رای قضایی شماره 9309970955200444

رای قضایی شماره 9309970955200444

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970955200444


شماره دادنامه قطعی:
9309970955200444

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/28

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
ملاک احتساب مرور زمان اعتراض به آرای قطعی هیات های رسیدگی به تخلفات انضباطی

پیام رای:
ملاک احتساب مرور زمان قانونی در رسیدگی به اعتراضات و شکایت از آراء و تصمیمات قطعی هیات‎های رسیدگی به تخلفات تاریخ ابلاغ رای یا تصمیم قطعی مرجع مربوط می‎باشد.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
نظر به اینکه در مورد ایراد شکلی مشتکی عنه [ناجا] مبنی بر تظلم خواهی شاکی در خارج از مهلت مقرر قانونی با توجه به اینکه در ابلاغ رای کمیسیون به شاکی صراحتا قید گردیده است: « فرد ذی نفع پس از ابلاغ رای قطعی و حکم کارگزینی مدت یک ماه فرصت تقدیم دادخواست به دیوان عدالت اداری را دارد.»; و با این قید حق شکایت شاکی به دیوان عدالت اداری تا بعد از ابلاغ حکم کارگزینی محفوظ خواهد بود در نتیجه تاریخ احتساب ایام مهلت قانونی صرفا ابلاغ رای نخواهد بود بلکه سقوط حق شکایت مشارالیه منوط به انقضای مهلت مقرر قانونی پس از ابلاغ رای هیات و حکم کارگزینی خواهد بود که در قضیه مانحن فیه تاکنون مدرکی دال بر ابلاغ حکم کارگزینی به شاکی ارایه نگردیده است بنابراین ایراد شکلی مطروحه فاقد جایگاه قانونی است. اما از حیث ماهیت موضوع شکایت با توجه به اینکه اولاـ یکی از علل اتخاذ تصمیم هیات رسیدگی کننده به وضعیت شاکی مبنی بر اخراج وی اتهام کتمان حقیقت بوده است که بنابر اعلام مشتکی عنه در خصوص مورد برایت نامبرده از مرجع قضایی صادر گردیده است ثانیاـ تناسب فی مابین تخلف ارتکابی شاکی و تنبیه منظور که مستنبط از روح قوانین و رافت اسلامی بوده و مورد تاکید رای شماره 133 مورخ 6/08/74 هیات عمومی دیوان عدالت اداری می باشد در صدور رای مورد اعتراض رعایت نگردیده است ثالثاـ دادگاه نظامی با تبدیل حبس شاکی به جریمه نقدی و نیز عدم اعلام نظر دایر بر اخراج از خدمت وی نامبرده را - به لحاظ عدم محکومیت کیفری و سایر موارد ـ مستحق تخفیف مجازات و ارفاق تشخیص داده است در حالی که در رای معترض به موارد مقیده ملحوظ نظر واقع نشده است فلذا توجها به مراتب مرقوم شکایت شاکی وارد تشخیص و مستندا به مواد 11 و 63 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری حکم به ورود آن و نقض رای صادره از هیات موضوع ماده 122 ق.ا.ناجا و لزوم رسیدگی مجدد به موضوع در مرجع مربوط با عنایت به موارد یاد شده صادر و اعلام می گردد رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ در شعب محترم تجدیدنظر دیوان عدالت اداری قابل تجدیدنظرخواهی خواهد بود.
رییس شعبه 6 دیوان عدالت اداری
محمدی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
با توجه به اینکه رای کمیسیون انضباطی مورخ 1391/11/18 به تجدیدنظرخوانده ابلاغ شده است و مشارالیه مورخ 1392/8/12 مبادرت به تقدیم دادخواست مبنی بر اعتراض به رای مذکور نموده است و مستفاد از ماده 123 قانون استخدام نیروی انتظامی مصوب 1382 و بنا به تصریح ماده واحده "اعتراض نسبت به آرای صادره از هیات های رسیدگی به تخلفات انضباطی" مصوب 1389/1/25 و همچنین مستندا به تبصره 2 ماده 16 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 مبنا و ملاک احتساب مرور زمان قانونی در این خصوص تاریخ ابلاغ رای بوده و اساسا زمان ابلاغ حکم کارگزینی در این خصوص به عنوان مبدا احتساب مرور زمان معیار قانونی تلقی نمی گردد بنابراین صرف نظر از اینکه "استدلال ماهوی شعبه بدوی در مقام صدور حکم به ورود شکایت مغایر ادله اثباتی پرونده انضباطی بوده مضافا اینکه تناسب در اعمال نوع مجازات انضباطی رعایت گردیده و نقض رای کمیسیون انضباطی مذکور فاقد وجهه قانونی بوده است". از آنجایی که اعتراض به عمل آمده نسبت به رای شماره.. . مورخه 1391/11/18صادره از کمیسیون موضوع ماده 122 قانون استخدام ناجا خارج از فرجه قانونی بوده و شعب دیوان به لحاظ شمول مرور زمان قانونی فاقد صلاحیت رسیدگی بوده اند بنا به مراتب مذکور در اجرای ماده 71 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته صدرالذکر قرار رد شکایت شاکی صادر و اعلام می شود. این رای وفق ماده 3 قانون اخیرالذکر قطعی است.
دادرس شعبه دوم تجدیدنظر دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
اشراقی ـ عرفان

قاضی:
محمدی , اشراقی , عرفان

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 11ـ در صورتی که تصمیمات و اقدامات موضوع شکایت موجب تضییع حقوق اشخاص شده باشد شعبه رسیدگی کننده حکم بر نقض رای یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده صادر می نماید. تبصره ـ پس از صدور حکم و قطعیت آن براساس ماده فوق مرجع محکوم علیه علاوه بر اجرای حکم مکلف به رعایت مفاد آن در تصمیمات و اقدامات بعدی خود در موارد مشابه است.

مشاهده ماده 11 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 63 ـ هرگاه شعبه رسیدگی کننده دیوان در مرحله رسیدگی به آراء و تصمیمات مراجع مذکور در بند (2) ماده (10) این قانون اشتباه یا نقصی را ملاحظه نماید که به اساس رای لطمه وارد نکند آن را اصلاح و رای را ابرام می نماید و چنانچه رای واجد ایراد شکلی یا ماهوی موثر باشد شعبه مکلف است با ذکر همه موارد و تعیین آنها پرونده را به مرجع مربوط اعاده کند. مرجع مذکور موظف است مطابق دستور شعبه دیوان نسبت به رفع نقص یا ایرادهای اعلامی اقدام و سپس مبادرت به اتخاذ تصمیم یا صدور رای نماید. در صورتی که از تصمیم متخذه و یا رای صادره مجددا شکایت شود پرونده به همان شعبه رسیدگی کننده ارجاع می شود. شعبه مذکور چنانچه تصمیم و یا رای را مغایر قانون و مقررات تشخیص دهد مستند به قانون و مقررات مربوط آن را نقض و پس از اخذ نظر مشاورین موضوع ماده (7) این قانون مبادرت به صدور رای ماهوی می نماید. تبصره ـ شعبه می تواند علاوه بر نظر مشاورین موضوع ماده (7) عنداللزوم از نظر کارشناسان و متخصصین هر رشته از میان کارشناسان رسمی دادگستری و یا دستگاههای مربوط استفاده نماید.

مشاهده ماده 63 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 16ـ رسیدگی در شعب دیوان مستلزم تقدیم دادخواست است. دادخواست باید به زبان فارسی روی برگه های مخصوص تنظیم شود. تبصره1ـ پرونده هایی که با صدور قرار عدم صلاحیت از مراجع قضائی دیگر به دیوان ارسال می شود نیازی به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی ندارد. تبصره2ـ از زمان تصویب این قانون مهلت تقدیم دادخواست راجع به موارد موضوع بند(2) ماده (10) این قانون برای اشخاص داخل کشور سه ماه و برای افراد مقیم خارج از کشور شش ماه از تاریخ ابلاغ رای یا تصمیم قطعی مرجع مربوط مطابق قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) است. مراجع مربوط مکلفند در رای یا تصمیم خود تصریح نمایند که رای یا تصمیم آنها ظرف مدت مزبور در دیوان قابل اعتراض است. در مواردی که ابلاغ واقعی نبوده و ذی نفع ادعای عدم اطلاع از آن را بنماید شعبه دیوان در ابتداء به موضوع ابلاغ رسیدگی می نماید. در مواردی که به موجب قانون سابق اشخاصی قبلا حق شکایت در مهلت بیشتری داشته اند مهلت مذکور ملاک محاسبه است.

مشاهده ماده 16 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 71ـ چنانچه شعبه تجدیدنظر ایراد تجدیدنظر خواه را وارد تشخیص ندهد رای شعبه بدوی را تایید و در غیر این صورت آن را نقض و پس از رسیدگی ماهوی مبادرت به صدور رای می نماید.

مشاهده ماده 71 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM