رای قضایی شماره 9309970222101136

رای قضایی شماره 9309970222101136

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222101136


شماره دادنامه قطعی:
9309970222101136

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/05

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
حبس کمتر از 91 روز

پیام رای:
تعیین مجازات حبس کمتر از 91 روز برخلاف موازین قانونی است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقای ح. متولد 1351 فاقد سابقه کیفری آزاد با معرفی کفیل دایر بر ایراد صدمه بدنی غیرعمدی ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی موضوع شکایت آقای الف. با وکالت آقای م. و م.ه.؛ با توجه به شکایت شاکی گزارش مرجع انتظامی نظریه کارشناس تصادفات گواهی پزشکی قانونی و اقرار صریح متهم در مراحل تحقیق دادسرا و ابلاغ احضاریه به متهم و عدم حضور در جلسه دادرسی و عدم معرفی وکیل مآلا بزهکاری متهم محرز و مسجل است. علی هذا دادگاه مستندا به مواد 449 و 559 و 568 و 635 و 709 و 710 از قانون مجازات اسلامی 1392 و ماده 217 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری 1378 متهم صدرالذکر را بابت دیه چهار فقره جراحت حارصه زانوی راست و چپ و قوزک خارجی پای راست و چپ جمعا به پرداخت دو درصد (2%) دیه کامل انسان بابت سه فقره کبودی ران چپ بازوی چپ و ساعد راست جمعا به پرداخت چهار و نیم (5/4) هزارم دیه کامل انسان بابت دیه دو فقره شکستگی انتهای فوقانی استخوان بازوی چپ و انتهای تحتانی استخوان زند اعلای راست که به نحو مطلوب التیام یافته اند جمعا به پرداخت شانزده درصد (16%) دیه کامل انسان بابت ارش دررفتگی مفصل شانه چپ که همراه با آسیب نسج نرم و عارضه اختلال حرکتی در مفصل شانه راست به پرداخت ده درصد (10%) دیه کامل انسان بابت ارش آسیب نسج استخوانی انتهای تحتانی زند اسفل راست به پرداخت دو درصد (2%) دیه کامل انسان و بابت ارش کشیدگی رباطی کمر به پرداخت یک درصد (1%) دیه کامل انسان در حق شاکی نامبرده محکوم می نماید. هم چنین از حیث جنبه عمومی مستندا به ماده 717 قانون مجازات اسلامی 1375 نامبرده را به تحمل پنج ماه حبس تعزیری محکوم می نماید. رای صادره غیابی و ظرف ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل واخواهی در این شعبه و سپس ظرف بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 102 دادگاه عمومی جزایی و اطفال شهرری- مرادی
رای واخواهی
در خصوص واخواهی محکوم علیه آقای ح. نسبت به دادنامه شماره 9309970251600230 مورخه 15/05/1393 صادره از این شعبه که به موجب آن نامبرده به اتهام ایراد صدمه بدنی ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی علاوه بر پرداخت دیه از جنبه عمومی جرم به تحمل پنج ماه حبس محکوم گردیده است؛ با عنایت به مندرجات پرونده و ملاحظه لایحه و دفاعیه واخواه و این که از سوی معترض دلیل و مدرکی که موجبات نقض دادنامه فوق الذکر را فراهم نماید ابراز نگردیده است و حکم صادره وفق موازین شرعی و قانونی اصدار یافته است بنابراین دادگاه به استناد ماده 218 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری 1378 ضمن رد اعتراض دادنامه معترض عنه را عینا تایید می نماید. لکن به لحاظ وضعیت خاص متهم و فقد سابقه کیفری مستندا به بند (الف) ماده 37 و بند (ت) ماده 38 قانون مجازات اسلامی مجازات حبس مقرر برای متهم به یک ماه تقلیل می یابد و رای صادره حضوری محسوب و مستندا به مواد 232 233 و 236 از قانون صدرالذکر ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در مرجع تجدیدنظر مرکز استان تهران است.
رییس شعبه 102 دادگاه عمومی جزایی و اطفال شهرری- مرادی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص اعتراض دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان ری نسبت به دادنامه شماره 600302 مورخ 30/06/1392 صادره از شعبه محترم 102 دادگاه عمومی شهرری که به موجب آن آقای ح. با رد واخواهی از دادنامه غیابی شماره 600230 مورخ 15/05/1393 به اتهام ایراد صدمه بدنی غیرعمدی ناشی از تصادف رانندگی به یک ماه حبس محکوم گردیده است و دادستان محترم ضمن تقدیم اعتراضیه اعلام نموده مطابق ماده 68 قانون مجازات اسلامی 1392 در جرایم غیرعمدی که مجازات کمتر از دو سال حبس است تعیین مجازات جایگزین حبس اجباری است ازاین جهت اعتراض وارد و موجه است. مضافا به این که تعیین حبس کمتر از 91 روز با مفاد ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین نیز مغایر است لذا دادگاه با قبول اعتراض مستندا به ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب و ماده 68 قانون مجازات اسلامی 1392 با نقض این بخش از دادنامه بدوی تجدیدنظرخوانده را از بابت جنبه عمومی جرم به پرداخت یک میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس محکوم می نماید. رای صادره قطعی است.
شعبه 21 دادگاه تجدید نظر استان تهران - رییس و مستشار
سید محمود تولیت - عبدالغفور صادقی

قاضی:
مرادی , سید محمود تولیت , صادقی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 449 ـ ارش دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

مشاهده ماده 449 قانون مجازات اسلامی

ماده 559 ـ هرگاه در اثر جنایت صدمهای بر عضو یا منافع وارد آید چنانچه برای آن جنایت در شرع دیه مقدر یا نسبت معینی از آن به شرح مندرج در این قانون مقرر شده باشد مقدار مقرر و چنانچه شرعا مقدار خاصی برای آن تعیین نشده ارش آن قابل مطالبه است.

مشاهده ماده 559 قانون مجازات اسلامی

ماده 568 ـ در شکستگی عضوی که دارای دیه مقدر است چنانچه پس از جنایت به گونه ای اصلاح شود که هیچ عیب و نقصی در آن باقی نماند چهار بیست و پنجم دیه آن عضو ثابت است و چنانچه با عیب و نقص اصلاح شود یا برای آن عضو دیه مقدری نباشد ارش ثابت است مگر در مواردی که در این قانون خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 568 قانون مجازات اسلامی

ماده 635 ـ قطع کردن و یا از بین بردن هریک از دست ها از مفصل مچ به شرط آنکه دارای انگشتان کامل باشد موجب نصف دیه کامل است خواه مجنی علیه دارای دو دست و خواه به هر علت دارای یک دست باشد.

مشاهده ماده 635 قانون مجازات اسلامی

ماده 709 ـ جراحات سر و صورت و دیه آنها به ترتیب ذیل است: الف ـ حارصه: خراش پوست بدون آنکه خون جاری شود یک صدم دیه کامل ب ـ دامیه: جراحتی که اندکی وارد گوشت شود و همراه با جریان کم یا زیاد خون باشد دو صدم دیه کامل پ ـ متلاحمه: جراحتی که موجب بریدگی عمیق گوشت شود لکن به پوست نازک روی استخوان نرسد سه صدم دیه کامل ت ـ سمحاق: جراحتی که به پوست نازک روی استخوان برسد چهار صدم دیه کامل ث ـ موضحه: جراحتی که پوست نازک روی استخوان را کنار بزند و استخوان را آشکار کند پنج صدم دیه کامل ج ـ هاشمه: جنایتی که موجب شکستگی استخوان شود گرچه جراحتی را تولید نکند ده صدم دیه کامل چ ـ منقله: جنایتی که درمان آن جز با جابه جا کردن استخوان میسر نباشد پانزده صدم دیه کامل ح ـ مامومه: جراحتی که به کیسه مغز برسد یک سوم دیه کامل خ ـ دامغه: صدمه یا جراحتی که کیسه مغز را پاره کند که علاوه بر دیه مامومه موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز می باشد. تبصره 1 ـ جراحات گوش بینی لب زبان و داخل دهان در غیر مواردی که برای آن دیه معین شده است در حکم جراحات سر و صورت است. تبصره 2 ـ ملاک دیه در جراحت های مذکور مقدار نفوذ جراحت بوده و طول و عرض آن تاثیری در میزان دیه ندارد. تبصره 3 ـ جنایت بر گونه در صورتی که داخل دهان را نمایان نسازد موجب یک بیستم دیه کامل و اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد موجب یک پنجم دیه کامل است. در این مورد چنانچه پس از بهبودی جراحت اثر و عیب فاحشی در صورت باقی بماند علاوه بر آن یک بیستم دیه دیگر نیز باید پرداخت شود. تبصره 4 ـ هرگاه جنایت موضحه صورت بعد از التیام اثری از خود بر جای بگذارد علاوه بر دیه موضحه یک هشتادم دیه کامل نیز ثابت است و هرگاه جنایت در حد موضحه نبوده و بعد از التیام اثری از آن باقی بماند علاوه بر دیه جنایت یک صدم دیه کامل نیز ثابت است و چنانچه جنایت شکافی در صورت ایجاد کند دیه آن هشت صدم دیه کامل است.

مشاهده ماده 709 قانون مجازات اسلامی

ماده 710 ـ هرگاه یکی از جراحت های مذکور در بندهای (الف) تا (ث) ماده (709) این قانون در غیر سر و صورت واقع شود در صورتی که آن عضو دارای دیه معین باشد دیه به حساب نسبت های فوق از دیه آن عضو تعیین می شود و اگر آن عضو دارای دیه معین نباشد ارش ثابت است. تبصره 1 ـ جراحات وارده به گردن در حکم جراحات بدن است. تبصره 2 ـ هرگاه هر یک از جراحت های مذکور در ماده (709) این قانون با یک ضربه به وجود آمده باشد که از حیث عمق متعدد باشد یک جراحت محسوب می شود و دیه جراحت بیشتر را دارد لکن اگر با چند ضربه ایجاد شود مانند اینکه با یک ضربه حارصه ایجاد شود و با ضربه دیگر آن جراحت به موضحه مبدل شود برای هر جراحت دیه مستقل ثابت است خواه مرتکب هر دو جنایت یک نفر خواه دو نفر باشد.

مشاهده ماده 710 قانون مجازات اسلامی

ماده 717 ـ هرگاه در اثر جنایت وارد بر مادر جنین از بین برود علاوه بر دیه یا ارش جنایت بر مادر دیه جنین نیز در هر مرحله ای از رشد که باشد پرداخت می شود.

مشاهده ماده 717 قانون مجازات اسلامی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

ماده 68 ـ مرتکبان جرایم غیرعمدی به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند مگر اینکه مجازات قانونی جرم ارتکابی بیش از دو سال حبس باشد که در این صورت حکم به مجازات جایگزین حبس اختیاری است.

مشاهده ماده 68 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM