رای قضایی شماره 9109970224400762

رای قضایی شماره 9109970224400762

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970224400762


شماره دادنامه قطعی:
9109970224400762

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/07/01

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اثر تغییر تابعیت والدین ایرانی نسبت به فرزندان و حق اخذ شناسنامه آنها

پیام رای:
فرزند متولد از تابعین ایران ایرانی محسوب می شود و تغییر تابعیت ثانوی پدر و مادر (حتی در سن صغر فرزند) باعث زوال این تابعیت نمی شود. لذا اداره ثبت احول مکلف است برای این متقاضی شناسنامه ایرانی صادر کند.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای ه.ب. به وکالت از خانم الف.ب. به طرفیت اداره ثبت احوال به خواسته الزام به تنظیم سند سجلی وتحویل شناسنامه با التفات به اوراق و محتویات پرونده و ملاحظه گواهی ثبت موالید و مصدق گواهی غسل تعمید و تولد خواهان و اینکه وی از پدر و مادر ایرانی الاصل بنامه ای آقای ه.ب. و خانم م.الف. در تهران متولد شده و اگرچه نامبردگان اخیرالذکر در سال 1354 ترک تابعیت ایرانی نموده اند و خواهان آن زمان طفل بوده لکن به لحاظ اینکه اطفال کسی که ترک تابعیت می نماید اعم از اینکه اطفال مزبور صغیر یا کبیر باشند از تبعیت ایرانی خارج نمی گردند و تابعیت کشور ایران حق مسلم هر فرد ایرانی است و دولت نمی تواند از هیچ ایرانی سلب تابعیت کند و از توابع این حق بنیادین دارا بودن مدارک هویتی است فلذا خواهان همچنان ایرانی محسوب می گردد و دعوی وی وارد است و به استناد اصل چهل و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مواد 988و1284 قانون مدنی حکم به الزام اداره خوانده به تنظیم سند سجلی وتحویل شناسنامه خواهان صادر و اعلام می دارد. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض نزد محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 34 دادگاه عمومی حقوقی تهران - محمدی پور

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی اداره ثبت احوال منطقه مرکزی تهران به طرفیت خانم الف.ب. نسبت به دادنامه شماره 1135 مورخ 20/12/90 صادره از شعبه 34 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر اساس آن حکم به الزام تجدیدنظرخواه به تنظیم سند سجلی و تحویل شناسنامه به تجدیدنظرخوانده صادر گردیده است وارد و موجه نمی باشد زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته وفق مقررات و بر اساس محتویات پرونده صادر شده و از ناحیه تجدیدنظرخواه علل و جهات موجهی که موجبات نقض و از هم گسیختن دادنامه تجدیدنظرخواسته را فراهم نماید ابراز و اقامه نشده است بر این اساس تجدیدنظرخواهی خارج از شقوق مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تشخیص [و ] به استناد ذیل ماده 358 همان قانون با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته تایید می شود رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 44 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
لواسانی - توحیدی

قاضی:
لواسانی , مجتبی توحیدی , رحیم محمدی پور

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 988 - اتباع ایران نمی توانند تبعیت خود را ترک کنند مگر به شرایط ذیل: 1 - به سن 25 سال تمام رسیده باشند؛ 2 - هیات وزرا خروج از تابعیت آنان را اجازه دهد؛ 3 - قبلا تعهد نمایند که در ظرف یک سال از تاریخ ترک تابعیت حقوق خود را بر اموال غیرمنقول که در ایران دارا می باشند و یا ممکن است بالوراثه دارا شوند ولو قوانین ایران اجازه ی تملک ان را به اتباع خارجه بدهد به نحوی از انحاء به اتباع ایرانی منتقل کنند. زوجه و اطفال کسی که بر طبق این ماده ترک تابعیت می نماید اعم از این که اطفال مزبور صغیر یا کبیر باشند از تبعیت ایرانی خارج نمی گردند مگر این که اجازه ی هیات وزرا شامل آن ها هم باشد؛ 4 - خدمت تحت السلاح خود را انجام داده باشند. تبصره الف -کسانی که بر طبق این ماده مبادرت به تقاضای ترک تابعیت ایران و قبول تابعیت خارجی می نمایند علاوه بر اجرای مقرراتی که ضمن بند (3) از این ماده درباره ی آنان مقرر است باید ظرف مدت سه ماه از تاریخ صدور سند ترک تابعیت از ایران خارج شوند. چنانچه ظرف مدت مزبور خارج نشوند مقامات صالحه امر به اخراج آن ها و فروش اموالشان صادر خواهند نمود و تمدید مهلت مقرره ی فوق حداکثر تا یک سال موکول به موافقت وزارت امور خارجه می باشد. تبصره ب - هیات وزیران می تواند ضمن تصویب ترک تابعیت زن ایرانی بی شوهر ترک تابعیت فرزندان او را نیز که فاقد پدر و جد پدری هستند و کمتر از 18 سال تمام دارند و یا به جهات دیگری محجورند اجازه دهد. فرزندان زن مذکور نیز که به سن 25 سال تمام نرسیده باشند می توانند به تابعیت از درخواست مادر تقاضای ترک تابعیت نمایند.

مشاهده ماده 988 قانون مدنی

ماده 1284 - سند عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.

مشاهده ماده 1284 قانون مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM