رای قضایی شماره 9309970229900095

رای قضایی شماره 9309970229900095

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970229900095


شماره دادنامه قطعی:
9309970229900095

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/05/15

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
نحوه اعمال کیفیات مخففه مجازات

پیام رای:
در صورت اعمال کیفیات مخففه مجازات قضایی باید از حداقل مجازات قانونی کمتر باشد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقای م.ص. دایر بر صدور پنج فقره چک بلامحل به شماره های.. ....... عهده بانک.. . -.. . -.. . جمعا به مبلغ دو میلیارد و یکصد و هفتاد میلیون ریال؛ نظر به محتویات پرونده و توجها به شکایت آقایان م.ی. و الف.غ. و م.غ. و خانم ز.ح. و ملاحظه فتوکپی مصدق چک و گواهی عدم پرداخت صادره از بانک محال علیه و تحقیقات به عمل آمده در دادسرای محترم ناحیه 5 تهران و کیفرخواست صادره مستندا به مواد 3 و 7 و 22 قانون صدور چک نامبرده را به تحمل دو سال حبس تعزیری و محرومیت 2 ساله از داشتن دسته چک محکوم می نماید. رای صادره غیابی و ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه می باشد.
دادرس شعبه 1171 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ پورعظیم
در خصوص واخواهی م.ص. نسبت به دادنامه شماره 01349 که طی آن نامبرده به اتهام صدور پنج فقره چک بلامحل به شماره های.. ... ... ... ... . به عهده بانک ملت جمعا به میزان دو میلیارد و یکصد و هفتاد میلیون ریال به تحمل دو سال حبس تعزیری و محرومیت دو ساله از داشتن دسته چک محکوم شده نظر به این که در این مرحله از دادرسی دلیل و مدرکی که موجب نقض دادنامه موصوف باشد ارایه نشده لذا واخواهی وی رد لیکن دادگاه با رعایت بند 5 ماده 22 قانون مجازات اسلامی مجازات دو سال حبس را به 14 ماه تقلیل و تخفیف می نماید. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان می باشد.
دادرس شعبه 1171 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ پورعظیم

رای دادگاه تجدیدنظر استان
خلاصه تجدیدنظرخواهی اشخاص مشروحه زیر: 1) ز.ح. 2) م.ی. 3) م.غ. 4) الف.غ. نسبت به دادنامه شماره 93000222 مورخ 29-2-93 صادره از شعبه 1171 دادگاه عمومی جزایی تهران که در مقام رسیدگی واخواهی نسبت به دادنامه غیابی شماره 90001349 مورخ 7-10-90 اصدار یافته و طی آن ضمن استواری دادنامه معترض عنه متهم تجدیدنظرخوانده م.ص. فرزند م. به اتهام صدور پنج فقره چک بلامحل به شماره های: 1).. ./338 مورخ 30-9-89 (در دادنامه تجدیدنظرخواسته اشتباها.. . درج گردیده) به مبلغ هشتصد و پنجاه میلیون ریال 2).. . مورخ 5-10-89 به مبلغ دویست میلیون ریال 3).. ./381 مورخ 7-11-89 به مبلغ سیصد میلیون ریال هر سه عهده حساب جاری شماره.. .. شعبه رودکی شمالی بانک صادرات ایران 4) 1142-.... مورخ 5-6-89 به مبلغ دویست و پنجاه میلیون ریال عهده حساب جاری شماره.. . شعبه جیحون بانک ملت 5).. . مورخ 16-9-89 به مبلغ پانصد و هفتاد میلیون ریال عهده حساب جاری شماره.. . شعبه پاسداران شمالی بانک پاسارگاد به استناد مواد 3 و 7 و 22 قانون صدور چک 1382 و با اعمال کیفیات مخففه قضایی در حدود بند 5 ماده 22 قانون مجازات اسلامی 1370 به کیفر چهارده ماه حبس و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال محکوم گردیده این است که متهم تجدیدنظرخوانده چک های بلامحل متعددی صادر و در این خصوص پرونده های عدیده ای داشته و مدت ها متواری بوده و اقدامی در جهت پرداخت وجوه چک های موضوع شکایت صورت نداده است (لازم به توضیح است که بنا به حکایت پرونده متهم با تسلیم به حکم صادره به استناد ماده 6 قانون اصلاح پاره ای از قوانین دادگستری 1356 درخواست تخفیف و تقلیل مجازات مورد حکم را نموده و دادگاه بدوی به موجب دادنامه شماره 93000314 مورخ 20-3-93 و به استناد ماده مرقوم مجازات مشارالیه را از چهارده ماه به دوازده ماه تقلیل داده است). از عطف توجه به اوراق متشکله پرونده با قطع نظر از این که با وصف تصویب و لازم الاجرا شدن قانون مجازات اسلامی 1392 استناد به ماده 22 قانون مجازات اسلامی 1370 در مانحن فیه محملی نداشته و با قطع نظر از این که در فرض اعمال کیفیات مخففه قضایی به استناد ماده 22 قانون مورد اشاره اقتضاء داشته دادگاه میزان مجازات حبس را به مادون حداقل مقرر در قانون تنزل دهد چه آن که دادگاه بدون اعمال کیفیات مخففه نیز مخیر در تعیین مجازات بین حداقل و حداکثر مقرر در قانون بوده است و با قطع نظر از این که تعدد جرم در مانحن فیه از جهات اشتداد کیفر محسوب می گردد. مع هذا چون در مقررات کنونی حاکم بر موضوع کیفیات مخففه قضایی وضع خاص و سابقه متهم نیز از جهات تخفیف به شمار رفته و نظر به این که به تکلیف تبصره 3 ذیل ماده 134 قانون مجازات اسلامی 1392 تعدد جرم مانع از اعمال کیفیات مخففه نخواهد بود و نظر به این که هر چند تناسب بین جرم یا جرایم ارتکابی و مجازات معینه از اصول اساسی حقوق کیفری بوده مع الوصف این امر مانع از آن نخواهد بود تا در صورت تشخیص دادگاه مرتکب از مجازات تخفیف یافته بهره مند شود و نظر به این که اعمال تخفیف به موجب ماده 6 قانون اصلاح پاره ای از قوانین دادگستری بر خلاف کیفیات مخففه قضایی که از اختیارات دادگاه بوده جنبه امری داشته بر این مبنا تجدیدنظرخواهی به عمل آمده وارد نبوده و دادگاه توجها به بند الف ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته را از این حیث تایید و استوار می نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 86 دادگاه تجدیدنظر استان تهران مامور در شعبه 70 ـ مستشار دادگاه
بیک وردی ـ ناصری نژاد

قاضی:
پور عظیم , محمد علی بیک وردی , ناصری نژاد

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 22 ـ انحلال شخص حقوقی و مصادره اموال آن زمانی اعمال می شود که برای ارتکاب جرم به وجود آمده یا با انحراف از هدف مشروع نخستین فعالیت خود را منحصرا در جهت ارتکاب جرم تغییر داده باشد.

مشاهده ماده 22 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 6 ـ به موجب ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 نسخ شد. در این صورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی می کند و تا یک ربع از مجازات مندرج در حکم را اعم از حبس یا جزای نقدی تخفیف می دهد و این رای قطعی است. ولی در هر حال هیچ مجازات حبسی را با رعایت تخفیف مندرج در این ماده نمی توان به جزای نقدی تبدیل نمود.

مشاهده ماده 6 قانون اصلاح پاره ای از قوانین دادگستری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM