رای قضایی شماره 9309970221800527

رای قضایی شماره 9309970221800527

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221800527


شماره دادنامه قطعی:
9309970221800527

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/04/25

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تصمیم دادگاه در فرض تخلف تاجر در اعلام ورشکستگی و ارائه دفاتر

پیام رای:
چنانچه تاجر ظرف سه روز از تاریخ توقف در پرداخت دین مراتب ورشکستگی خود را اعلام و دفاتر و صورتحساب دارائی خود را ارائه نکند دادگاه نمی تواند قرار عدم استماع دعوا صادر کند و باید رسیدگی ماهوی انجام دهد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوای آقای س.پ. با وکالت آقای م.ب. به طرفیت ش. با وکالت آقای م.ه. 2 - دادستان عمومی و انقلاب تهران به خواسته صدور حکم ورشکستگی با امعان نظر درمجموع محتویات پرونده و مستندات ابرازی از سوی خواهان دادنامه صادره از شعبه 20 دادگاه عمومی تهران که به موجب آن ها مدعی ورشکستگی شده وکیل خوانده ردیف 1 با اشاره به سه مرحله سابقه رسیدگی به این ادعا خواستار رد دعوای خواهان شده دادگاه به جهت اینکه همچنان که در دادنامه قبل اشاره شده برابر مواد 512 و 513 قانون تجارت می بایست تاجر ظرف 3 روز از تاریخ وقفه در تادیه قروض به دفتر محکمه به همراه صورت حساب دارایی و کلیه دفاتر تجارتی تسلیم می نموده و به این ترتیب اقدامی صورت نگرفته لذا خواهان مطابق قانون طرح دعوا ننموده مستندا به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی غیرقابل پذیرش و قرار عدم استماع دعوا صادر و اعلام می نماید رای صادره قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد.
رییس شعبه 37 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ افراشی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
دادنامه تجدیدنظر خواسته به شماره 9309972160200182 مورخ 5/3/1393 صادره از شعبه 37 دادگاه عمومی حقوقی تهران که برقرار عدم استماع دعوی تجدیدنظرخواه س.پ. به خواسته صدور حکم بر ورشکستگی اشعار دارد مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد و مستوجب نقض آن می باشد زیرا که اولا مراتب تاجر بودن تجدیدنظرخواه به لحاظ فعالیت در امور صرافی بنا بر تصریح بند 7 ماده 2 قانون تجارت مفروغ عنه می باشد ثانیا ورشکستگی تاجر در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده اوست حاصل می گردد که در مانحن فیه نیز خواهان با تمسک به یک فقره دادنامه صادره از ناحیه شعبه بیستم دادگاه عمومی حقوقی تهران به شماره 9209970228001028 مورخه 23/10/1392 که مفاد آن حاکی از محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ 000/000/325/14 ریال می باشد مدعی عدم توانایی در پرداخت آن شده است و دعوی خود را برابر مقررات درخواست نموده است و مطابق صراحت ماده 3 از قانون آیین دادرسی مدنی محاکم دادگستری مکلف هستند به دعاویی که برابر مقررات درخواست شده اند رسیدگی کرده و حکم مقتضی را صادر و فصل خصومت نمایند ثالثا صرف عدم ارایه دفاتر و صورتحساب دارایی از ناحیه تاجر موجبی برای عدم استماع دعوی نمی باشد و در صورت عدم ارایه دفاتر از ناحیه تاجر موضوع مشمول مقررات ماده 542 از قانون تجارت می باشد ازاین رو با قبول لایحه اعتراضیه و با استناد به قسمت آخر ماده 353 از قانون آیین دادرسی مدنی ضم نقض دادنامه معترض عنه پرونده را جهت ادامه رسیدگی و اظهارنظر ماهیتی به دادگاه نخستین اعاده می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس شعبه 18 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
امانی شلمزاری ـ کریمی

قاضی:
عزت اله امانی شلمزاری , کریمی , افراشی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 512 ـ هر گاه اموالی در اجاره تاجر ورشکسته باشد مدیر تصفیه در فسخ یا ابقاء اجاره به نحوی که موافق منافع طلبکارها باشد اتخاذ تصمیم می کند اگر تصمیم بر فسخ اجاره شده صاحبان اموال مستاجره از بابت مال الاجاره که تا آن تاریخ مستحق شده اند جزو غرما منظور می شوند اگر تصمیم بر ابقاء اجاره بوده و تامیناتی هم سابقا به موجب اجاره نامه به موجر داده شده باشد آن تامینات ابقاء خواهد شد و الا تامیناتی که پس از ورشکستگی داده می شود باید کافی باشد. در صورتی که با تصمیم مدیر تصفیه بر فسخ اجاره موجر راضی به فسخ نشود حق مطالبه تامین را نخواهد داشت.

مشاهده ماده 512 قانون تجارت

ماده 513 ـ مدیر تصفیه می تواند با اجازه عضو ناظر اجاره را برای بقیه مدت به دیگری تفویض نماید ( مشروط بر اینکه به موجب قرارداد کتبی طرفین این حق منع نشده باشد) و در صورت تفویض به غیر باید وثیقه کافی که تامین پرداخت مال الاجاره را بنماید به مالک اموال مستاجره داده و کلیه شرایط و مقررات اجاره نامه را به موقع خود اجرا کند.

مشاهده ماده 513 قانون تجارت

ماده 2- معاملات تجارتی از قرار ذیل است: 1- خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد. 2- تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که باشد. 3- هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رساندن ملزومات و غیره. 4- تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این که برای رفع حوائج شخصی نباشد. 5- تصدی به عملیات جراحی. 6- تصدی به هر قسم نمایشگاه های عمومی. 7- هر قسم عملیات صرافی و بانکی. 8- معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیر تاجر باشد. 9- عملیات بیمه بحری و غیر بحری. 10- کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی و معاملات راجعه به آنها.

مشاهده ماده 2 قانون تجارت

ماده 542 ـ در موارد ذیل هر تاجر ورشکسته ممکن است ورشکسته به تقصیر اعلان شود: 1) اگر به حساب دیگری و بدون آنکه در مقابل عوضی دریافت نماید تعهداتی کرده باشد که نظر به وضعیت مالی او در حین انجام آنها آن تعهدات فوق العاده باشد. 2) اگر عملیات تجارتی او متوقف شده و مطابق ماده 413 این قانون رفتار نکرده باشد. 3) اگر از تاریخ اجرای قانون تجارت مصوب 25 دلو1303 و 12 فروردین و 12خرداد 1304 دفتر نداشته یا دفاتر او ناقص یا بی ترتیب بوده یا در صورت دارایی وضعیت حقوقی خود را اعم از قروض و مطالبات به طور صحیح معین نکرده باشد ( مشروط بر اینکه در این موارد مرتکب تقلبی نشده باشد).

مشاهده ماده 542 قانون تجارت

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3 - قضات دادگاهها موظفند موافق قوانین به دعاوی رسیدگی کرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند. در صورتی که قوانین موضوعه کامل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلا" قانونی در قضیه مطروحه وجود نداشته باشد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشد حکم قضیه را صادر نمایند و نمی توانند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزند والا مستنکف از احقاق حق شناخته شده و به مجازات آن محکوم خواهند شد. تبصره - چنانچه قاضی مجتهد باشد و قانون را خلاف شرع بداند پرونده به شعبه دیگری جهت رسیدگی ارجاع خواهد شد.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM