رای قضایی شماره 9309970907300392

رای قضایی شماره 9309970907300392

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970907300392


شماره دادنامه قطعی:
9309970907300392

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/18

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
اختلاف دادگاه و اولیای دم در خصوص نوع قتل

پیام رای:
چنانچه دادگاه علیرغم اصرار اولیای دم بر قتل عمد و مطالبه ی قصاص قتل را غیرعمد تشخیص دهد مکلف است حکم به دیه صادر نماید اما پرداخت آن منوط به مطالبه اولیای دم است.

رای خلاصه جریان پرونده
در این پرونده اولیای دم مرحوم ر. تقاضای قصاص مرتکب ح. را به اتهام قتل عمدی کرده اند. در جلسه 28/ 1392/08 در صفحه 481 نیز پدر و مادر مقتول تقاضای قصاص کرده اند. دادگاه تشخیص داده که عنوان قتل عمد نبوده و خطای محض است ولی حکم به پرداخت دیه نداده و گفته است: چون اولیای دم مطالبه قصاص کرده اند نه دیه حکم به قصاص صادر نمی شود. این رای طی دادنامه شماره 93/ 13/199 مورخ 08/ 1393/06 شعبه 13 دیوان عالی کشور در مورد اصل قتل تایید و ابرام شده ولی عدم صدور حکم به دیه فاقد وجاهت تلقی و به شعبه اعاده شده است تا در مورد دیه تعیین تکلیف نمایند. شعبه مربوطه اینک مجددا با ذکر ماده 450 قانون مجازات اسلامی که مقرر می دارد: در جنایات شبه عمدی خطای محض و جنایت عمدی که قصاص که در آن جایز یا ممکن نیست در صورت درخواست مجنی علیه یا ولی دم دیه پرداخت می شود مگر به نحو دیگری مصالحه شود تقاضای ارشاد کرده اند. اینک پس از تبادل نظر و مشورت ختم رسیدگی را اعلام به شرح برگ آتی مبادرت به صدور رای می نماید.

رای شعبه دیوان عالی کشور
منظور از مطالبه دیه مطالبه عام است یعنی تعقیب و مجازات متهم. دیه هم مجازات است هم محکومیت مالی فلذا در تمامی مواردی که اولیای دم تقاضای قصاص متهم را دارند ولی دادگاه تشخیص می دهد که قتل شبه عمد و از مصادیق مذکور در بند ب ماده 291 قانون مجازات اسلامی است بدون مطالبه دیه و حتی با اصرار اولیای دم بر قصاص حکم به دیه صادر می کند چون قاتل اعتقاد داشته که موضوع رفتار وی شییی یا حیوان یا افراد مشمول ماده 302 این قانون است سپس خلاف آن معلوم شده است. هم چنین است در مورد مصادیق بند الف و پ ماده 291 قانون مجازات اسلامی که در همه این موارد باوجود مطالبه قصاص از سوی اولیای دم دادگاه مکلف به تبعیت از آن ها نیست و با تطبیق مورد با یکی از بندهای ماده 29 حکم به دیه صادر می کند. مانحن فیه چنین است و همین حکم را دارد و دادگاه مکلف به صدور حکم است و منظور از ماده 450 مقام پرداخت و دریافت است؛ یعنی صدور حکم به تنهایی الزام به دریافت را نمی آورد بلکه پرداخت دیه به آن ها منوط به درخواست است. چنان که اجرای قصاص نیز منوط به مطالبه اولیای دم است و دادستان راسا نمی تواند قصاص را اجرا کند. در نظریه 5085 / 7- 16/ 1388/08 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز مطلب به همین نحو آمده است که عینا نقل می شود: «از مجموع مقررات قانونی حاکم به مورد چنین مستفاد می شود که در هر مورد که وقوع قتل محرز و قاتل نیز معین بوده و اولیای دم با ادعای عمدی بودن قتل خواستار قصاص نفس متهم باشند درصورتی که با انجام رسیدگی های لازم عمدی بودن قتل احراز نشده و عمل ارتکابی قتل غیرعمدی(شبه عمد) یا خطایی تشخیص داده شود با توجه به این که مطالبه قصاص از ناحیه اولیای دم درواقع درخواست تعقیب جزایی متهم و تعیین کیفر شرعی و قانونی وی بوده و با تشخیص غیرعمدی بودن قتل زمینه منتفی شدن حق تعقیب کیفری متهم و مورد تقاضای فوق فراهم نخواهد شد؛ فلذا مرجع رسیدگی کننده قادر خواهد بود به اعتبار شکایت اولیای دم و درخواست قانونی آنان دایر بر تعقیب و تعیین مجازات شرعی و قانونی متهم حکم به پرداخت دیه صادر نماید. بنا به آنچه یاد شد پرونده اعاده می شود تا دادگاه به وظیفه قانونی خود عمل نماید.
شعبه 13 دیوان عالی کشور- رییس و عضو معاون
علی اصغر باغانی - علی اکبر یساقی

قاضی:
علی اصغرباغانی , علی اکبر یساقی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 450 ـ در جنایت شبه عمدی خطای محض و جنایت عمدی که قصاص در آن جایز یا ممکن نیست در صورت درخواست مجنی علیه یا ولی دم دیه پرداخت می شود مگر به نحو دیگری مصالحه شود.

مشاهده ماده 450 قانون مجازات اسلامی

ماده 291 ـ جنایت در موارد زیر شبه عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب نسبت به مجنی علیه قصد رفتاری را داشته لکن قصد جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته باشد و از مواردی که مشمول تعریف جنایات عمدی می گردد نباشد. ب ـ هرگاه مرتکب جهل به موضوع داشته باشد مانند آنکه جنایتی را با اعتقاد به اینکه موضوع رفتار وی شیء یا حیوان و یا افراد مشمول ماده (302) این قانون است به مجنی علیه وارد کند سپس خلاف آن معلوم گردد. پ ـ هرگاه جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شود مشروط بر اینکه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایت عمدی نباشد.

مشاهده ماده 291 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM