نشست قضایی شماره 1397-5507

نشست قضایی شماره 1397-5507

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5507


کد نشست:
1397-5507

تاریخ برگزاری:
1383/07/17

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
تکلیف دادگاه بدوی در صورت صدور حکم خلاف حکم قطعی مرجع تجدیدنظر

پرسش:
دعوایی به خواسته تخلیه عین مستاجره علیه پنج نفر از وراث مستاجر اقامه شده که یکی از خواندگان در دادگاه حاضر و چهار نفر دیگر حضور نیافته اند دادگاه نسبت به قضیه رسیدگی و حکم مقتضی صادر کرده که نسبت به خوانده حاضر حضوری و نسبت بـه دیگـران غیـابی است. محکوم علیه حاضر اقدام به تجدیدنظر خواهی کرده و دادگاه تجدیدنظر حکم صادره را تایید کرده است. حال محکومین غایب اقدام به واخواهی کرده اند در این وضعیت تکلیف دادگاه بدوی با توجه به احتمال صدور حکم بر خلاف حکم قطعی مرجع تجدیدنظر چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه واخواهی در واقع ادامه مرحله نخستین دادرسی است و رای بدوی اساسا نسبت به محکوم علیهم غایب که مبـادرت بـه واخواهی کرده اند قطعیت ندارد و باب رسیدگی بدوی نسبت به آنـان مفتـوح شـده اسـت استناد به قسمت اخیر ماده 359 قانون آیین دادرسی مدنی دادگـاههـای عمـومی و انقـلاب توجیه منطقی و قانونی ندارد زیرا اصولا در قضیه مورد بحث مرحله بدوی هنوز نسبت بـه واخواهان خاتمه نیافته است. مضافا صدر ماده 359 قانون مذکور در بیان حکم اصلی است و قسمت دوم ماده مذکور به عنوان استثنا بر قاعده اصلی وضع شده است. از آنجایی کـه در موارد استثنایی باید به حداقل مودای مواد اکتفا کرد و از تفسیر موسع که موجب خـروج از شمول حکم میشود پرهیز کرد نظر اکثریت تایید میشود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه دادگاه تجدیدنظر فقط نسبت به آنچه که مورد تجدیدنظر خواهی قرار گرفته رسیدگی میکند در سوال مطروحه رسیدگی دادگـاه تجدیـدنظر فقـط نسـبت بـه یـک نفـر از محکومین پرونده صورت گرفته است و نسبت به دیگران اظهارنظر نشده است و نظر به اینکـه با واخواهی و تجدیدنظرخواهی یکی از محکـومین حـق اعتـراض دیگـر محکـومین اسـقاط نمیشود و در صورت اعتراض هر کدام از محکومین غایب نیز دادگاه برابر مقررات مکلف بـه رسیدگی است حکم صادره از مرجع تجدیدنظر نیز به نسبت حق هر کدام از محکومین پرونده

نظر اقلیت:
نظر به اینکه حکم صادره از دادگاه بدوی در دادگاه تجدیدنظر به قطعیت رسیده اسـت و نظـر به اینکه حکم صادره از دادگاه تجدیدنظر در صورتی که قابل تجزیه و تفکیک نباشد نسبت به همه اطراف پرونده قابل تسری اسـت و در سـوال مطروحـه نیـز محـل اجـاره و تخلیـه عـین مستاجره با توجه به تعدد وراث و محکومین قابل تجزیه نیست و حکم دادگاه نیز قابل تجزیـه نخواهد بود فلذا حکم قطعی صادره از دادگاه تجدیدنظر نسبت به همه محکومین پرونده قابـل اعمال و تسری است و دادگاه بدوی حق صدور حکم برخلاف حکم قطعی دادگاه تجدیـدنظر را ندارد و باید واخواهی محکومین غایب را مردود اعلام کند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 359 - رای دادگاه تجدیدنظر نمی تواند مورد استفاده غیر طرفین تجدیدنظر خواهی قرار گیرد مگر در مواردی که رای صادره قابل تجزیه و تفکیک نباشد که در این صورت نسبت به اشخاص دیگر هم که مشمول رای بدوی بوده و تجدیدنظرخواهی نکرده اند تسری خواهد داشت.

مشاهده ماده 359 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM