رای قضایی شماره 9109970220401497

رای قضایی شماره 9109970220401497

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970220401497


شماره دادنامه قطعی:
9109970220401497

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/10/11

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اختلاف وصف مبیع با شرط قراردادی

پیام رای:
قابلیت مسابقه فروخته شده ولی در واقع فاقد این اوصاف باشد اختلاف مبیع با شرایط قرارداد عیب مبیع محسوب نمی شود و حق دریافت ارش نیست. در این مورد خریدار تنها حق فسخ معامله به علت تخلف وصف را دارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی خواهان الف.ر. با وکالت س.ج. به طرفیت خوانده م.ش. با وکالت ف.ف. به خواسته محکومیت خوانده به پرداخت ارش مبیع طبق نظر کارشناس با احتساب خسارات دادرسی و حق الوکاله وکیل. دادگاه با عنایت به قرارداد تنظیمی فی مابین اصحاب دعوی مطروحه و اخذ نظریه کارشناس رسمی دادگستری و احراز معیوب بودن مبیع و ایراد ضرر و زیان به خواهان دعوی مطروحه را ثابت دانسته و مستندا به مواد 422 و 427 از قانون مدنی و مواد 198 515 و 519 از قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ یک صد میلیون ریال بابت اصل خواسته به اضافه پرداخت کلیه خسارات اعم از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و حق الزحمه کارشناسی در حق خواهان را صادر و اعلام می نماید. ابلاغ رای و صدور اجراییه در صورت قطعیت یافتن حکم منوط به پرداخت الباقی هزینه های دادرسی به مآخذ قانونی و تمبر مالیاتی وکیل خواهد بود. رای صادره حضوری بوده و ظرف 20 روز از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 217 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ خیابانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
آقای م.ش. نسبت به دادنامه 200296 مورخ 7/5/91 صادره از شعبه 217 دادگاه عمومی حقوقی تهران در خصوص محکومیت خویش به پرداخت مبالغی از بابت ارش مورد معامله و هزینه های دادرسی مربوطه به طرفیت آقای الف.ر. تجدیدنظرخواهی نموده اند. توجها به اینکه آقای الف.ر. با وکالت خانم س.ج. دادخواست خود را به خواسته مطالبه ارش مورد معامله تقدیم نموده و درج کرده اند اسب مورد معامله دوازده ساله و قادر به شرکت در مسابقه بوده است و اسب تحویلی سنش چهارده سال است و قادر به شرکت در مسابقه نیست این موارد تخلف از وصف می باشد نه تخلف از عیب که مستلزم مطالبه ارش به استناد ماده 432 از قانون مدنی باشد. علی هذا نظر به اینکه برابر ماده 410 قانون مدنی تجدیدنظرخوانده حق مطالبه ارش ندارد بلکه حق مطالبه فسخ معامله را صرفا دارا می باشد. لذا طرح چنین دعوایی برابر با مقررات نبوده باطل می باشد. فلذا با وارد دانستن ایراد شکلی مربوطه از سوی وکیل تجدیدنظرخواه و اینکه در جلسه دادرسی مورخ 10/10/91 تجدیدنظرخوانده هم به صراحت اعلام کرده است مبیع معیوب نبوده بلکه دارای اوصاف مقرره فی مابین از نظر سن و شرکت در مسابقه نبوده است فلذا به استناد ماده 358 و ماده 2 از قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه مارالذکر رای بر بطلان دعوی مطروحه صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 4 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
جوادی ـ سعادت زاده

قاضی:
هدایت اله جوادی , بهزاد سعادت زاده , رضا حاجی آقایی خیابانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 422 - اگر بعد از معامله ظاهر شود که مبیع معیوب بوده مشتری مختار است در قبول مبیع معیوب با اخذ ارش یا فسخ معامله.

مشاهده ماده 422 قانون مدنی

ماده 427 - اگر در مورد ظهور عیب مشتری اختیار ارش کند تفاوتی که باید به او داده شود به طریق ذیل معین می گردد: قیمت حقیقی مبیع در حال بی عیبی و قیمت حقیقی آن در حال معیوبی به توسط اهل خبره معین می شود. اگر قیمت آن در حال بی عیبی مساوی با قیمتی باشد که در زمان بیع بین طرفین مقرر شده است تفاوت بین این قیمت و قیمت مبیع در حال معیوبی مقدار ارش خواهد بود. و اگر قیمت مبیع در حال بی عیبی کمتر یا زیادتر از ثمن معامله باشد نسبت بین قیمت مبیع در حال معیوبی و قیمت آن در حال بی عیبی معین شده و بایع باید از ثمن مقرر به همان نسبت نگاه داشته و بقیه را به عنوان ارش به مشتری رد کند.

مشاهده ماده 427 قانون مدنی

ماده 432 - در صورتی که در یک عقد بایع یک نفر و مشتری متعدد باشد و در مبیع عیبی ظاهر شود یکی از مشتری ها نمی تواند سهم خود را به تنهایی رد کند و دیگری سهم خود را نگاه دارد مگر با رضای بایع و بنابراین اگر در رد مبیع اتفاق نکردند فقط هر یک از آن ها حق ارش خواهد داشت.

مشاهده ماده 432 قانون مدنی

ماده 410 - هر گاه کسی مالی را ندیده و آن را فقط به وصف بخرد بعد از دیدن اگر دارای اوصافی که ذکر شده است نباشد مختار می شود که بیع را فسخ کند یا به همان نحو که هست قبول نماید.

مشاهده ماده 410 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM