رای قضایی شماره 9309970925001234

رای قضایی شماره 9309970925001234

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970925001234


شماره دادنامه قطعی:
9309970925001234

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/23

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
حمل و نگهداری مشروبات الکلی

پیام رای:
محکوم کردن متهم به دو مجازات از جهت حمل و نگه داری مشروبات الکلی فاقد وجاهت قانونی است زیرا لازمه تحقق بزه حمل مشروبات الکلی نگه داری آن است.

رای خلاصه جریان پرونده
شعبه 105 دادگاه عمومی جزایی شهرستان قم به موجب دادنامه شماره 493-12/09/1392 آقایان م. و ر. را به اتهام حمل و نگه داری مشروب الکلی و شرب خمر با توجه به گزارش مامورین انتظامی و کشف بطری حاوی مشروب الکلی از نوع معمولی و اقرار متهمین و کیفرخواست صادره مجرم شناخته و به استناد ماده 702 قانون مجازات اسلامی 1375 با اصلاحیه سال 1387 و مواد 264 و 265 قانون مجازات اسلامی 1392 هرکدام از نامبردگان را به اتهام شرب خمر به تحمل هشتاد ضربه تازیانه به عنوان حد و به اتهام حمل و نگه داری مشروب الکلی به تحمل شش ماه حبس و هفتادوچهار ضربه شلاق و پرداخت سه میلیون و پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم نموده که رای صادره مورد اعتراض و تجدیدنظرخواهی آقای.. . به وکالت از محکوم علیها قرارگرفته و شعبه هشتم دادگاه تجدیدنظر استان قم برابر دادنامه شماره 729-15/11/1392 با افزایش یک فقره شش ماه حبس و هفتادوچهار ضربه شلاق به محکومیت هرکدام از آنان رای تجدیدنظرخواسته را با این اصلاح مورد تایید قرار داده است؛ با این توضیح یک فقره شش ماه حبس و هفتادوچهار ضربه شلاق از بابت حمل مشروب الکلی و یک فقره شش ماه حبس و هفتادوچهار ضربه شلاق از بابت نگه داری مشروب الکلی و به علاوه فقط یک فقره جزای نقدی معادل سه میلیون و پانصد هزار ریال برای حمل و نگه داری مشروب الکلی مقرر گردیده است. آقای.. . به وکالت از محکو م علیها با تقدیم لایحه ای اجمالا در رابطه با تشدید حکم بدوی از ریاست محترم دیوان عالی کشور درخواست تجویز اعاده دادرسی نموده که پرونده پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع گردیده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
درخواست اعاده دادرسی آقای.. . به از آقایان م. و ر. نسبت به دادنامه شماره 729-15/11/1392 صادره از شعبه هشتم دادگاه تجدیدنظر استان قم وارد و قابل پذیرش است؛ زیرا اولا مطابق ماده 258 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و تبصره سه ذیل ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب مرجع تجدیدنظر بدون درخواست دادستان و یا شاکی خصوصی نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید نماید و در مانحن فیه شعبه هشتم دادگاه تجدیدنظر استان قم به شرح رای مورد درخواست اعاده دادرسی بدون درخواست اشخاص فوق با افزودن یک فقره شش ماه حبس و 74 ضربه شلاق حکم بدوی را تشدید نموده که برخلاف قانون است. ثانیا لازمه تحقق حمل مشروب الکلی نگه داری آن موقع حمل است والا تحقق بزه حمل متصور نیست و تعیین دو مجازات جداگانه برای عمل واحد با عناوین مجرمانه متعدد 1- حمل مشروب الکلی 2- نگه داری مشروب الکلی مخالف صریح با ماده 131 قانون مجازات اسلامی 1392 می باشد بنابراین کیفرهای مورد حکم در خصوص اتهام حمل و نگه داری مشروب الکلی مبنی بر اشتباه و نامتناسب با جرم بوده و به استناد بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن تجویز اعاده دادرسی مستندا به ماده 274 همین قانون رسیدگی مجدد در خصوص اتهام حمل و نگه داری مشروب الکلی به یکی از شعب هم عرض دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده رای قطعی در استان قم ارجاع می گردد.
اعضای معاون شعبه سی وپنجم دیوان عالی کشور
احمدی ـ حیاتی

قاضی:
احمدی , عنایت حیاتی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 702 ـ از بین رفتن صوت بعضی از حروف موجب ارش است.

مشاهده ماده 702 قانون مجازات اسلامی

ماده 264 ـ مصرف مسکر از قبیل خوردن تزریق و تدخین آن کم باشد یا زیاد جامد باشد یا مایع مست کند یا نکند خالص باشد یا مخلوط به گونه ای که آن را از مسکر بودن خارج نکند موجب حد است. تبصره ـ خوردن فقاع (آب جو مسکر) موجب حد است هر چند مستی نیاورد.

مشاهده ماده 264 قانون مجازات اسلامی

ماده 265 ـ حد مصرف مسکر هشتاد ضربه شلاق است.

مشاهده ماده 265 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM