رای قضایی شماره 9309972131300036

رای قضایی شماره 9309972131300036

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309972131300036


شماره دادنامه قطعی:
9309972131300036

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/11

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر

پیام رای:
در صورت عدم اعتراض شاکی یا دادستان و با فرض عدم رعایت قانون در تعیین مجازات دادگاه تجدیدنظر حق تشدید مجازات را ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقای م.پ. فرزند م. متولد 1355 با وکالت آقای م.ک. دایر بر ارتکاب اختلاس توام با جعل به میزان ششصد و سی میلیون ریال موضوع شکایت شرکت الف. با عنایت به اوراق و محتویات پرونده و مفاد کیفرخواست دادسرا و دلایل احصایی در آن و شکایت شاکی و مستندات ابرازی از جمله مدارک مربوط به دولتی بودن شرکت (وابسته به سازمان بیمه خدمات درمانی) و گزارش و تحقیقات ضابطین و نظریه کارشناس رسمی دادگستری که اعتراض موثر و موجهی نسبت به آن ابراز نگردیده و اظهارات و اقاریر موجود از متهم و قراین و امارات موجود بزهکاریش محرز و مسلم بوده و با استناد به تبصره 2 از ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و نظر به مساعد بودن قواعد تخفیف قانون مجازات اسلامی اخیرالتصویب مورخ 1/2/92 به لحاظ اقدام متهم برای جبران زیان ناشی از جرم و وضع خاص وی از نظر جوانی (بندهای الف و پ ماده 37 و بندهای ج و ث از ماده 38 همین قانون) به تحمل نود و یک روز حبس (تقلیل حبس درجه 4 به درجه 7) و پنج سال انفصال موقت از خدمات دولتی (تبدیل انفصال دایم به موقت) و پرداخت سیصد و شصت میلیون ریال جزای نقدی (با اعمال حداکثر تخفیف از درجه 1 به درجه 3) محکوم می گردد و با عنایت به استرداد وجه اختلاس موضوع رد مال منتفی است و به جهت این که تمام وجه اختلاس قبل از کیفرخواست مسترد نشده است امکان اعمال تبصره 3 از ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری وجود ندارد و رای صادره حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1083 دادگاه عمومی جزایی تهران ویژه کارکنان دولت ـ صدیقی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ک. به وکالت از آقای م.پ. فرزند م. نسبت به دادنامه شماره 9209970230600306 مورخ 22/07/1391 صادره از شعبه 1083 دادگاه عمومی جزایی تهران که طی آن متهم تجدیدنظرخواه از حیث اتهام اختلاس توام با جعل به مبلغ ششصد و سی میلیون ریال به تحمل نود و یک روز حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی به مبلغ سیصد و شصت میلیون ریال در حق دولت و انفصال موقت از خدمات دولتی به مدت پنج سال محکومیت جزایی حاصل نموده است. از عطف توجه به اوراق متشکله پرونده و با التفات به لایحه تجدیدنظرخواهی و نظر به این که از ناحیه متهم تجدیدنظرخواه و وکیل وی ایراد و اعتراض موجه و موثری که اساس و ارکان دادنامه معترض عنه را متزلزل نموده و مآلا موجبات نقض و گسیختن آن را فراهم نماید به عمل نیامده است و بر مبانی استنباط و استدلال دادگاه نخستین خدشه و خللی مترتب نیست و از جهت رعایت اصول و قواعد دادرسی نیز اشکال اساسی که موثر در حکم بوده ملاحظه نمی گردد. النهایه نظر به این که مقنن در خصوص جرم اختلاس در کلیه موارد مذکور در ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه تخفیف مجازات را برابر تبصره 6 ماده 5 قانون یاد شده تا حداقل مجازات مقرر در این ماده حبس و انفصال دایم از خدمات دولتی پیش بینی نموده و قاضی دادگاه را از اعمال مجازات کمتر از حداقل و تبدیل مجازات حبس و انفصال منع کرده است. به این ترتیب قاضی دادگاه در صورت وجود جهات مخففه در اختلاس توام با جعل زاید بر پنجاه هزار ریال تنها اختیار اعمال هفت سال حبس تعزیری و انفصال دایم از خدمات دولتی (تبصره 2 از ماده 5 قانون اخیرالذکر) را دارد. لهذا اقدام دادگاه بدوی در مانحن فیه در تعیین حبس تعزیری به مدت نود و یک روز و انفصال موقت از خدمات دولتی به مدت پنج سال بر خلاف مدار قانونی بوده است اما از آن جا که در پرونده امر فقط متهم متقاضی تجدیدنظر بوده و شاکی خصوصی یا دادستان در این باب درخواستی نداشته اند و با توجه به قاعده منع اصلاح به ضرر تجدیدنظرخواه که مانع از تصحیح حکم از این حیث خواهد بود لاجرم به تذکار به دادگاه بدوی بسنده می شود. لذا دادگاه با عنایت به مراتب ضمن رد تجدیدنظرخواهی توجها به بند "الف" ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته را تایید و استوار می نماید. رای دادگاه قطعی است.
رییس شعبه 68 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
مسعودی مقام ـ بیک وردی

قاضی:
صدیقی , محمد علی بیک وردی , مسعودی مقام

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 5 ـ هر یک از کارمندان و کارکنان ادارات و سازمانها یا شوراها و یا شهرداری ها و موسسات و شرکتهای دولتی و یا وابسته به دولت و یا نهادهای انقلابی و دیوان محاسبات و موسساتی که به کمک مستمر دولت اداره می شوند و یا دارندگان پایه قضائی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و مامورین به خدمات عمومی از رسمی یا غیررسمی وجوه یا مطالبات یا حواله ها یا سهام و اسناد و اوراق بهادار و یا سایر اموال متعلق به هر یک از سازمانها و موسسات فوق الذکر و یا اشخاص را که بر حسب وظیفه به آنها سپرده شده است بنفع خود یا دیگری برداشت و تصاحب نماید مختلس محسوب و بترتیب زیر مجازات خواهد شد. تبصره 1 ـ در صورتیکه میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و شش ماه تا سه سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می شود. تبصره 2 ـ چنانچه عمل اختلاس توام با جعل سند و نظایر آن باشد در صورتیکه میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به 2 تا 5 سال حبس و یک تا 5 سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به 7 تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر دو مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می شود. تبصره 3 ـ هر گاه مرتکب اختلاس قبل از صدور کیفر خواست تمام وجه یا مال مورد اختلاس را مسترد نماید دادگاه او را از تمام یا قسمتی از جزای نقدی معاف می نماید و اجراء مجازات حبس را معلق ولی حکم انفصال درباره او اجراء خواهد شد. تبصره 4 ـ حداقل نصاب مبالغ مذکور در جرائم اختلاس از حیث تعیین مجازات یا صلاحیت محاکم اعم از اینست که جرم دفعتا واحده یا به دفعات واقع شده و جمع مبلغ مورد اختلاس بالغ بر نصاب مزبور باشد. تبصره 5 ـ هر گاه میزان اختلاس زائد بر صد هزار ریال باشد در صورت وجود دلایل کافی صدور قرار بازداشت موقت به مدت یک ماه الزامی است و این قرار در هیچ یک از مراحل رسیدگی قابل تبدیل نخواهد بود. همچنین وزیر دستگاه می تواند پس از پایان مدت بازداشت موقت کارمند را تا پایان رسیدگی و تعیین تکلیف نهائی وی از خدمت تعلیق کند. به ایام تعلیق مذکور در هیچ حالت هیچگونه حقوق و مزایایی تعلق نخواهد گرفت. تبصره 6 ـ در کلیه موارد مذکور در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه مکلف به رعایت مقررات تبصره یک ماده یک از لحاظ حداقل حبس و نیز بنا به مورد حداقل انفصال موقت و یا انفصال دائم خواهد بود.

مشاهده ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM