهبری به کمتر از ده سال کاهش یابد ملاک اعطای آزادی مشروط حبس تقلیل یافته بوده و بعد از تحمل یک سوم مجازات می تواند درخواست آزادی مشروط نماید. مضافا که بهره مندی از عفو به عنوان یکی از تاسیسات ارفاقی به حال محکومین مانع از برخورداری از تاسیسات ارفاقی دیگر مانند آزادی مشروط نیست. (نظریه مشورتی 1452/7- 5/ 8/ 92 )

نظر اقلیت:
باید بین عفو عمومی موضوع ماده 97 قانون مجازات اسلامی ( که قانونگذار تصویب می کند) با عفو خصوصی تفاوت گذاشت در عفو عمومی تمامی آثار حکم از بین می رود لذا مانند این است که اساسا محکومیت اولیه وجود نداشته است برخلاف عفو خصوصی که آثار حکم اولیه را از بین نمی برد. بنابراین ملاک اعطای ازادی مشروط در صورت وجود عفو خصوصی مجازات اصلی مندرج در حکم دادگاه است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 58 ـ در مورد محکومیت به حبس تعزیری دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط زیر حکم به آزادی مشروط را صادر کند: الف ـ محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد. ب ـ حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نمی شود. پ ـ به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد. ت ـ محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد. انقضای مواعد فوق و همچنین مراتب مذکور در بندهای (الف) و (ب) این ماده پس از گزارش رئیس زندان محل به تایید قاضی اجرای احکام میرسد. قاضی اجرای احکام موظف است مواعد مقرر و وضعیت زندانی را درباره تحقق شرایط مذکور بررسی و در صورت احراز آن پیشنهاد آزادی مشروط را به دادگاه تقدیم نماید.

مشاهده ماده 58 قانون مجازات اسلامی

ماده 97 ـ عفو عمومی که به موجب قانون در جرایم موجب تعزیر اعطاء می شود تعقیب و دادرسی را موقوف می کند. در صورت صدور حکم محکومیت اجرای مجازات موقوف و آثار محکومیت نیز زائل می شود.

مشاهده ماده 97 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM