رای قضایی شماره 9309970220900816

رای قضایی شماره 9309970220900816

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220900816


شماره دادنامه قطعی:
9309970220900816

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/19

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
افترای ناشی از طرح شکایت کیفری

پیام رای:
اثبات بزه افترا مستلزم احراز سوءنیت شاکی در طرح شکایت کیفری است.

رای دادگاه بدوی
حسب کیفرخواست دادسرای عمومی آقای ج. متهم است به سوءاستفاده از سفید امضاء موضوع یک برگ مبایعه نامه عادی فی مابین وی و خانم س. و ایراد افتراء مبنی بر کلاهبرداری نسبت به خانم س.؛ دادگاه با عنایت به شکایت شاکی خصوصی نظریه هییت سه نفره کارشناسان رسمی تطبیق خط و امضاء که مبین سفید امضاء بودن مستند شکایت و الحاق مندرجات به آن و دفاعیات بلا وجه متهم و سایر اوضاع واحوال منعکس در پرونده بزه های منتسب را محرز و مسلم می داند لذا مستندا به مواد 673 و 697 قانون مجازات اسلامی از جهت سوءاستفاده از سفید امضاء به تحمل یک سال حبس تعزیری و از جهت ایراد افتراء به تحمل نودویک روز حبس تعزیری و سی ضربه شلاق محکوم می گردد. رای صادرشده حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1081 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ طالبی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ج. از دادنامه شماره 00446 مورخ 18/04/92 شعبه 1081 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن نامبرده به اتهامات سوءاستفاده از سفید امضاء به تحمل یک سال حبس تعزیری و ایراد افترا به تحمل نودویک روز حبس تعزیری و سی ضربه شلاق محکومیت یافته است؛ دادگاه با بررسی محتویات پرونده نظر به این که ایرادات تجدیدنظرخواه نسبت به نظریه سه نفر کارشناسی وارد نیست و دلیلی که موید تخلف از وظایف قانونی باشد تحصیل و اقامه نگردیده و اما اقدام دادگاه محترم بدوی در عدم ارجاع موضوع به هییت پنج نفره کارشناسی دادگاه به وظایف قانونی خود عمل نموده و چون اصل مدرک متنازع فیه موجود نبوده و معدوم گردیده به لحاظ این که کارشناسی می بایست نسبت به اصل اسناد صورت بگیرد نه فتوکپی از ارجاع به هییت پنج نفره عدول و نسبت به صدور رای اقدام کرده که در این مرحله نیز خلافی ملاحظه نمی گردد که نسبت به صدور دادنامه موضوع شک و تردید ایجاد نماید. علی ای حال با عنایت به مطالب فوق الاشاره توجها به دادنامه های شماره 0468 مورخ 30/03/89 شعبه 28 دادگاه تجدیدنظر استان تهران و دادنامه شماره 1596 و 1595 مورخ 22/12/88 شعبه 129 دادگاه حقوقی تهران با توجه به این که لازمه افترا سوءنیت بوده و فردی که جهت اثبات حقی به مراجع قضایی مراجعه می نماید احراز سوءنیت وی مشکل به نظر می رسد مخصوصا با توجه به وضعیت سنی سوءنیت مشارالیه احراز نمی گردد که به همین علت مستندا به بند 1 از شق ب ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری دادنامه صادره را در این مورد نقض و رای بر برایت آقای ج. در این خصوص صادر و اعلام می دارد. اما در مورد سوءاستفاده از سفید امضاء همان طوری که به شرح فوق ذکر گردیده تجدیدنظرخواه دلیل متیقن و کافی که موجبات نقض دادنامه را فراهم آورد تحصیل و اقامه نشده ضمن رد تجدیدنظرخواهی به عمل آمده با استفاده از اختیارات تبصره 2 از ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب با رعایت کبر سن و وضعیت اجتماعی و شیونات آقای ج. با تخفیف مجازات یک سال حبس به سه ماه و یک روز النهایه دادنامه تجدیدنظر خواسته را در این مورد مستندا به بند الف از ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری تایید و استوار می نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 9 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
موسوی ـ عظیمی

قاضی:
موسوی , عظیمی , حسین طالبی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 673 ـ هرگاه جنایتی که موجب زوال یکی از منافع شده است سرایت کند و سبب مرگ مجنی علیه شود دیه منفعت در دیه نفس تداخل می کند و تنها دیه نفس قابل مطالبه است.

مشاهده ماده 673 قانون مجازات اسلامی

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM