رای قضایی شماره 9309970221600802

رای قضایی شماره 9309970221600802

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221600802


شماره دادنامه قطعی:
9309970221600802

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مطالبه بهای اراضی محل عبور خطوط برق

پیام رای:
شرکت برق در صورتی مکلف به پرداخت قیمت روز زمین محل نصب خطوط انتقال برق است که تصرف زمین منجر به انقطاع منافع گردیده یا به نحوی باشد که موجب خروج ملک از حیز انتفاع شود. در غیر این صورت شرکت برق مجاز به انتفاع مجانی از اراضی و املاک خواهد بود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی ز.د. با وکالت ف.پ. به طرفیت ش. و الف. به خواسته مطالبه قیمت روز پلاک ثبتی 42/533 به دلیل قرار گرفتن در طرح مصوب مقوم به 3100000 ریال و احتساب هزینه دادرسی به استناد کپی مصدق سند مالکیت و رای هییت عمومی دیوان عدالت اداری خلاصه دعوی وکیل خواهان چنین است که موکل مطابق سند مالکیت پیوستی مالک رسمی پلاک ثبتی مذکور می باشد که در مسیر دکلهای مواصلاتی برق فشار قوی قرار گرفته است وزارت نیرو به پرداخت قیمت عادله روز املاک و اخذ موافقت مالک موظف می باشد با این وصف اجابت خواسته را درخواست نموده است و همچنین وکیل خواهان در جلسه اول دادرسی خواسته را افزایش داده و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف را نیز درخواست نموده است با عنایت به محتویات پرونده و اظهارات طرفین الف - دادگاه دعوا را متوجه الف. ندانسته و مستندا به ماده 89 ناظر به بند 4 ماده 84 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار رد دعوی صادر و اعلام می نماید ب - در خصوص خواسته خوهان به طرفیت خوانده ردیف اول اولا - موضوع را مشمول لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک ندانسته به جهت اینکه وزارت نیرو در خصوص عبور شبکه برق و نصب تاسیسات برق قانون خاص دارد و ملک متنازع فیه نیز در زمان اجرای طرح (1370) خارج از محدوده شهری می باشد و مطابق ماده 18 قانون سازمان برق ایران مصوب 1346 که اشعار می دارد "وزارت نیرو مجاز است در صورت لزوم در معابر عمومی شهرها و حریم اماکن مستغلات و املاک نسبت به نصب تاسیسات انتقال و توزیع نیرو برق اقدام همچنین می توانند از دیوارهای مستغلات و اماکن خصوصی مشرف بر معابر عمومی و اراضی زراعتی تا آنجا که صرفا موجب خرابی و سلب امتیاز متعارف از املاک اشخاص نگردد به منظور نصب وسایل انتقال و توزیع برق مجانا استفاده نماید " و با توجه به نظریه کارشناس منتخب که اعلام داشته عبور سیم های فشار قوی مانع زراعت در ملک نمی باشد بنابراین خواسته را در خصوص مطالبه قیمت روز و اجرت المثل ایام تصرف ثابت ندانسته و مستندا به ماده مذکور و مواد 2 و 197 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی حکم به بی حقی خواهان صادر و اعلام می نماید رای صادرشده حضوری است و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه اول دادگاه عمومی قرچک - مرتضاییان

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظر خواهی خانم ز.د. به طرفیت اداره (شرکت) برق منطقه ای نسبت به دادنامه شماره 737 مورخ 92/8/15 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی تهران به خواسته مطالبه قیمت روز یک قطعه زمین مورد تصرف تجدیدنظر خوانده دارای پلاک ثبتی 533/42 به دلیل قرار گرفتن در حریم کابل برق فشار قوی و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف به شرح متن دادخواست که منجر به صدور حکم به بی حقی خواهان بدوی (تجدیدنظر خواه) شده است نظر به اینکه پرداخت قیمت روز زمین تحت تصرف در صورتی مجاز است که تصرف منجر به انقطاع منافع و یا در حکم آن باشد یا به نحوی باشد که موجب حیــز انتفاع از ملک را فراهم آورد زیرا طبق قانون سازمان برق اداره و شرکت برق مجاز به انتفاع مجانی از اراضی و املاک مشروط به شروطی بوده و در مانحن فیه حسب نظریه کارشناس ملک خواهان به طور کل از حیز انتفاع ساقط نشده و قابلیت کشاورزی را دارا می باشد و به نظریه مذکور نیز از طرف اصحاب دعوی اعتراض نشده بنابراین به نظر این دادگاه علی رغم نظریه کارشناس خواهان مجاز به مطالبه اجرت المثل یا قیمت ملک نمی باشد ولیکن صدور حکم به بطلان یا بی حقی نیز به نظر این دادگاه مجاز و مطابق با قوانین جاری نیست و از این حیث حکم صادره باید نقض شود فلذا دادگاه با استناد به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد اعتراض معترض دادنامه مورد اعتراض را نقض و مستندا به ماده2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار عدم استماع دعوی خواهان را در هردو مورد خواسته صادر می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس شعبه 16 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
موسوی ـ مداح

قاضی:
موسوی , مداح , محمدجعفرمرتضائیان

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM