طلاق در لغت به معنی رها کردن و آزاد کردن و در اصطلاح به معنای گسستن قید ازدواج با لفظی خاص است. در واقع طلاق به معنی پایان قانونی ازدواج و جدا شدن همسران از یکدیگر است و در پی آن حقوق و تکالیف متقابلی که بین زوجین در هنگام ازدواج وجود داشته از میان میرود.
همچنین در حقوق طلاق عبارت است از : انحلال ازدواج دائم با شرایط و تشریفات خاص از جانب مرد یا نماینده قانونی او، لذا طلاق مخصوص ازدواج دائم است و انحلال ازدواج موقت از طریق بخشش باقیمانده مدت ازدواج از سوی مرد و یا پایان مدت تعیین شده هنگام ازدواج موقت صورت میگیرد.
مطابق «ماده 1143 قانون مدنی»، طلاق به دو دسته زیر تقسیم می گردد:
طلاقی که در آن شوهر میتواند در زمان عده بدون نیاز به عقد دوباره، به همسر خود رجوع کرده و زندگی مشترک را از سر بگیرد. زن در مدت عده طلاق رجعی زوجه محسوب میگردد و باید تا پایان عده زن و مرد در یک منزل زندگی کنند، در این زمان که حدود سه ماه میباشد، مرد موظف است نفقهی زوجه را بپردازد. اگر در این مدت مرد به زوجه رجوع کند، طلاق منتفی میشود و اگر چنین نشود در پایان عده جهت طلاق و ثبت به دفترخانه مراجعه می کنند.
منظور از حق رجوع در طلاق رجعی آن است که مرد میتواند در مدت عده بدون آنکه نیاز به عقد مجدد باشد با هر لفظ یا عملی به همسر خود بفهماند که او را مجدداً به همسری خود پذیرفته است، مشروط بر آنکه قصد رجوع داشته باشد. در واقع قانونگذار ایران قصد رجوع را شرایط اساسی در برقراری مجدد رابطهی زناشویی قرار داده تا امکان سوءِ استفاده از زن مطلقه را از بین ببرد و منظور از قصد رجوع آن است که مرد ارادهی واقعی مبنی بر از سرگیری رابطهی زناشویی و تشکیل مجدد خانوادهی خود را داشته باشد و بخواهد مجدداً با همسر مطلقهی خود زندگی کند. بنابراین اگر مرد قصد رجوع نداشته باشد، حتی اگر عملی انجام بدهد که نشان از رجوع باشد (مثل لمس کردن دست همسر خود یا بغل کردن وی) قانوناً و بنابر نظر اکثر فقها رجوع واقع نشده است. علت اینکه در مدت عدهی طلاق رجعی، رجوع نیازمند عقد جدید نیست آن است که زن مطلقهی رجعیه در حکم زوجه است و تمام آثار زوجیت برپاست تا آنجا که قانون مدنی بیان کرده در عدهی طلاق رجعی زن حق نفقه دارد و مرد مکلف است نفقهی زن خود را پرداخت کند و چنانچه از پرداخت نفقه امتناع کند زن قانونا میتواند از او شکایت کند.
در این نوع جدایی مرد حقی برای رجوع کردن به همسر خود در مدت زمان عده ندارد و چنانچه مرد بخواهد زندگی مشترک با همسر خود را از سر بگیرد، باید تا انتهای مدت عده صبر کند و پس از آن مجدداً همسر سابقش را به عقد خود در بیاورد. در مورد این نوع جدایی میتوان اینگونه عنوان کرد که تمام حقوقی که زن و شوهر در طلاق رجعی نسبت به یکدیگر دارند، در این نوع طلاق از آنها سلب میشود.