رای قضایی شماره 9309970925001344

رای قضایی شماره 9309970925001344

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970925001344


شماره دادنامه قطعی:
9309970925001344

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/07

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مسئولیت رانندگان وسایل نقلیه در تصادف منتهی به فوت

پیام رای:
مسئولیت رانندگان وسائل نقلیه در تصادفات منتهی به فوت با هر میزان تقصیر به صورت مساوی است.

رای خلاصه جریان پرونده
لایحه تقدیمی مستدعی اعاده دادرسی آقای ب. و ضمایم آن دلالت دارد که به موجب دادنامه شماره 1433-05/08/92 شعبه 128 دادگاه عمومی جزایی شهرستان مشهد با شکایت اولیای دم مرحوم ع. به اتهام بی احتیاطی در امر رانندگی منجر به قتل آن مرحوم به میزان پنجاه درصد تقصیر حسب نظریه هییت 9 نفره کارشناسان تحت تعقیب کیفری قرار می گیرد دادگاه پس از رسیدگی به اتهام متهم با توجه به شکایت اولیاءی دم مقتول گواهی پزشک قانونی در خصوص فوت متوفی و اظهارنظر هییت کارشناسان در مورد تقصیر متهم و اقرار نامبرده بزهکاریش را محرز و ثابت تشخیص و مستند به مواد 295 و 297 و 302 و 304 و 714 قانون مجازات اسلامی نامبرده را به پرداخت نصف دیه کامل مرد مسلمان در حق اولیا ی دم محکوم می نماید از حیث جنبه عمومی اتهام نیز تحمل شش ماه حبس برای وی تعیین مجازات می شود. با اعتراض تجدیدنظرخواهی طرفین پرونده شعبه 10 دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی به موجب دادنامه شماره 2044-29/11/92 با قبول اعتراض اولیای دم متوفی به استناد ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری با این استدلال که علت حادثه تصادف تخلف محکوم علیه در هنگام گردش به چپ در تقاطع بوده است و سرعت غیرمجاز متوفی علت وجودی حادثه نبوده است رای صادره از میزان مسیولیت محکوم علیه از پنجاه درصد به صددرصد تغییر و اصلاح می گردد و مجازات حبس نامبرده را در اجرای مواد 37 و 38 قانون مجازات اسلامی 1392 به پرداخت مبلغ بیست میلیون ریال جزای نقدی به لحاظ وضع خاص ایشان تبدیل می نماید و با اصلاح مذکور رای را در سایر قسمت ها تایید می نماید. محکوم علیه با تقدیم لایحه ای که حین شور قرایت می گردد و اجمالا مبنی بر این که نامبرده طبق نظر هییت 9 نفره کارشناسان پنجاه درصد تقصیر داشته است و مجازات پرداخت دیه براساس صددرصد نامناسب است از محضر ریاست محترم دیوان عالی کشور درخواست اعاده دادرسی می نماید پس از ثبت در دبیرخانه دیوان جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
درخواست اعاده دادرسی محکوم علیه آقای ب. نسبت به دادنامه شماره 2044-29/11/92 صادره از شعبه 10 دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی وارد و قابل اجابت است زیرا هییت 9 نفره کارشناسان به صراحت تمام نامبرده را به میزان هفتاد درصد تقصیر در بروز و وقوع حادثه تصادف به علت عدم رعایت حق تقدم عبور حین گردش به چپ مقصر اعلام داشته اند که با وضع مذکور و ملحوظ داشتن رای وحدت رویه شماره 717-06/02/90 با رعایت صدق عرفی و قاعده تصنیف به میزان پنجاه درصد مسیول پرداخت دیه متوفی در حق اولیای دم وی می باشد. دادگاه تجدیدنظر بدون هیچ مبنایی به رغم اظهارنظر کارشناسان با اصلاح رای بدوی نامبرده را به پرداخت صد درصد دیه متوفی محکوم نموده که در واقع از مصادیق مجازات نامتناسب تلقی می گردد. علی هذا با انطباق مورد با بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و مستند به ماده 274 قانون مرقوم ضمن تجویز اعاده دادرسی پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض محاکم تجدیدنظر استان خراسان رضوی ارجاع می گردد.
رییس شعبه سی وپنجم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
سیدکریمی ـ حیاتی

قاضی:
سیدرضا سیدکریمی , عنایت حیاتی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 295 ـ هرگاه کسی فعلی که انجام آن را برعهده گرفته یا وظیفه خاصی را که قانون بر عهده او گذاشته است ترک کند و به سبب آن جنایتی واقع شود چنانچه توانایی انجام آن فعل را داشته است جنایت حاصل به او مستند می شود و حسب مورد عمدی شبه عمدی یا خطای محض است مانند این که مادر یا دایه ای که شیر دادن را برعهده گرفته است کودک را شیر ندهد یا پزشک یا پرستار وظیفه قانونی خود را ترک کند.

مشاهده ماده 295 قانون مجازات اسلامی

ماده 297 ـ اگر مرتکب با یک ضربه عمدی موجب جنایتی بر عضو شود که منجر به قتل مجنی علیه گردد چنانچه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایات عمدی باشد قتل عمدی محسوب می شود و به علت نقص عضو یا جراحتی که سبب قتل شده است به قصاص یا دیه محکوم نمی گردد.

مشاهده ماده 297 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

ماده 304 ـ جنایت عمدی نسبت به نابالغ موجب قصاص است.

مشاهده ماده 304 قانون مجازات اسلامی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف ـ تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه ب ـ تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار پ ـ تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال ت ـ تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر

مشاهده ماده 37 قانون مجازات اسلامی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM