رای قضایی شماره 9309970220700125

رای قضایی شماره 9309970220700125

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220700125


شماره دادنامه قطعی:
9309970220700125

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/02/15

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ضمانت اجرای کشف مغایرت کاربری واقعی مبیع با آنچه در عقد ذکرشده

پیام رای:
کاربری املاک امری اعتباری است نه ذاتی بنابراین کشف خلاف آنچه به عنوان کاربری زمین در مبایعه نامه درج شده از موجبات بطلان معامله نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای م.د. فرزند ر. به طرفیت آقایان 1- م.ح. فرزند ر. 2-الف.گ. فرزند م. به خواسته صدور حکم به بطلان بیع و مبایعه نامه مورخه 27/12/76 قطعه 161 تفکیکی از پلاک ثبتی 1167/116 بخش 11 تهران مقوم به 000/000/51 ریال و الزام خوانده به پرداخت ثمن و خسارات به نرخ روز به انضمام خسارات دادرسی بدین شرح که در مورخه 27/12/76 خوانده ردیف اول یک واحد آپارتمان مسکونی در پلاک ثبتی فوق الذکر به مبلغ 000/500/66 ریال به خواهان فروخته است و ثمن آن پرداخت گردیده است ولی خواهان بعدا متوجه شده است که اولا: فروشنده محل پارکینگ را به صورت آپارتمان درآورده و آن را بدون اخذ مجوز از شهرداری به خواهان منتقل نموده است و ثانیا محل مذکور سند مستقلی نداشته و اساسا خواهان مالک محل مذکور نبوده است لذا خواهان تقاضای محکومیت خواندگان را به شرح خواسته نموده است این دادگاه در خصوص دعوی خواهان به طرفیت خوانده ردیف اول با توجه به مبایعه نامه عادی مستند دعوی مورخه 27/12/76 که به امضای خوانده رسیده است و امضایات مذکور مصون از ایراد و تکذیب باقی مانده و با عنایت به نظریه کارشناس رسمی دادگستری آقای م.ت. که اعلام نموده است آپارتمان موردنظر به مساحت 47 مترمربع در طبقه زیرین و پارکینگ احداث گردیده و فاقد کاربری مسکونی می باشد و قیمت آپارتمان موضوع پرونده به نرخ روز را 000/700/803 ریال ارزیابی نموده است و نظریه فوق به طرفین ابلاغ که مصون از ایراد و اعتراض موثر و موجه باقی مانده است و اعتراض خواهان مستند به دلیل و توجیه موجهی نبوده است لذا این دادگاه دعوی خواهان را به طرفیت خوانده ردیف اول وارد تشخیص و مستندا به مواد 263 و 325 قانون مدنی و مواد 1 و 2 قانون مسیولیت مدنی و مواد 502 و 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به اعلام بطلان بیع و مبایعه نامه تنظیمی و پرداخت مبلغ 000/700/803 ریال به عنوان ثمن و خسارات وارده به خواهان و پرداخت مبلغ 000/195/16 ریال به عنوان خسارات دادرسی صادر و اعلام می دارد و در خصوص دعوی خواهان به طرفیت خوانده ردیف دوم با توجه به عدم توجه دعوی به خوانده ردیف دوم دادگاه مستندا به ماده 89 قانون آیین دادرسی مدنی ناظر بر بند 4 ماده 84 از همین قانون قرار رد دعوی خواهان را صادر و اعلام می دارد. رای صادره نسبت به خوانده ردیف اول غیابی محسوب و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه و پس ازآن ظرف مدت بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران است و نسبت به خوانده ردیف دوم حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 107 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ کرمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.د. به طرفیت تجدیدنظر خواندگان آقایان م.ح. و الف.گ. نسبت به دادنامه شماره 751 مورخه 28/9/91 شعبه 107 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن قرار رد دعوی نخستین تجدیدنظرخواه به طرفیت تجدیدنظر خوانده آقای الف.گ. مبنی بر بطلان بیع و مبایعه نامه مورخه 27/12/76 به لحاظ مستحق الغیر بودن مبیع و کاربری غیرمسکونی داشتن مورد معامله و مطالبه ثمن و خسارات وارده به قیمت روز و همچنین صدور حکم به بطلان بیع و مبایعه نامه و محکومیت دیگر تجدیدنظر خوانده (آقای م.ح.) به پرداخت مبلغ هشت صد و سه میلیون و هفت صد هزار ریال به عنوان ثمن و خسارات وارده و مبلغ شانزده میلیون و یک صد و نودوپنج هزار ریال خسارات دادرسی صادر گردیده دادگاه نظر به اینکه آنچه تجدیدنظرخواه از موجبات استحقاق خود در مطالبه ثمن به قیمت روز و خسارات وارده اعلام داشته کاربری غیرمسکونی داشتن مورد معامله و دیگری عدم مالکیت تجدیدنظر خواندگان نسبت به مورد معامله می باشد نظر به اینکه کاربری املاک امری اعتباری می باشد و نه ذاتی تا کشف خلاف آن از موجبات بطلان معامله باشد و نظر به اینکه در معامله نسبت به مال غیر تا زمانی که اعلام ردی از ناحیه مالک به وسیله فعل یا لفظ حاصل نگردیده نمی توان فرض بطلان بر معامله را نمود و در مانحنفیه از ناحیه تجدیدنظرخواه دلیلی که مثبت مالکیت ثالث نسبت به مورد معامله و رد آن توسط ثالث باشد ارایه نشده است و تا زمانی که اعلام ردی صورت نگرفته اسباب استحقاق فراهم نمی باشد لهذا دادنامه تجدیدنظر خواسته درخور نقض می باشد مستندا به تبصره ماده 348 و همچنین ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته قرار رد دعوی نخستین تجدیدنظرخواه را صادر و اعلام می دارد رای صادره قطعی می باشد.
رییس شعبه 7 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
کوهکن ـ شریعت

قاضی:
کرمی , کوهکن , شریعت

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 263 - هر گاه مالک معامله را اجازه نکند و مشتری هم بر فضولی بودن آن جاهل باشد حق دارد که برای ثمن و کلیه ی غرامات به بایع فضولی رجوع کند و در صورت عالم بودن فقط حق رجوع برای ثمن را خواهد داشت.

مشاهده ماده 263 قانون مدنی

ماده 325 - اگر مشتری جاهل به غصب بوده و مالک به او رجوع نموده باشد او نیز می تواند نسبت به ثمن و خسارات به بایع رجوع کند اگر چه مبیع نزد خود مشتری تلف شده باشد و اگر مالک نسبت به مثل یا قیمت رجوع به بایع کند بایع حق رجوع به مشتری را نخواهد داشت.

مشاهده ماده 325 قانون مدنی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 2 - در موردی که عمل وارد کننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیان دیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبران خسارات مزبور محکوم می نماید و چنان چه عمل وارد کننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی که وارد نموده محکوم خواهد نمود.

مشاهده ماده 2 قانون مسئولیت مدنی

ماده 502 - هزینه دادرسی عبارتست از: 1 - هزینه برگهایی که به دادگاه تقدیم می شود. 2 - هزینه قرارها و احکام دادگاه.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM