رای قضایی شماره 9109970908500321

رای قضایی شماره 9109970908500321

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970908500321


شماره دادنامه قطعی:
9109970908500321

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/07/02

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع صالح در دعوای اختلاف بین خریدار و عرضه کننده خودرو

پیام رای:
رسیدگی به اختلاف عرضه کننده و مصرف کننده خودرو در صلاحیت هیات حل اختلاف خاص می باشد.

رای خلاصه جریان پرونده
در تاریخ 30/5/89 آقای پ.الف. دادخواستی به طرفیت شرکت [به] نمایندگی ح. به دادگاه عمومی با خواسته مطالبه مبلغ ده میلیون ریال به انضمام خسارات تقدیم و توضیح داده در سال 89 یک دستگاه خودرو تاکسی سیستم پژو روا از شرکت خوانده خریداری کردم و پس از تحویل متوجه دوباره رنگ شدن و پوشش رنگی آن توسط شرکت شدم که کارشناس دادگستری این موضوع را تصدیق کرد و افت قیمت ماشین را مبلغ یک میلیون تومان برآورد نمود و تقاضای صدور حکم به شرح خواسته دارد. رسیدگی به شعبه 19 شورای حل اختلاف محول شده است. پس از استماع اظهارات طرفین و اعلام نظریه مشورتی اعضای شورا قاضی شورا خوانده را به پرداخت مبلغ ده میلیون ریال بابت اصل خواسته و مبالغی بابت خسارت در حق خواهان محکوم می نماید شرکت سهامی ایران خودرو سهامی عام به رای دادگاه اعتراض و نسبت به آن تجدیدنظرخواهی نموده است. رسیدگی به شعبه سیزدهم دادگاه عمومی محول گردیده است شرکت مذکور هم از حیث صلاحیت محلی ( به لحاظ اینکه مرکز اصلی شرکت در تهران است ) و هم اینکه مطابق تبصره 2 ماده 3 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو رسیدگی به اختلاف طرفین را در صلاحیت هیات حل اختلاف مقرر در آن تبصره قرار داده به صلاحیت دادگاه ایراد نموده است. دادگاه نظر به اینکه تبصره 2 ماده 3 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو رسیدگی به اختلاف طرفین را در صلاحیت هیات حل اختلاف موضوع آن تبصره قرار داده است لذا ضمن فسخ دادنامه تجدیدنظرخواسته به صلاحیت هیات مذکور اعلام نظر می نماید و مقرر داشته پرونده به دیوان عالی کشور فرستاده شود پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و رسیدگی به این شعبه محول شده است. هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرایت گزارش آقای علی خوشوقتی عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
نظر به اینکه تبصره 1 ماده 4 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو مصوب سال 1386 رسیدگی به اختلاف عرضه کننده و مصرف کننده خودرو را علی الاطلاق در صلاحیت هیات حل اختلاف موضوع تبصره 2 ماده 3 قانون مرقوم قرار داده لذا اختلاف طرفین الزاما می باید ابتدا در هیات یادشده مورد رسیدگی قرار گیرد. لذا قرار عدم صلاحیت شماره 300370-3/5/91 شعبه 13 دادگاه عمومی به درستی صادر شده و با تشخیص صلاحیت هیات حل اختلاف مقرر در قانون فوق الذکر مقرر می دارد پرونده به آن هیات ارسال گردد.
رییس شعبه 25 دیوان عالی کشور- مستشار
سعیدی - خوشوقتی

قاضی:
علی خوشوقتی , رحمت الله سعیدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 3ـ عرضه کنندگان کالا و خدمات و تولیدکنندگان مکلفند: 1ـ3ـ ضمانتنامه ای را که دربردارنده مدت و نوع ضمانت است همراه با صورتحساب فروش که در آن قیمت کالا یا اجرت خدمات و تاریخ عرضه درج شده باشد به مصرف کنندگان ارائه نمایند. 2ـ3ـ اطلاعات لازم شامل : نوع کیفیت کمیت آگاهی های مقدم بر مصرف تاریخ تولید و انقضای مصرف را در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند. 3ـ3ـ نمونه کالای موجود در انبار را جهت فروش در معرض دید مصرف کنندگان قرار دهند و چنانچه امکان نمایش آنها در فروشگاه وجود ندارد باید مشخصات کامل کالا را به اطلاع مصرف کنندگان برسانند. تبصره1ـ فروش اجباری یک یا چند نوع کالا یا خدمت به همراه کالا یا خدمت دیگر ممنوع می باشد. تبصره2ـ داشتن نشان استاندارد در مورد کالا و خدمات مشمول استاندارد اجباری الزامی است. تبصره3ـ فهرست انواع کالا و خدمات نوع اطلاعات نحوه اعلام آن سقف ارزش کالا و خدماتی که نیاز به صدور ضمانتنامه و صورتحساب دارد ظرف مدت چهار ماه توسط وزارت بازرگانی و با همکاری وزارتخانه ها دستگاه ها و موسسات ذی ربط تعیین و اعلام می شود. تبصره4ـ وزارت بازرگانی موظف است فهرست مربوط به اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی واحدهای خدمات پزشکی اعم از تشخیصی و درمانی را با همکاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تهیه و اعلام نماید.

مشاهده ماده 3 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان

ماده 4ـ کلـیه عرضه کنندگان اعم از تولیدکنندگان و واردکنندگان کالاهای سرمایه ای از جمله خودرو (سنگین یا سبک ) ماشین آلات صنعتی کشاورزی راهسازی لوازم خانگی مصنوعات الکتریکی و الکترونیکی صوتی تصویری و وسایل ارتباطی مکلف به داشتن نمایندگی رسمی و تعمیرگاه مجاز تامین قطعات یدکی و ارائه سرویس و خدمات بعد از فروش می باشند.

مشاهده ماده 4 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان

ماده 3ـ عرضه کننده در طول مدت ضمانت مکلف به رفع هر نوع نقص یا عیب (ناشی از طراحی مونتاژ تولید یا حمل) است که در خودرو وجود داشته یا در نتیجه استفاده معمول از خودرو بروز نموده و با مفاد ضمانتنامه و مشخصات اعلامی به مصرف کننده مغایر بوده یا مانع استفاده مطلوب از خودرو یا نافی ایمنی آن باشد یا موجب کاهش ارزش معاملاتی خودرو شود. هزینه رفع نقص یا عیب خودرو در طول مدت ضمانت و جبران کلیه خسارات وارده به مصرف کننده و اشخاص ثالث اعم از خسارات مالی و جانی و هزینه های درمان ناشی از نقص یا عیب (که خارج از تعهدات بیمه شخص ثالث باشد) هزینه های حمل خودرو به تعمیرگاه تامین خودروی جایگزین مشابه در طول مدت تعمیرات (چنانچه مدت توقف خودرو بیش از چهل و هشت ساعت باشد.) برعهده عرضه کننده می باشد. تبصره 1ـ تعهدات عرضه کننده به طور مستقیم یا از طریق واسطه فروش یا نمایندگی مجاز ایفاء می شود. عرضه کننده مکلف به ایجاد شبکه خدمات پس از فروش یا نمایندگی های مجاز تعمیر و توزیع قطعات یدکی و تامین آموزشهای لازم متناسب با تعداد خودروهای عرضه شده در سطح کشور بوده و نمی تواند مصرف کننده را به مراجعه به نمایندگی معینی اجبار نماید. تبصره 2ـ در صورت بروز اختلاف بین طرفین موضوع ماده فوق موضوع اختلافی حسب درخواست طرفین ابتدا در هیات حل اختلاف مربوطه متشکل از نماینده عرضه کننده خودرو کارشناس رسمی دادگستری و کارشناس نیروی انتظامی به ریاست کارشناس رسمی دادگستری طرح و رای لازم با اکثریت آراء صادر خواهدشد. در صورت اعتراض هر یک از طرفین به رای صادره خواسته در دادگاه صالحه قابل پیگیری خواهدبود. دادگاه صالحه باید خارج از نوبت و حداکثر ظرف دو ماه انشاء رای نماید.

مشاهده ماده 3 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو

ماده 4ـ چنانچه نقص یا عیب قطعات ایمنی خودرو در طول دوره ضمانت پس از سه بار تعمیر همچنان باقی باشد یا در صورتی که نقص یا عیب قطعاتی که موجب احتمال صدمه جسمی یا جانی اشخاص گردد و با یک بار تعمیر برطرف نشده باشد یا خودرو بیش از سی روز به دلیل تعمیرات غیرقابل استفاده بماند عرضه کننده مکلف است حسب درخواست مصرف کننده خودروی معیوب را با خودروی نو تعویض یا با توافق بهای آن را به مصرف کننده مسترد دارد. تبصره 1ـ درصورت بروز اختلاف بین طرفین حل و فصل آن از طریق هیات حل اختلاف موضوع تبصره (2) ماده (3) این قانون می باشد. تبصره 2ـ عرضه کننده حق واگذاری یا استفاده از خودروی مسترد شده را پیش از رفع عیب ندارد. واگذاری خودروی مزبور پس از رفع عیب و نقص قبلی و با اعلام صریح عیوب مزبور در اسناد واگذاری مجاز می باشد.

مشاهده ماده 4 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM