نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/02/01

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
تکلیف دادگاه در صورت اعتراض به نظر کارشناس بدون ایداع هزینه کارشناسی مجدد

پرسش:
چنانچه نظر کارشناس مورد اعتراض یک یا هر دو طرف دعوا واقع شـود و دادگـاه بنـا بـه تقاضای معترض در مقام رسیدگی به اعتراض موضوع را به کارشناس دیگـر محـول کنـد. لیکن به علت عدم ایداع دستمزد کارشناس قرار کارشناسی اجرا نشود آیا دادگـاه حسـب مورد باید قرار ابطال دادخواست بدهد و کارشناسی را از عداد دلایل خـارج کنـد؟ یـا اینکـه میتواند بر اساس نظر کارشناس اول مبادرت به صدور رای نماید؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که به نظر کارشـناس اعتـراض شـده و دادگـاه کارشناس دیگری انتخاب کند معترض مکلف است اجرت کارشناس را بپردازد در صورت عدم پرداخت و احراز ابلاغ به وی اعتراض کان لم یکن است و دادگاه حسب مورد اظهارنظر میکند. در صورتی که نتواند اظهار نظر کنـد طبـق قسـمت اخیـر مـاده 259 قانون آیین دادرسی مدنی عمل مینماید.

نظر اکثریت:
معیار در متابعت یا عدم متابعت از نظر کارشناس موافقت یا عدم موافقت آن بـا اوضـاع و احوال معلوم و مسلم قضیه است که تشخیص این امر با دادگـاه اسـت. چنـانچـه تصـمیم دادگاه مبنی بر ارجاع موضوع به کارشناس دیگر اعم از اینکه از ناحیه طرفین اعتراض شده یا نشده به علت آن بوده است که نظر کارشناس را مخالف اوضاع و احوال معلوم و محقق دانسته و لیکن کارشناسی مجدد بـه سـبب عـدم ایـداع دسـتمزد صـورت نپـذیرد دادگـاه نمیتواند بر اساس نظر کارشناس اول مبادرت به صدور رای کند و در این صورت دادگـاه مبادرت به صدور قرار ابطال دادخواست میکند. ولی اگر ارجاع امر به کارشناس دیگـر بـه دلیل مخالفت نظر کارشناس با اوضاع و احوال مسلم قضیه نبوده بلکه در جهـت رسـیدگی اعتراض و کشف هر چه بیشتر واقعیت باشد به طوری که اگـر اعتـراض نمـیشـد دادگـاه میتوانست از نظر کارشناس تبعیت نماید چنانچه دستمزد بـرای بـار دوم ایـداع نشـود و قرار کارشناس اجرا نشود تلقی این است که معترض با نسپردن حق الزحمه کارشـناس در واقع از اعتراض خود عدول کرده و موجبی برای رسیدگی دادگاه به اعتراض بـاقی نمانـده و مثل موردی است که نظر کارشناس مصون از تعرض مانده و به زعم دادگـاه نیـز ایـرادی متوجه آن نیست.

نظر اقلیت:
دادگاه در هر حال نمیتواند از نظر کارشناس اول تبعیت کند زیرا وقتی دادگاه موضـوع را بـه کارشناس دیگر یا هیات کارشناس ارجاع نماید در واقع نظر کارشناس اول را مغایر با اوضاع و احوال معلوم و محقق قضیه و مخدوش دانسته است. حال که نظر کارشـناس اول را نادرسـت تلقی کرده نمیتواند رای دهد. بنابراین اگر دستمزد کارشناس ایداع نشود و کارشناسی به این علت انجام نگیرد دادگاه حسب مورد قرار کارشناسی را از عداد دلایل خـارج یـا قـرار ابطـال دادخواست صادر میکند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM