رای قضایی شماره 9509970955600418

رای قضایی شماره 9509970955600418

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9509970955600418


شماره دادنامه قطعی:
9509970955600418

تاریخ دادنامه قطعی:
1395/02/18

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
نحوه محاسبه حق بیمه در قراردادهای (PC و EPC) پروژه های گاز رسانی

پیام رای:
در قراردادهای (PC و EPC) پروژه های گاز رسانی حق بیمه حداکثر به میزان7% از ناخالص کارکرد اجرا و خدمات طبق صورت وضعیت قطعی کارکرد یا گواهی واگذارنده کار محاسبه میگردد.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
[در خصوص شکایت شاکی علیه سازمان تامین اجتماعی زنجان به خواسته اعتراض به رای صادره از هیات تشخیص مطالبات و اعلام بدهی به شماره 2129-20/12/91 و خواستار ابطال آن] با توجه به مجموع محتوای پرونده منجمله اظهارات اصحاب دعوی به شرح دادخواست و لایحه جوابیه تقدیمی و مستندات ارایه شده همان گونه که در پیمان شرکت قید گردیده است پیمان مزبور جزء پیمانهای کلید در دست (PC و EPC) بوده که به استناد بخشنامه 14/5 می بایست حداکثر به ماخذ 7 درصد ناخالص از کارکرد اجراء شده حق بیمه دریافت گردد و دریافت حق از مصالح خریداری شده و ماشین آلات که به عهده پیمانکار می باشد. با توجه به بخشنامه مورد اشاره خلاف مقررات بوده و این موضوع نیاز به بررسی مجدد دارد و بنابراین شکایت مطروحه وارد تشخیص گردید و مستندا به مواد 42 و 43 قانون تامین اجتماعی و مواد 10 و 11 و 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رای به ورود شکایت و ابطال رای هیات تشخیص مطالبات و طرح و بررسی در هیات تجدیدنظر تشخیص مطالبات صادر و اعلام می گردد و رای اصداری ظرف مدت 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظرخواهی در شعب تجدیدنظر دیوان می باشد.
رییس شعبه 49 دیوان عدالت اداری - روحی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
باتوجه به اینکه طبق نامه شماره.. . خدمات مالی شرکت گاز استان زنجان تهیه مصالح اختصاصی طبق مفاد پیمان به عهده پیمانکار بوده و با التفات به اینکه در چنین وضعیتی طبق بخشنامه شماره 14/5 سازمان تامین اجتماعی محاسبه باید حداکثر به میزان 7% از ناخالص کارکرد اجرا و خدماتْ طبق صورت وضعیت قطعی کارکرد یا گواهی واگذارنده کار محاسبه نمود. لکن سازمان به این نحو عمل نکرده و نظر به اینکه از سوی تجدید نظرخواه ایرادی موثر بطوری که اساس رای معترض عنه را مخدوش نماید ابراز نشده و در رسیدگی به پرونده و صدور رای اقدام مغایر موازین قانونی که موجبات فسخ رای بدوی را فراهم آورد مشهود نیست لذا به استناد ماده فوق الذکر ضمن رد تجدید نظرخواهی دادنامه شماره 583 تایید می گردد. رای صادره قطعی است.
مستشار شعبه 6 تجدید نظر دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
عزیزی ـ فرحپور

قاضی:
علی عزیزی , علیقلی فرح پور

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10ـ صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است: 1ـ رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از: الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها 2 ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما کمیسیون موضوع ماده ( 100 ) قانون شهرداری ها منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها 3ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (1) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی تبصره1 ـ تعیین میزان خسارات وارده از ناحیه موسسات و اشخاص مذکور در بندهای (1) و (2) این ماده پس از صدور رای در دیوان بر وقوع تخلف با دادگاه عمومی است. تبصره2 ـ تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.

مشاهده ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 11ـ در صورتی که تصمیمات و اقدامات موضوع شکایت موجب تضییع حقوق اشخاص شده باشد شعبه رسیدگی کننده حکم بر نقض رای یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده صادر می نماید. تبصره ـ پس از صدور حکم و قطعیت آن براساس ماده فوق مرجع محکوم علیه علاوه بر اجرای حکم مکلف به رعایت مفاد آن در تصمیمات و اقدامات بعدی خود در موارد مشابه است.

مشاهده ماده 11 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 65 ـ کلیه آراء شعب بدوی دیوان به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر است. مهلت تجدیدنظر خواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از ایران دو ماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 42 ـ در صورتی که کارفرما به میزان حق بیمه و خسارات تاخیر تعیین شده از طرف سازمان معترض باشد می تواند ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ اعتراض خود را کتبا به سازمان تسلیم نماید. سازمان مکلف است اعتراض کارفرما را حداکثر تا یکماه پس از دریافت آن در هیات بدوی تشخیص مطالبات مطرح نماید در صورت عدم اعتراض کارفرما ظرف مدت مقرر تشخیص سازمان قطعی و میزان حق بیمه و خسارات تعیین شده طبق ماده 50 این قانون وصول خواهد شد.

مشاهده ماده 42 قانون تامین اجتماعی

ماده 43 ـ هیات های بدوی تشخیص مطالبات سازمان از افراد زیر تشکیل می گردند: (اصلاحی 27/07/1376) 1- نماینده وزارت رفاه اجتماعی که ریاست هیات را به عهده خواهد داشت. 2- یک نفر به عنوان نماینده کارفرما به انتخاب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در مورد بازرگانان و صاحبان صنایع یا یک نفر نماینده صنف مربوط به معرفی اتاق اصناف در مورد افراد صنفی و صاحبان حرف و مشاغل آزاد. 3- یک نفر به انتخاب شورای عالی تامین اجتماعی. 4- نماینده کارگران در مورد کارگران مشمول قانون تامین اجتماعی به انتخاب وزیر رفاه اجتماعی. آراء هیات های بدوی در صورتی که مبلغ مورد مطالبه سازمان بابت اصل حق بیمه یک میلیون و پانصد هزار ریال یا کمتر باشد و یا این که در موعد مقرر مورد اعتراض واقع نشود قطعی و لازم الاجرا خواهد بود. در صورتی که مبلغ مورد مطالبه بیش از یک میلیون و پانصد هزار ریال باشد کارفرما و سازمان ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ واقعی یا قانونی رای هیات بدوی حق تقاضای تجدیدنظر خواهند داشت.

مشاهده ماده 43 قانون تامین اجتماعی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM