نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/08/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر قائم شهر

موضوع:
تکلیف دادگاه در زمانی که ولی قهری شخصی را برای اداره اموال مولی علیه تعیین کرده باشد

پرسش:
با توجه به اصلاح ماده 1184 قانون مدنی که در قسمت اخیر آن قید شده است «ولی قهری به واسطه کبر سن یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد و شخصی را هم برای این امر تعیین نکند» آیا مفهوم مخالف آن این است که اگر ولی قهری شخصی را برای اداره اموال مولی علیه معین نموده باشد دادگاه تکلیفـی بـرای نصب امین ندارد؟ اگر چنین است تکلیف دادگاه در برخورد با چنین مواردی چیست؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مفهوم مخالف قسمت اخیر ماده 1184 اصلاحی قانون مدنی چنان چه ولی قهری به واسطه کبر سن یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه خود نباشد می تواند شخص امینی را برای اداره اموال مولی علیه خود انتخاب کند و در چنین صورتی دادگاه تکلیفی به تعیین امین ندارد.

نظر اکثریت:
با توجه به ذیل ماده 1184 قانون مدنی که تصریحا بیان داشته در صورتی که ولی شخصی را برای اداره اموال مولی علیه معین نکند دادگاه وارد عمل می شود و اقدام قانونی می نماید و اگر ولی فردی را به عنوان امین تعیین کرده باشد شخصا با علم و آگاهی اختیارات خویش را به دیگری داده و امین در چنین حالتی نقش معاون و وکیل وی را دارد (ماده 123قانون امور حسبی) و باید تعلیمات ولی قهری را بپذیرد مگر این که ناتوانی او روانی و فکری باشد دادگاه در حالت مذکور با توجه به نص صریح قانونی فقط در صورت تعیین نکردن امین برای تعیین امین اقدام می کند.

نظر اقلیت:
با نگاهی به قانون امور حسبی از جمله مواد 103 و 104 و بعد که اولا: برای امین شرایطی قایل شده که همان شرایط قیم هست ثانیا: هرجا سخن از تعیین امین است آن را از طریق دادگاه امکان پذیر دانسته زیرا پس از تعیین امین بار حقوقی بر او مترتب خواهد بود و اگر ولی شخصا انتخاب کند در صورت تخلف نحوه کنترل آن از طریق دادگاه میسور نخواهد بود. از طرفی تشخیص کبر سن و بیماری و موارد دیگر مطرحه در ماده 1184 قانون مدنی باید از طریق دادگاه باشد پس از اثبات این موارد امین منضم می شود در حالی که با تعیین امین از ناحیه ولی شرایط مطروحه در قانون برای امین عموما لحاظ نخواهد شد و این امین با آنچه قانون بیان داشته متفاوت خواهد بود و در این میان چه بسا اموال مولی علیه به کلی حیف و میل شود و در نهایت نتوان حتی نظارتی نیز بر آن کرد نصب امین با دادگاه خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1184 - هر گاه ولی قهری طفل رعایت غبطه ی صغیر را ننماید و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد به تقاضای یکی از اقارب وی و یا به درخواست رئیس حوزه ی قضایی پس از اثبات دادگاه ولی مذکور را عزل و از تصرف در اموال صغیر منع و برای اداره ی امور مالی طفل فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین می نماید. همچنین اگر ولی قهری به واسطه ی کبر سن و یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد و شخصی را هم برای این امر تعیین ننماید طبق مقررات این ماده فردی به عنوان امین به ولی قهری منضم می گردد.

مشاهده ماده 1184 قانون مدنی

ماده 123- امینی که برای اداره اموال عاجز معین می شود به منزله وکیل عاجز و احکام وکیل نسبت به او جاری است.

مشاهده ماده 123 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM