رای قضایی شماره 9309970925000930

رای قضایی شماره 9309970925000930

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970925000930


شماره دادنامه قطعی:
9309970925000930

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/08

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
ایراد جراحت عمدی به کشاله ران منتهی به فوت مجنی علیه

پیام رای:
در بزه ایراد جراحت عمدی به کشاله ران منتهی به فوت مجنی علیه باید علم و آگاهی مرتکب به کشنده بودن عمل اثبات گردد.

رای خلاصه جریان پرونده
لایحه تقدیمی محکوم علیه ح.ق. و ضمایم آن در مقام تقاضای اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 00101-1391/06/28 شعبه 5 کیفری استان.. . دلالت دارد که به اتهام قتل عمدی مرحوم ع.ش. به وسیله ایراد جرح عمدی با کارد تحت تعقیب کیفری قرار گرفته است. دادگاه پس از رسیدگی به اتهام متهم با توجه به شکایت تنها ولی دم مقتول گواهی پزشک قانونی در خصوص علت فوت مقتول (پارگی عروق اصلی و حیاتی ران نام­برده) و نوعا و کشنده بودن اقدام و عمل جرح با احراز بزه­کاری متهم مستند به مواد 205 و بند ب 206 و فراز چهارم ماده 231 قانون مجازات اسلامی حکم به قصاص نفس نام­برده صادر می گردد. با اعتراض وکیل محکوم­ علیه به رای صادره شعبه 6 دیوان عالی کشور به شرح دادنامه شماره 827-1390/12/01 به لحاظ ضرورت مرتفع شدن یک سری نواقص به شرح مندرج در رای از جمله اخذ نظریه کمیسیون پزشکی قانونی و بررسی موضع و کشنده بودن یا نبودن جرح و تحقیق پیرامون چگونگی درگیری طرفین و نیز ادعای دفاع مشروع با نقض رای دادگاه کیفری استان رسیدگی مجدد را به همان شعبه محول می نماید. مجددا پرونده در شعبه 5 کیفری استان مورد رسیدگی واقع و با جلب نظر پزشکی قانونی و این که اساسا متهم و وکیل وی مدعی دفاع مشروع نشده اند و به لحاظ شدت ضربه وارده و حساس بودن موضع اصابت چاقو که منجر به پارگی عروق اصلی و حیاتی ران گردیده و نوعا کشنده تلقی می گردد؛ طی دادنامه فوق الذکر مستندا به همان مواد سابق حکم قصاص متهم را صادر می نماید. با اعتراض وکیل محکوم علیه به رای اخیر شعبه 6 دیوان عالی کشور با رد اعتراض به موجب دادنامه شماره 0033-1392/01/24 حکم صادره را ابرام می نماید. محکوم علیه با تقدیم لایحه ای که عمده مطالب آن تکراری و بیان دفاعیاتی است که قبلا اعلام داشته است و این که مطابق تبصره یک ذیل ماده 206 قانون مجازات اسلامی که اخف به حال وی می باشد و این که علم و آگاهی بر کشنده بودن عمل نداشته است (مفاد لایحه هنگام شور قرایت می گردد). از محضر ریاست محترم دیوان عالی کشور تقاضای اعاده دادرسی می نماید. پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده است. هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرایت گزارش آقای حیاتی عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده و با شرکت آقای احمدی همکار دیگر شعبه مشاوره نموده و اکثریت چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
تقاضای اعاده دادرسی محکوم علیه ح.ق. نسبت به دادنامه شماره 00101-1391/06/28 صادره از شعبه 5 کیفری استان.. . وارد به نظر می رسد. زیرا موضع اصابت کارد (چاقو) به بدن مقتول ران مشارالیه بوده است که معمولا و جزما در نزد عرف نوعا کشنده تلقی نمی گردد و یا حداقل حساسیت زیاد موضع آسیب غالبا شناخته شده نیست به عبارتی تبادر ذهنی در نزد عرف و جامعه به فوریت از نوعا کشنده بودن موضع ران به هنگام اصابت شیی برنده نظیر کارد و غیره دلالتی ندارد به همین جهت و مناسبت بوده که قانون گذار در تبصره یک ذیل ماده 290 قانون مجازات اسلامی در این موارد اثبات آگاهی و توجه مرتکب را شرط تحقق عمدی بودن جنایت دانسته است. چون قانون یاد شده نسبت به قانون سابق به نوعی در باب احراز عمدی بودن جنایت با توجه به شرایط پیش گفته اخف و مناسب به حال متهم است و در پرونده امر بدون بررسی این امر حکم به قصاص متهم صادر شده است. بررسی شرایط جدید وفق بند 7 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امورکیفری می تواند از موجبات تجدید محاکمه باشد لذا با انطباق تقاضا با بند مذکور و مستند به ماده 274 همان قانون ضمن تجویز اعاده دادرسی پرونده جهت رسیدگی مجدد به لحاظ بررسی مراتب فوق به شعبه هم عرض محاکم کیفری استان.. .ارجاع می گردد.
شعبه 35 دیوان عالی کشور - عضو معاون و عضو معاون
عنایت حیاتی - رحمت اله احمدی
«نظریه اقلیت»
با توجه به مفاد آراء صادره از شعبه 5 کیفری استان.. . و شعبه 6 دیوان عالی کشور و توجه به مطالب مندرج در لایحه متقاضی که با لحاظ آن احکام مقتضی صادر گردیده است مواد را مشمول ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امورکیفری ندانسته و عقیده به رد آن دارم.
رییس شعبه 35 دیوان عالی کشور
سیدرضا سید کریمی

قاضی:
عنایت حیاتی , سیدرضا سیدکریمی , رحمت اله احمدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 231 ـ در موارد زنای به عنف و در حکم آن در صورتی که زن باکره باشد مرتکب علاوه بر مجازات مقرر به پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل نیز محکوم می شود و درصورتی که باکره نباشد فقط به مجازات و پرداخت مهرالمثل محکوم می گردد.

مشاهده ماده 231 قانون مجازات اسلامی

ماده 206 ـ در مواردی که اشاره مفهوم نباشد یا قاضی به زبان شخصی که سوگند یاد می کند آشنا نباشد و یا اداءکننده سوگند قادر به تکلم نباشد دادگاه به وسیله مترجم یا متخصص امر مراد وی را کشف می کند.

مشاهده ماده 206 قانون مجازات اسلامی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM