نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/09/16

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر جغتای

موضوع:
تاثیر استماع شهادت شهود در رسیدگی به ماهیت دعوا

پرسش:
چنانچه خواهان مبلغی را مطالبه نموده و دلیلش شهادت شهود باشد اما علی رغم ابلاغ نـه خود در دادگاه حاضر شود و نه شهود خود را حاضر کند دادگاه باید اقـدام بـه صـدور رای نماید یا قرار؟

نظر هیئت عالی:
چون در مساله مطروحه خواهان به استناد شهادت شـهود خواسته را مطالبه کرده و استماع شهادت شهود موثر در مقام است دادگاه بایـد با صدور قرار استماع شهادت شهود به منظور استماع شهادت آنان و رسیدگی تعیین وقت نماید و به طرفین با ذکر موضوع جلسه اخطار و با لحاظ ماده 232 قـانون آیـین دادرسـی مدنی دادگاههای عمومی و انقلاب به خواهان خاطرنشان نماید که گواهان خود را در موعد معین شده به دادگاه معرفی کند. در صورتی که خواهان با وصـف ابـلاغ وقـت دادرسـی و تذکر به معرفی گواهان حاضر نشود و گواهان را به دادگاه معرفی نکند و در بـاب احضـار گواهان هم تقاضایی از دادگاه نکند دادگاه باید در ماهیت دعـوا ادعـای خواهـان را بـدون دلیل تشخیص و حکم به رد دعوا صادر کند و صدور قـرار رد دعـوا وجـه قـانونی نـدارد. اضافه مینماید امر صدور قرار استماع شهادت شهود در واقع ورود به رسیدگی به ماهیـت دعواست و در این صورت موجبی برای صدور قرار رد دعوا وجود ندارد. بـا لحـاظ مـواد 199 و 244 قانون مزبور دادگاه در صورتی که مقتضی بداند میتواند راسـا و بـدون طـرح تقاضایی از ناحیه اصحاب دعوا گواهان را احضار کند.

نظر اکثریت:
دادگاه باید حکم به رد دعوای خواهان صادر کند زیرا دعوایی طرح شده و دادگاه اقدام لازم را درباره آن کرده است و فرض صدور قرار به لحاظ معطـل نمـودن دادگـاه معنـا نـدارد و قـرار میباید مطابق موارد احصایی در ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی باشد.

نظر اقلیت:
از آنجا که رای دادگاه بـه حکـم و قـرار تقسـیم مـیشـود و نظـر بـه اینکـه در موضـوع مطروحه دادگاه وارد ماهیت نشده است بنابراین اقدام بـه صـدور قـرار مـینمایـد. اگـر وارد ماهیت میگردید حکم صادر میشد که مسـتند آن مـاده 299 قـانون آیـین دادرسـی مدنی است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM