نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/02/12

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر دلیجان

موضوع:
صدور گواهی انحصار وراثت در صورت عدم سابقه در ثبت احوال

پرسش:
فردی حدود یکصد و پنجاه سال قبل فوت شده است. در حال حاضر افرادی خود را نوه یا نبیره وی معرفی می کنند. از متوفی هیچ گونه سابقه¬ای در ثبت احوال وجود ندارد و فاقد مشخصات سجلی است؛ استشهادیه¬های محلی مبنی بر انحصار وراثت نیز متکی به علم و یقین نیست. در ضمن مستدعی انحصار وراثت نیز اصرار به دریافت این گواهی دارد و اظهار می¬دارد برای پرونده¬ای که در جریان رسیدگی است نیاز مبرم به آن دارد. تکلیف دادگاه در این خصوص چیست؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4) مدنی: از سوال مطروحه چنین مستفاد می¬شود که شخصی حدود صدو پنجاه سال پیش فوت کرده است و اکنون نواده¬های وی به منظور تحصیل ماترک نیازمند اخذ گواهی حصر وراثت می¬باشند؛ لذا به دادگاه مراجعه می¬کنند. در این صورت دادگاه با تحقیق از شهود در صورت احراز واقعیت برحسب مقررات اقدام به صدور گواهی حصر وراثت خواهد کرد. گذشت زمان طولانی از فوت متوفی مانع صدور گواهی حصر وراثت نیست. بدیهی است به موجب قانون شورای حل اختلاف مصوب سال 1387 صدور گواهی حصر وراثت در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار گرفته است.

نظر اکثریت:
در فرض سوال نمی توان گواهی انحصار وراثت صادر کرد. اولا: در گواهی انحصار وراثت که توسط دادگاه صادر می¬شود باید نسبت وراث با متوفی و سهم وراث از ارث وی مشخص شود که امکان این امر وجود ندارد. ثانیا: در برگ درخواست و تقاضا باید مشخصات متوفی و وراث ایشان و نسبت آنها با متوفی ذکر شده باشد که در این خصوص هیچ یک از موارد مذکور امکان ندارد و با شهادت شهود هم بعید است مشخص شود.

نظر اقلیت:
در مورد سوال گواهی انحصار وراثت با استماع شهادت شهود و اخذ توضیح از آنها امکان پذیر است و شناسنامه موضوعیت ندارد. نبود شناسنامه مانع این امر نیست ولی اگر شهود شهادت دقیق و کافی ندادند می¬توان آن را رد کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM