نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/05/18

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
صدور دو گواهی انحصار وراثت معارض از یک شعبه

پرسش:
از یک شعبه به فاصله چهار ماه دو گواهی انحصار وراثت معارض صادر شده است و گواهی دوم با واقع امر مطابق است نحوه ابطال گواهی اول چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
هر یک از ورثه و اشخاص ذی نفع در ماترک متوفی می توانند از دادگاه تقاضای گواهی انحصار وراثت کنند دادگاه با رسیدگی های لازم و تحقیق از گواهان معرفی شده یا هر وسیله دیگری که لازم بداند با احراز صحت ادعا گواهی حصر وراثت صادر می کند. این گواهی قابل رسیدگی پژوهشی و فرجامی است.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 362 قانون امور حسبی که مقرر داشته در صورت وصول اعتراض نسبت به گواهی نامه حصر وراثت صادره دادگاه با تشکیل جلسه و دعوت معترض و درخواست کننده به موضوع رسیدگی کرده و حکم خواهد داد و حکم صادره قابل پژوهش و فرجام است و با توجه به ماده 44 قانون مذکور مبنی به این که کسانی که تصمیم دادگاه را در امور حسبی برای خود مضر بدانند می توانند به آن اعتراض کنند به نظر می رسد دادگاه پس از وصول اعتراض و رسیدگی های لازم اقدام به اصدار حکم قانونی مبنی بر تعیین وراث واقعی و میزان سهم الارث آنان خواهد کرد.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 1 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی رسیدگی به امور حسبی با رعایت قانون مزبور صورت می گیرد لذا اعتراض شخص ثالث در اجرای ماده 44 قانون امور حسبی باید به صورت دادخواست و با رعایت مقررات و راجع به اعتراض ثالث وفق مقررات آیین دادرسی مدنی صورت گیرد در صورتی که معترض وجود نداشت باید با گزارش رییس حوزه قضایی مربوط مراتب در اجرای ماده 2 قانون اختیارات رییس قوه قضاییه به دفتر نظارت و پیگیری قوه قضاییه جهت اقدام قانونی اعلام و درخواست قانونی به عمل آید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 362ـ پس از انقضای یک ماه از تاریخ نشر آگهی در صورتی که معترضی نبود دادگاه تمام ادله و اسناد درخواست کننده تصدیق را از برگ شناسنامه و گواهی گواه و غیره در نظر گرفته تصدیقی مشعر بر وراثت و تعیین عده وراث و نسبت آن ها به متوفی صادر می نماید و در صورت اعتراض دادگاه جلسه ای برای رسیدگی به اعتراض معین نموده و به معترض و درخواست کننده تصدیق اطلاع می دهد و در جلسه پس از رسیدگی حکم خواهد داد و این حکم قابل پژوهش و فرجام است. (اصلاحی 18/4/1374)

مشاهده ماده 362 قانون امور حسبی

ماده 44- کسانی که تصمیم دادگاه را در امور حسبی برای خود مضر بدانند می توانند بر آن اعتراض نمایند خواه تصمیم از دادگاه نخست صادر شده و یا از دادگاه پژوهشی باشد و حکمی که در نتیجه اعتراض صادر می شود قابل پژوهش و فرجام است.

مشاهده ماده 44 قانون امور حسبی

ماده 1 - آیین دادرسی مدنی مجموعه اصول و مقرراتی است که در مقام رسیدگی به امور حسبی و کلیه دعاوی مدنی و بازرگانی در دادگاههای عمومی انقلاب تجدیدنظر دیوان عالی کشور و سایر مراجعی که به موجب قانون موظف به رعایت آن می باشند به کار می رود.

مشاهده ماده 1 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM