نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/11/10

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر آوج

موضوع:
وصف مجرمانه جهت شروع به جرم

پرسش:
آیا با توجه به الف- ماده123قانون مجازات اسلامی مصوب1392(مجرد قصد ارتکاب جرم و یا عملیات و اقداماتی که فقط مقدمه جرم است و ارتباط مستقیم با وقوع جرم ندارد شروع به جرم نیست و از این حیث قابل مجازات نمی باشد) ب- ماده 664 قانون مجازات اسلامی کتاب پنجم تعزیرات مصوب 1375( هرکس عالما عامدا برای ارتکاب جرمی اقدام به ساخت کلید یا تغییر آن نماید یا هر نوع وسیله ای برای ارتکاب جرم بسازدیا تهیه کند به حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد) نگهداری لوازمی مانند ترازو که از یک فروشنده مواد مخدر کشف شده است دارای وصف مجرمانه می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در ماده 664 قانون تعزیرات علاوه بر واژه ساخت واژه تهیه نیز به کار برده شده است و لذا وسیله ای اگر صرفا برای ارتکاب جرم ساخته و یا تهیه شود بزه ماده 664 واقع شده است و قانون گذار در این ماده به صورت مطلق هرگونه ساخت و یا تهیه هر وسیله ای را برای ارتکاب جرم (مطلق جرم) جرم انگاری نموده است و نباید این ماده را صرفا در مورد بزه سرقت تفسیر کرد. لذا اگر مشخص شود که فروشنده مواد مخدر ترازو را صرفا برای توزین مواد مخدر تهیه کرده است مرتکب بزه ماده 664 قانون تعزیرات شده است.

نظر اکثریت:
صرف نگهداری لوازمی مانند ترازو که در فروش مواد مخدر نیز کاربرد دارد جرم انگاری نشده است مگر آنکه وسیله نگهداری شده صرفا جهت ارتکاب جرم (اعم از سرقت یا سایر جرایم) باشد به نحوی که نتوان استفاده دیگری از آن وسیله نمود مانند کلید منزل و یا سرشمع شکسته اتومبیل که از آن جهت شکستن شیشه خودروها استفاده می شود.

نظر اقلیت:
پذیرش نظر اکثریت در رابطه با عدم جرم انگاری نگهداری لوازمی مانند ترازو لیکن عدم پذیرش تسری ماده 664 به جرمی غیر از سرقت به عبارت دیگر مقید نمودن ماده 664 به جرم سرقت.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 123 ـ مجرد قصد ارتکاب جرم و یا عملیات و اقداماتی که فقط مقدمه جرم است و ارتباط مستقیم با وقوع جرم ندارد شروع به جرم نیست و از این حیث قابل مجازات نمی باشد.

مشاهده ماده 123 قانون مجازات اسلامی

ماده 664 ـ قطع و از بین بردن هر یک از دو طرف اندام تناسلی زن موجب نصف دیه کامل زن است و قطع و از بین بردن بخشی از آن به همان نسبت دیه دارد. در این حکم فرقی میان باکره و غیرباکره خردسال و بزرگسال سالم و معیوب از قبیل رتقاء و قرناء نیست.

مشاهده ماده 664 قانون مجازات اسلامی

ماده 664 ـ هر کس عالما عامدا برای ارتکاب جرمی اقدام به ساخت کلید یا تغییر آن نماید یا هر نوع وسیله ای برای ارتکاب جرم بسازد یا تهیه کند به حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 664 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM