ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

متن کامل ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها.

ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

متن کامل ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها.

ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

ماده 1 ـ به منظور حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها و تداوم و بهره وری آن ها از تاریخ تصویب این قانون تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرک ها جز در موارد ضروری ممنوع می باشد.

ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374/03/31

ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

ممشاهده ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374/03/31

قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها / ماده 1

ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۷۴/۰۳/۳۱

متن ماده 1
قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

مصوب ۱۳۷۴/۰۳/۳۱
  • ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

    متن کامل 1 ماده

    مصوب ۱۳۷۴/۰۳/۳۱
متن ماده ۱

ماده 1 ـ به منظور حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها و تداوم و بهره وری آن ها از تاریخ تصویب این قانون تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرک ها جز در موارد ضروری ممنوع می باشد.

تبصره 1ـ تشخیص موارد ضروری تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها در هر استان به عهده کمیسیونی مرکب از رئیس سازمان جهاد کشاورزی مدیر امور اراضی رئیس سازمان مسکن و شهرسازی مدیرکل حفاظت محیط زیست آن استان و یک نفر نماینده استاندار می باشد که به ریاست سازمان جهاد کشاورزی تشکیل می گردد.
نماینده دستگاه اجرایی ذی ربط می تواند بدون حق رای در جلسات کمیسیون شرکت نماید.
سازمان جهاد کشاورزی موظف است حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ دریافت تقاضا یا استعلام مطابق نظر کمیسیون نسبت به صدور پاسخ اقدام نماید.
دبیرخانه کمیسیون فوق در سازمانهای جهاد کشاورزی استانها زیر نظر رئیس سازمان مذکور تشکیل می گردد و عهده دار وظیفه دریافت تقاضا تشکیل و تکمیل پرونده بررسی کارشناسی اولیه مطرح نمودن درخواستها به نوبت درکمیسیون و نگهداری سوابق و مصوبات می باشد. (اصلاحی 01/08/1385)
تبصره 2ـ مرجع تشخیص اراضی زراعی و باغها وزارت جهاد کشاورزی است و مراجع قضایی و اداری نظر سازمان جهاد کشاورزی ذی ربط را در این زمینه استعلام می نمایند و مراجع اداری موظف به رعایت نظر سازمان مورد اشاره خواهند بود.
نظر سازمان جهاد کشاورزی استان برای مراجع قضایی به منزله نظر کارشناس رسمی دادگستری تلقی می شود. (اصلاحی 01/08/1385)
تبصره 3ـ ادارات ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی و سایر هیاتها و مراجع مربوط مکلفند در موارد تفکیک افراز و تقسیم اراضی زراعی و باغها و تغییر کاربری آنها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرکها از سازمانهای جهاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی استعلام نموده و نظر وزارت مذکور را اعمال نمایند. (اصلاحی 01/08/1385)
تبصره 4ـ احداث گلخانه ها دامداریها مرغداریها پرورش ماهی و سایر تولیدات کشاورزی و کارگاههای صنایع تکمیلی و غذایی در روستاها بهینه کردن تولیدات بخش کشاورزی بوده و تغییر کاربری محسوب نمی شود. موارد مذکور از شمول این ماده مستثنی بوده و با رعایت ضوابط زیست محیطی با موافقت سازمان های جهاد کشاورزی استانها بلامانع می باشد. (الحاقی 01/08/1385)
تبصره 5 ـ اراضی داخل محدوده قانونی روستاهای دارای طرح هادی مصوب مشمول ضوابط طرح هادی بوده و از کلیه ضوابط مقرر در این قانون مستثنی می باشد. (الحاقی 01/08/1385)
تبصره 6 ـ به منظور تعیین روش کلی و ایجاد وحدت رویه اجرایی و نظارت و ارزیابی عملکرد کمیسیونهای موضوع تبصره (1) این ماده دبیرخانه مرکزی در وزارت جهاد کشاورزی (سازمان امور اراضی) تشکیل می گردد. (الحاقی 01/08/1385)
تبصره 7ـ تجدیدنظر در مورد تصمیمات کمیسیونهای موضوع تبصره (1) این ماده در مواردی که مجوز تغییر کاربری صادر شده با تشخیص و پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی به عهده کمیسیونی به ریاست وزیر جهاد کشاورزی یا نماینده تام الاختیار وی و با عضویت معاونان ذی ربط وزارتخانه های مسکن و شهرسازی کشور و سازمان حفاظت محیط زیست می باشد.
نماینده دستگاه اجرایی ذی ربط می تواند حسب مورد و بدون حق رای در جلسات مذکور شرکت نماید. (الحاقی 01/08/1385)

ماده 2 ـ در مواردی که به اراضی زراعی و باغ ها طبق مقررات این قانون مجوز تغییر کاربری داده می شود هشتاد درصد (80%) قیمت روز اراضی و باغ های مذکور با احتساب ارزش زمین پس از تغییر کاربری بابت عوارض از مالکین وصول و به خزانه داری کل کشور واریز می گردد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 1ـ تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها برای سکونت شخصی صاحبان زمین تا پانصد متر مربع فقط برای یکبار و...

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره 14000-192-199 ک - مورخ 1131/10/12
به استناد ماده 12 قانون زمین شهری مصوب 1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی کمیسیون موضوع ماده 12 م این قانون تا سال 1374 راجع به نوع زمین موات باغمزروعی و. .. اظهارنظر می کرد. از سال 1374 این کمیسیون از اظهار نظر در مورد نوع زمین که باغ است یا مزروعی خودداری می کند؛ زیرا حسب تبصره 2 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374 با اصلاحات والحاقات بعدی مرجع تشخیص اراضی زراعی و باغ ها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرک ها وزارت جهاد کشاورزی است و تغییر کاربری اراضی موضوع این قانون در روستا طبق ضوابطی مجاز است که توسط وزارت اخیرالذکر تعیین می شود. در تبصره 2 ماده 2 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی ئ باغ ها اصلاحی 1385 نیز مرجع تشخیص اراضی زراعی و باغ ها وزارت جهاد کشاورزی ادانسته شده است و مراجع قضایی و اداری نظر سازمان جهاد کشاورزی ذی ربط را در این زمینه استعلام می کنند و مراجع اداری موظف به رعایت نظر این سازمان شده اند. نظر سازمان جهاد کشاورزی استان برای مراجع قضایی به منزله نظر کارشناس رسمی دادگستری تلقی می شود همان گونه که استحضار دارید کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری پیش از سال 1374 در مواردی ملکی را در وضعیت باغی تشخیص داده؛ اما چون باغ شناخته شدن ملک مشکلاتی را برای مالکان ایجاد می کند بعضا مالکان دعوای اعتراض به رای کمیسون به ادعای مزروعی بودن و باغ نبودن ملک را به طرفیت اداره راه و شهرسازی مطرح می کنند حال پرسش این است که با توجه به صلاحیت وزارت جهاد کشاورزی در تشخیص اراضی زراعی و باغی از سال 1374 تا کنون آیا در این دعاوی طرح دعوی به طرفیت اداره جهاد کشاورزی هم ضروری است؟
2
نظریه مشورتی شماره 1400-168-9 ک - مورخ 1400/03/11
طبق ماده 2 قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها نظر سازمان جهاد کشاورزی برای مراجع قضایی به منزله نظر کارشناس رسمی دادگستری است. چنانچه در نظریه جهاد کشاورزی قدمت بنا و سال ساخت آن قید نشده تصاویر مربوط به اراضی تغییر کاربری شده در مقایسه با مساحت کل ملک موجود نباشد از سوی دیگر مساحت دقیق ملک که قسمتی از آن تغییر کاربری داده شده قید نشده و جهاد کشاورزی اعلام کند قادر به اعلام زمان دقیق قدمت و سال ساخت تغییر کاربری نیست با توجه به این که کارشناسی جهت رفع نواقص پرونده ضرورت دارد هزینه کارشناسی توسط چه کسی بایستی پرداخت شود؟
3
نظریه مشورتی شماره 99-192-1864 ع - مورخ 1399/11/27
اگر فردی در ملک خود که کاربری باغ دارد سرویس بهداشتی و انباری به اندازه متعارف جهت نگهداری وسایل و ابزار و ملزومات باغبانی و همچنین استخر آب جهت ذخیره آب کشاورزی و آبیاری درختان از طریق لوله کشی به شیوه قطره ای احداث کند با توجه به این که هدف مالک در راستای استفاده بهینه از ملک است آیا این اقدام وی تغییر کاربری محسوب می شود یا این که کارشناس رسمی دادگستری باید با معاینه محل اظهار نظر کند؟
4
نظریه مشورتی شماره ح9002-291-89 - مورخ 1398/12/28
برابر قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها هرگونه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها ممنوع بوده و مجوز آن بر عهده کمیسیون مربوطه است. چنانچه فردی با مجوز قانونی مبادرت به احداث استخر آبیاری در اراضی کشاورزی و یا باغ نموده و سپس بدون مجوز قانونی و یا با مجوز قانونی و به میزان بیشتر از حد مجاز بر روی استخر آبیاری مبادرت به احداث بنای مسکونی نماید آیا این اقدام نامبرده تغییر کاربری مشمول قانون یاد شده می گردد.
5
نظریه مشورتی شماره 98-192-715 ح - مورخ 1398/06/02
احتراما نظر به اینکه موجب مقررات ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی و زراعی و باغها مصوب 31/4/1374 و تبصره الحاقی مصوب 1/8/85 اراضی داخل محدوده قانونی شهرها و شهرک ها و نیز اراضی داخل محدوده قانونی روستاهای دارای طرح های مصوب از ضوابط مقرر در این قانون مستثنی می باشند با توجه به مفاد ماده 12 الحاقی مصوب 1/8/1385 قانون مذکور که مقرر می دارد ایجاد هر گونه مستحدثات پس از حریم قانونی موضوع ماده 17 قانون اصلاح ایمنی راهها و راه آهن مصوب 1379 در مورد اراضی زراعی و باغی فقط با رعایت تبصره 1 ماده 1 این قانون مجاز می باشد آیا اراضی داخل محدوده حریم قانونی موضوع ماده 17 قانون اخیرالذکر نیز از شمول ضوابط مقرر در قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مستثنی می باشد به عبارت دیگر با عنایت به اینه اجرای مقررات قانونی مربوط به ایمنی راهها در محدوده حریم راهها و راه آهن بر عهده ماموران وزارت راه و شهرسازی می باشد ماموران وزارت جهاد کشاورزی نیز به منظور اجرای مقررات مربوط به حفظ کاربری حق دخالت در این محددوده حریم راهها و راه آهن را دارند یا اینکه این محدوده از شمول قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها خارج بوده و حق اعمال مقررات مربوط به این قانون را ندارند./ع
6
نظریه مشورتی شماره 750-66-96 - مورخ 1396/05/17
نظر به اینکه به موجب تبصره 2 بند 3 ماده 99 قانون شهرداری قانون مقدم اعضای کمیسیون مذکور باید با لحاظ قرار دادن مواد 1و3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 84 قانون موخر صرفا ساخت و سازهای غیر مجاز در خارج از حریم مصوب شهر ها و در محدوده طرح هادی را رسیدگی و ردی مقتضی صادر نمایند و خارج از طرح هادی روستایی جرم تلقی می گردد و به استناد ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 84 مجرم علاوه بر قلع و قمع اعیانی احداثی به پرداخت جزای نقدی یک تا سه برابر ارزش زمین با کاربری جدید و در صورت تکرار حبس تعزیری از یک تا شش ماه محکوم می گردد حال در کمیسیونهای مختلف که در هر استان تشکیل می شود رویه های متفاوتی حاکمیت دارد فلذا آیا کمیسیون مذکور صلاحیت رسیدگی به تغییر کاربری با ساخت و سازهای غیر مجاز در خارج از طرح هادی را دارد یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ تکلیف ماده 3 قانون حفظ کابری اراضی زراعی که تغییر کاربری داخل طرح هادی را مستثناء از رفتار مجرمانه و خارج از طرح هادی را جرم و در صلاحیت مراجع قضایی صالح دانسته چیست؟
7
نظریه مشورتی شماره 95-154-991 - مورخ 1395/07/26
8
نظریه مشورتی شماره 991-154-95 - مورخ 1395/07/26
حسب مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران حدود1400 هکتار از اراضی خارج از محدوده شهری قزوین به عنوان پارک ملی باراجین تصویب شده که داخل در1400 هکتار اعلامی حدود300 هکتار به عنوان مستثنیات و اراضی خصوصی افراد می باشد و در سال 1378 نیز در کمیسیون ماده پنج نسبت به تمامی نقاط مذکور و از جمله مالکیت اشخاص خصوصی تعیین کاربری گردیده و بر همان اساس نیز در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تصویب شده است و در حال حاضر اداره امور اراضی استان معتقد به اخذ نظریه کمیسیون تبصره یک ماده یک قانون حفظ اراضی زراعی در ارتباط با اراضی دارای مالکیت خصوصی بوده ولیکن شهرداری معتقد است با توجه به تصویب کل محدوده به عنوان پارک جنگلی توسط شورای عالی شهرسازی و معماری نیازی به اخذ موافقت کمیسیون تبصره یک ماده یک قانون حفظ اراضی و باغات نمی باشد علیهذا خواهشمند است نظر آن اداره را در خصوص موضوع اعلام و مشخص نمایید آیا با توجه به تصویب کل1400 هکتار به عنوان پارک ملی باراجین توسط شورای عالی شهرسازی و معماری درخصوص اراضی اشخاص خصوصی که دارای مالکیت خصوصی در محدوده پارک می باشد نیاز به اخذ مصوبه کمیسیون تبصره یک ماده یک قانون مذکور می باشد یا خیر.
9
نظریه مشورتی شماره 1045-66-95 - مورخ 1395/06/21
در خصوص شکایت مربوط به ادارات جها کشاورزی بر اساس قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها نسبت به اراضی واقع در حریم شهر مشخص فرمائید آیا با توجه به ماده 1 قانون مذکور که ناظر به اراضی زراعی و باغهای خارج از محدوه قانونی شهرها می باشد اراضی واقع در حریم شهرها مشمول قانون مذکور می گردد یا مطابق ماده 100 قانون شهرداری و ماده 2 قانون تعاریف محدوده و حریم شهر روستا و شهرک مصوب 1384 مجلس شورای اسلامی نظارت بر اینگونه اراضی در حوزه اختیارات شهرداریها یا جهاد کشاورزی است؟/ب
ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

متن کامل ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها.

ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

متن کامل ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها.

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM