رای قضایی شماره 9309970222100762

رای قضایی شماره 9309970222100762

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222100762


شماره دادنامه قطعی:
9309970222100762

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/30

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ایراد ضرب وجرح عمدی ساده منتهی به صدمه

پیام رای:
ایراد ضرب عمدی ساده صرفا مستوجب پرداخت دیه است ولی ایراد ضرب عمدی بدون ایجاد اثر یا صدمه بر بدن شاکی مستوجب مجازات حبس بوده و پرداخت دیه یا ارش منتفی است.

رای دادگاه بدوی
حسب کیفرخواست دادسرای عمومی ناحیه چهار تهران آقای ح. ذ. فرزند خ. متهم است به ایراد ضرب وجرح عمدی نسبت به خانم ر.ک. دادگاه با عنایت به شکایت شاکی خصوصی مودای شهادت شاهد و نظریه پزشکی قانونی و دفاعیات بلا وجه متهم بزه منتسب را محرز و مسلم می داند لذا مستندا به مواد 290 و 709 و 714 و 559 قانون مجازات اسلامی به پرداخت یک و نیم صدم دیه کامله یک نفر انسان بابت جراحت حارصه در آرنج راست و زانوی راست و چپ و پانزده هزارم دیه کامله بابت سیاه شدگی زیر چشم چپ و آرنج راست و سرین چپ و ساعد راست و ده و نیم هزارم دیه کامله بابت کبودی آرنج راست و ساعد دست چپ و راست و ساق پای چپ و سه دهم درصد دیه کامله بابت ارش خونریزی بینی و شش هزارم دیه کامله بابت کبودی سرشانه راست و بازوی چپ و کتف راست و زانوی چپ و چهاردهم درصد دیه کامله بابت ارش تورم شانه راست در حق مجنی علیها خانم ر.ک. ظرف مهلت یک سال از تاریخ وقوع جنایت محکوم می گردد و با عنایت به شدت صدمات وارده به مجنی علیها مستندا به ماده 567 قانون مجازات اسلامی به تحمل شش ماه حبس تعزیری محکوم می گردد رای صادرشده حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1081 دادگاه عمومی جزایی تهران - طالبی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص اعتراض و تجدیدنظرخواهی آقای ح. ذ. فرزند خ. از دادنامه شماره 400261مورخه 93/3/25صادره از شعبه 1081دادگاه عمومی تهران که به موجب آن مشارالیه به اتهام ضرب وجرح عمدی به پرداخت دیه در حق شاکیه و شش ماه حبس محکوم گردیده است. باملاحظه محتویات پرونده و لایحه اعتراضیه تجدیدنظرخواه و اینکه از ناحیه ایشان ایراد و اشکال موجه و موثری که مطابق شقوق مندرج در ماده 240 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری موجبات نقض دادنامه موصوف و رسیدگی بیشتر را ایجاب نماید مطرح نگردیده است لیکن با توجه به اینکه صدمات وارده صرفا مشمول دیه می باشد و تعیین مجازات حبس مطابق ماده 567 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 صرفا در موردی است که صدمه و جرحی به شاکی وارد نشده باشد و مشمول اتهام ذکرشده با تعیین دیه نیست لذا دادگاه با استناد به ماده 22قانون دادگاه های عمومی و انقلاب و حذف مجازات حبس نهایتا ضمن رد تجدیدنظرخواهی به عمل آمده دادنامه معترض عنه را صرفا در خصوص دیات تایید استوار می نماید. رای صادره با لحاظ ماده 248 قانون مرقوم فوق قطعی است.
رییس شعبه 21دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه
تولیت - صادقی

قاضی:
صادقی , سید محمود تولیت , حسین طالبی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

ماده 709 ـ جراحات سر و صورت و دیه آنها به ترتیب ذیل است: الف ـ حارصه: خراش پوست بدون آنکه خون جاری شود یک صدم دیه کامل ب ـ دامیه: جراحتی که اندکی وارد گوشت شود و همراه با جریان کم یا زیاد خون باشد دو صدم دیه کامل پ ـ متلاحمه: جراحتی که موجب بریدگی عمیق گوشت شود لکن به پوست نازک روی استخوان نرسد سه صدم دیه کامل ت ـ سمحاق: جراحتی که به پوست نازک روی استخوان برسد چهار صدم دیه کامل ث ـ موضحه: جراحتی که پوست نازک روی استخوان را کنار بزند و استخوان را آشکار کند پنج صدم دیه کامل ج ـ هاشمه: جنایتی که موجب شکستگی استخوان شود گرچه جراحتی را تولید نکند ده صدم دیه کامل چ ـ منقله: جنایتی که درمان آن جز با جابه جا کردن استخوان میسر نباشد پانزده صدم دیه کامل ح ـ مامومه: جراحتی که به کیسه مغز برسد یک سوم دیه کامل خ ـ دامغه: صدمه یا جراحتی که کیسه مغز را پاره کند که علاوه بر دیه مامومه موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز می باشد. تبصره 1 ـ جراحات گوش بینی لب زبان و داخل دهان در غیر مواردی که برای آن دیه معین شده است در حکم جراحات سر و صورت است. تبصره 2 ـ ملاک دیه در جراحت های مذکور مقدار نفوذ جراحت بوده و طول و عرض آن تاثیری در میزان دیه ندارد. تبصره 3 ـ جنایت بر گونه در صورتی که داخل دهان را نمایان نسازد موجب یک بیستم دیه کامل و اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد موجب یک پنجم دیه کامل است. در این مورد چنانچه پس از بهبودی جراحت اثر و عیب فاحشی در صورت باقی بماند علاوه بر آن یک بیستم دیه دیگر نیز باید پرداخت شود. تبصره 4 ـ هرگاه جنایت موضحه صورت بعد از التیام اثری از خود بر جای بگذارد علاوه بر دیه موضحه یک هشتادم دیه کامل نیز ثابت است و هرگاه جنایت در حد موضحه نبوده و بعد از التیام اثری از آن باقی بماند علاوه بر دیه جنایت یک صدم دیه کامل نیز ثابت است و چنانچه جنایت شکافی در صورت ایجاد کند دیه آن هشت صدم دیه کامل است.

مشاهده ماده 709 قانون مجازات اسلامی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 559 ـ هرگاه در اثر جنایت صدمهای بر عضو یا منافع وارد آید چنانچه برای آن جنایت در شرع دیه مقدر یا نسبت معینی از آن به شرح مندرج در این قانون مقرر شده باشد مقدار مقرر و چنانچه شرعا مقدار خاصی برای آن تعیین نشده ارش آن قابل مطالبه است.

مشاهده ماده 559 قانون مجازات اسلامی

ماده 567 ـ در مواردی که رفتار مرتکب نه موجب آسیب و عیبی در بدن گردد و نه اثری از خود در بدن برجای بگذارد ضمان منتفی است لکن در موارد عمدی در صورت عدم تصالح مرتکب به حبس یا شلاق تعزیری درجه هفت محکوم می شود.

مشاهده ماده 567 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM