رای قضایی شماره 9409970956000761

رای قضایی شماره 9409970956000761

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9409970956000761


شماره دادنامه قطعی:
9409970956000761

تاریخ دادنامه قطعی:
1394/03/20

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
عدم صلاحیت دیوان و صدور قرار رد شکایت

پیام رای:
با توجه به عدم صلاحیت ابتدایی دیوان در دعاوی رابطه کار صدور قرار رد شکایت صحیح نبوده و شعبه دیوان باید قرار عدم صلاحیت را صادر نماید.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
با توجه به بررسی اوراق و محتویات پرونده و لایحه جوابیه اداره طرف شکایت که حاکی از وجود رابطه کارگری و کارفرمایی فی مابین می نماید و نظر به اینکه رسیدگی به اختلافات ناشی از رابطه کارگر کارفرما حسب ماده 157 قانون کار در صلاحیت هیاتهای تشخیص و حل اختلاف اداره کار می باشد بنابراین شکایات مطروحه در وضعیت کنونی قابلیت استماع در دیوان را نداشته و مستندا به ماده 17 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری قرار رد آن صادر و اعلام می گردد. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.
رییس شعبه 45 دیوان عدالت اداری - رنگ آمیز

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
باتوجه به اوراق پرونده و مستندات ابرازی از آنجاییکه رابطه استخدامی تجدیدنظرخواه و تجدیدنظرخوانده رابطه کارگری و کارفرمایی و اختلافات آنان باید در هیاتهای حل اختلاف کارگر و کارفرما به عمل آید باید پرونده آنان در هیات مذکور رسیدگی شود و قرار رد شکایت وی از سوی شعبه بدوی مخالف مقررات قانونی بوده و می باید به صلاحیت هیات مذکور قرار عدم صلاحیت صادر شود. لهذا ضمن نقض قرار رد شکایت (دادنامه تجدیدنظرخواسته) قرار عدم صلاحیت به شایستگی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما مستقر در شهرستان خوی صادر و اعلام می دارد. رای صادره قطعی است. دفتر پرونده به هیات مذکور ارسال شود.
رییس و مستشار شعبه دهم تجدید نظر دیوان عدالت اداری
سبزواری نژاد - دلاوری

قاضی:
محمدرضا دلاوری , حجت سبزواری نژاد , رنگ آمیز

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 17ـ شعب دیوان به شکایتی رسیدگی می کنند که شخص ذی‏نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی رسیدگی به شکایت را برابر قانون درخواست کرده باشد.

مشاهده ماده 17 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 157 ـ هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار قرارداد کارآموزی موافقت نامه های کارگاهی یا پیمانهای دسته جمعی کار باشد در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی و کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیاتهای تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.

مشاهده ماده 157 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM