رای قضایی شماره 9109970220100936

رای قضایی شماره 9109970220100936

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970220100936


شماره دادنامه قطعی:
9109970220100936

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/07/26

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرایط تهاتر

پیام رای:
طلب احراز شده در مقابل دین ادعایی که اثبات نشده و مدعی تهاتر نیز دادخواست متقابلی برای انجام این رسیدگی نداده قابل تهاتر نیست.

رای دادگاه بدوی
در این پرونده شرکت س. با وکالت آقای ع.ق. مبادرت به اقامه دعوی به طرفیت شرکت.پ. به خواسته مطالبه مبلغ 920/263/968 ریال وجه فاکتور تاریخ 3/8/1390 با احتساب خسارات تاخیر تادیه و دادرسی نموده است دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و دادخواست خواهان و کپی مصدق فاکتور فروش موصوف و برنامه های پیوست دادخواست و مجموع اظهارات طرفین که دلالت بر فروش و تحویل یک صد تن گرانول سفید از سوی شرکت خواهان به شرکت خوانده می نماید و نظر بر اینکه شرکت خوانده دفاع موجه و موثری به عمل نیاورده است و با قبول معامله انجام شده و تحویل آنها مدعی گردیده است تعداد یک صد تن گرانول رنگی مورد معامله در سال 1389 معیوب و غیر قابل استفاده می باشد و درخواست عودت [و ] تهاتر آن با وجوه موضوع پرونده گردیده است با عنایت به اینکه مورد معامله موضوع دعوی مربوط به سال 1390 بوده و مصون از تعرض خوانده باقی مانده است و ادعای خوانده در ارتباط با عودت گرانول های رنگی مربوط به سال 1389 و تهاتر آن بدون تقدیم دادخواست دعوی قابلیت رسیدگی و استماع ندارد و موضوع جدایی می باشد بنابرین دادگاه دعوی خواهان را وارد تشخیص و به استناد [ماده] 362 قانون مدنی و مواد 198 و 515 و 519 و 522 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت شرکت خوانده [به] پرداخت مبلغ نهصد و شصت و هشت میلیون و دویست شصت و سه هزار و نهصد و بیست ریال بابت اصل خواسته به اضافه خسارت تاخیر تادیه از تاریخ تقدیم دادخواست (19/1/1391) تا تاریخ تادیه بر اساس شاخص نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی و مبلغ چهل و سه میلیون و هشتصد و چهل و هشت هزار و ششصد و دوازده ریال به عنوان هزینه دادرسی و حق الوکاله صادر می نماید در ارتباط با دعوی خواهان مبنی بر خسارت تاخیر تادیه از تاریخ 3/8/90 تا تاریخ تقدیم دادخواست با عنایت به اینکه به استناد ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی یکی از شروط اساسی خسارت تاخیر تادیه مطالبه آن توسط داین می باشد و خواهان هیچ دلیلی ارایه نداده است که [نسبت به] مطالبه آن در سابق اقدام نموده است بنابرین آن قسمت از دعوی خواهان مردود بوده و دادگاه به استناد [ماده] 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر بطلان آن صادر می نماید در خصوص دعوی وکیل شرکت خواهان به طرفیت آقای م.پ. دادگاه با عنایت به اینکه خوانده اخیر رییس هیات مدیره شرکت خوانده می باشد و مطابق مقررات قانونی و موازین قضایی مدیران شرکت به عنوان شخص حقیقی تعهد و مسیولیتی در پرداخت دیون و تعهدات شرکت متبوع خود ندارند بنابرین دعوی خواهان به طرفیت خوانده مذکور مردود بوده و دادگاه به استناد ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر بی حقی خواهان صادر می نماید رای صادر شده حضوری بوده و ظرف مهلت 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد
رییس شعبه 36 دادگاه عمومی تهران - امان اللهی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی شرکت بازرگانی و تولیدی پ. با مدیریت آقایان م.ه. و م.پ. به طرفیت ش.از دادنامه شماره 143 مورخ 24/2/91 شعبه 36 دادگاه عمومی تهران که به موجب آن شرکت مذکور محکوم به پرداخت 920/263/968 ریال بابت اصل خواسته و خسارت تاخیر تادیه از تاریخ تقدیم دادخواست بر اساس شاخص نرخ تورم بانک مرکزی گردیده است موجه و وارد تشخیص داده نمی شود زیرا ادعای شرکت تجدیدنظرخواه بر طلب از شرکت تجدیدنظرخوانده در قبال معاملات فی مابین در سال 88 و 89 در خصوص گرانول های رنگی مستلزم اثبات می باشد و تردید در اشتغال ذمه شرکت تجدیدنظرخوانده و ایجاد تهاتر بین طلب یقینی و طلب قابل بررسی را نمی نماید و مطابق ماده 295 از قانون مدنی تهاتر به محض آنکه دو نفر در مقابل یکدیگر در آن واحد مدیون شدند ایجاد می گردد لذا دادنامه تجدیدنظرخواسته در نتیجه با رعایت اصول قواعد دادرسی اصدار یافته است ایراد و اعتراض موجه و مدللی که موجبات نقض آنرا فراهم آورد به عمل نیامده است با استناد [به] ماده 358 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته تایید و استوار می گردد. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان تهران
صلاتی - حمیدی

قاضی:
صلاتی , حمیدی , رحیم امـان اللهی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 295 - تهاتر قهری است و بدون این که طرفین در این موضوع تراضی نمایند حاصل می گردد. بنابراین به محض این که دو نفر در مقابل یکدیگر در آن واحد مدیون شدند هر دو دین تا اندازه ای که با هم معادله می نمایند به طور تهاتر برطرف شده و طرفین به مقدار آن در مقابل یکدیگر بری می شوند.

مشاهده ماده 295 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM