رای قضایی شماره 9309970220400388

رای قضایی شماره 9309970220400388

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220400388


شماره دادنامه قطعی:
9309970220400388

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/04/07

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ماهیت وجه وصولی در فرض وجود اصل بدهی و خسارت تاخیر تادیه

پیام رای:
در فرض وجود دین به همراه خسارت تاخیر تادیه (به علت عدم پرداخت دین در سررسید معین) وصول هرگونه وجه از مدیون به هر نحوی (من جمله برداشت از حساب مدیون توسط بانک دائن) در صورت اختلاف در ماهیت وجه دریافتی به منزله ایفای اصل دین محسوب می شود نه خسارت تاخیر تادیه.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی ب. با وکالت خانم الف.خ. به طرفیت 1- شرکت ف. 2- آقای ف.ظ. با وکالت آقای الف.ت. 3- خانم م.ق. دایر به صدور حکم به محکومیت تضامنی خواندگان به پرداخت مبلغ یک میلیارد و هیجده میلیون و پانصد و چهل هزار و هفت صد و شصت ویک ریال بابت اصل سرمایه و سود به انضمام هفت صد و هفتادوهفت میلیون و هفت صد و هفتادوچهار هزار و هفت صد و پنجاه وچهار ریال بابت خسارت تاخیر تادیه به ماخذ سالیانه 22% از سررسید 27/8/87 تا 31/4/91 و از تاریخ مذکور تا وصول اصل دین و سود به ماخذ 22% سالیانه به انضمام خسارات دادرسی نظر به جامع اوراق و محتویات پرونده و با عنایت به خروج کارشناسی از عداد دلایل ادعای جعل خوانده ردیف سوم خانم م.ق. و با توجه به نظریه کارشناس حسابرسی وارده به شماره 569-22/2/92 که مصون از تعرض اصحاب دعوی باقیمانده حاکی است مجموعا مبلغ دویست و هفتادوهشت میلیون و سیصد و بیست وپنج هزار و دویست و چهل وهشت ریال از حساب سپرده خوانده دوم کسر گردیده است که دادگاه برداشت های مذکور را از اصل و سود بدهی محسوب می نماید چه اینکه پرداخت بابت خسارت تاخیر تادیه با وجود بقای اصل بدهی به ضرر دریافت کننده تسهیلات وجاهتی ندارد لذا مستندا به قانون الحاق در تبصره ماده 15 قانون عملیات بانکی بدون ربا و مواد 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت تضامنی خواندگان به پرداخت هفت صد و چهل میلیون و دویست و پانزده هزار و پانصد و سیزده ریال بابت اصل سود و تسهیلات دریافتی و نیز پرداخت خسارت تاخیر تادیه به ماخذ 22% از تاریخ سررسید 27/8/87 لغایت پرداخت وجه مذکور و نیز پرداخت خسارات دادرسی شامل هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل مطابق تعرفه در حق خواهان صادر و اعلام می شود. و نسبت به مازاد آن به جهت عدم استحقاق حکم به بطلان دعوی خواهان صادر و اعلام می گردد. رای صادره نسبت به خواندگان دوم و سوم حضوری محسوب و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد. و نسبت به خوانده اول شرکت ف. غیابی محسوب و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه و سپس ظرف بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رای دادگاه تجدیدنظر استان
ب. با وکالت خانم الف.خ. به طرفیت 1- ش. به شماره ثبت 167613 2- ف.ظ. 3- م.ق. نسبت به دادنامه شماره 300622-10/6/92 صادره از شعبه 116 دادگاه عمومی و حقوقی تهران مشعر بر محکومیت تضامنی خواندگان پرداخت 513/021/74 ریال بابت اصل سود و تسهیلات دریافتی و پرداخت خسارت تاخیر تادیه به ماخذ 22% مورد توافق از تاریخ سررسید 27/8/87 لغایت یوم پرداخت و خسارت دادرسی در حق تجدیدنظرخواه تجدیدنظرخواهی نموده و اعلام کرده اند نامبردگان بر اساس قرارداد مورخ 1/3/87 علاوه بر پرداخت سرمایه ماخوذه از بابت عقد مضاربه می بایست سود سالیانه را به انضمام خسارت تاخیر تادیه به ماخذ 22% بپردازند نهایتا درخواست صدور حکم به پرداخت مبلغ 761/540/018/1 ریال از بابت اصل سرمایه و سود و مبلغ 754/774/777 ریال خسارت تاخیر تادیه از تاریخ سررسید (27/8/87 لغایت 21/3/91) و احتساب بعدی آن تا یوم پرداخت با خسارت دادرسی شده است و تجدیدنظر خوانده ردیف 2 توسط وکیلش اعلام کرده که مبلغ خواسته از حساب موکلش کسر گردیده که با ارجاع امر به کارشناسی و انتخاب کارشناس مشخص گردیده مبلغ 238/325/278 ریال از حساب مشارالیه پرداخت شده است لکن کارشناس در مورد مبلغ پرداختی اعلام کرده است مبلغ 889/961/217 ریال بابت خسارت تاخیر تادیه و مبلغ 762/948/55 ریال بابت اصل بدهی و مبلغ 587/414/4 ریال آن بابت سود تعلق گرفته برداشت شده است و بدین نحو احتساب کرده است لذا صدور حکم از جانب دادگاه با احتساب مبلغ از بابت اصل و سود برخلاف نظریه کارشناس می باشد تجدیدنظر خواندگان علی رغم ابلاغ قانونی در این مرحله از رسیدگی پاسخی در قبال لایحه ابرازی تجدیدنظرخواه نداده اند و دادگاه محترم بدوی در قبال درخواست محکمه بر رفع ابهام با توجه به نظریه کارشناس به شرح تصمیم مورخ 17/3/93 اعلام نموده و پرداختی آقای تجدیدنظر خوانده ردیف دوم را از بابت اصل بدهی منظور نموده است علی هذا نظر به مراتب مذکورالذکر و اینکه مراد و مقصود از پرداخت وجه مذکورالذکر از بابت اصل بدهی اعلام گردیده است و در مورد احتساب این برداشت از خسارت تاخیر تادیه دادگاه بدوی عقیده به رد ادعا داشته و بدین شکل مراتب را اعلام نموده اند و آنچه از محتویات پرونده بر می آید رقم مذکور فوق الاشعار از حساب سپرده تجدیدنظر خوانده دوم برداشت شده است و آنچه از نظریه کارشناسی بر می آید این مطلب است که تجدیدنظرخواه مبالغ برداشتی را به نحو اعلامی برداشت و محاسبه کرده است و آنچه از مفاد قرارداد منعقد بر می آید تجدیدنظرخواه فاقد چنین اختیاری است چرا که مطلب توافق شده فی مابین طرفین دعوی احتساب سود و خسارت تاخیر تادیه است و نمی توان این امر را به این مطلب تسری داد که هرچه بانک از حساب سپرده برداشت کند می تواند از اصل بدهی از قبیل سود و خسارت تاخیر تادیه محاسبه و منظور نماید علی الخصوص که قرارداد فی مابین مضاربه است بنابراین همان طوری که دادگاه بدوی طی تصمیم مورخ 17/3/93 اعلام نموده رقم پرداخت شده را می توان از اصل سرمایه کسر کرد نه سود و یا خسارت تاخیر تادیه که مورد تاکید تجدیدنظرخواه واقع شده است علی هذا تجدیدنظرخواهی را وارد ندانسته و با رد آن دادنامه مارالذکر را صرفا در خصوص احتساب رقم پرداختی و کسر آن از اصل سرمایه با حذف عبارت سود در سطر 9 دادنامه و اصلاح دادنامه معترض عنه در راستای مفاد ماده 350 از قانون آیین دادرسی مدنی بدین وصف در اجرای مدلول ماده 358 قانون اخیرالذکر تایید کرده و اعلام می دارد رای صادره قطعی است.
رییس شبه 4 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
جوادی ـ سعادت زاده

قاضی:
هدایت اله جوادی , بهزاد سعادت زاده

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 350 - عدم رعایت شرایط قانونی دادخواست و یا عدم رفع نقص آن در موعد مقرر قانونی در مرحله بدوی موجب نقض رای در مرحله تجدیدنظر نخواهد بود. در این موارد دادگاه تجدیدنظر به دادخواست دهنده بدوی اخطار می کند که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ نسبت به رفع نقص اقدام نماید. درصورت عدم اقدام و همچنین درصورتی که سمت دادخواست دهنده محرز نباشد دادگاه رای صادره را نقض و قرار رد دعوای بدوی را صادر می نماید.

مشاهده ماده 350 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM