رای قضایی شماره 9409970955200024

رای قضایی شماره 9409970955200024

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9409970955200024


شماره دادنامه قطعی:
9409970955200024

تاریخ دادنامه قطعی:
1394/01/19

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
ازدواج زوجه متوفی و دریافت حقوق وظیفه همسر سابق

پیام رای:
ازدواج مجدد زوجه ای که همسرش پیش از اجرایی شدن قانون حمایت از خانواده (مصوب 1391.12.1) فوت شده است مانع دریافت حقوق وظیفه و مستمری همسر متوفی خویش نمی گردد.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
نظر به اینکه به موجب ماده 48 قانون حمایت خانواده مصوب 1391/12/1 تمام صندوق های بازنشستگی اعم از کشوری لشگری تامین اجتماعی و سایر صندوق های خاص مدنظر قانونگذار بوده اند و مطابق بند یک ماده 48 قانون فوق الذکر زوجه دایم متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری وی برخوردار می گردد و ازدواج وی را مانع دریافت حقوق مذکور ندانسته و همچنین تبصره بند 4 ماده قانونی یاد شده تصریحا اعلام داشته: «مقررات این ماده در مورد افرادی که قبل از اجرا شدن این قانون فوت شده اند نیز لازم الاجرا است» علیهذا به دلیل آمره بودن قانون و نسخ ضمنی بند 3 ماده 80 قانون تامین اجتماعی خواسته موجه تشخیص و حکم به ورود شکایت صادر و اعلام می گردد. رای صادره مستندا به ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 92 ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر در شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری می باشد.
رییس شعبه 36 دیوان عدالت ادرای - حسینی طباطبایی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
با عنایت به تجدیدنظرخواهی اداره کل تامین اجتماعی آذربایجان غربی نسبت به دادنامه شماره 600722-93/5/28 صادره از شعبه 36 بدوی دیوان عدالت اداری و باتوجه به اینکه رای مذکور در تاریخ 93/7/3 به تجدیدنظرخواه ابلاغ شده و نامبرده در تاریخ 93/7/29 نسبت به آن اعتراض نموده است نظر به خروج طرح شکایت از موعد بیست روزه قانونی مستندا به ماده 65 و 68 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری قرار رد دادخواست صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس و مستشاران شعبه دوم تجدید نظر دیوان عدالت اداری
اشراقی - عرفان - شریعت فر

قاضی:
مرتضی علی اشراقی , حمیدرضاشریعت فر , محمدعرفان , حسینی طباطبائی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 48ـ میزان حقوق وظیفه یا مستمری زوجه دائم متوفی و فرزندان و سایر وراث قانونی وی و نحوه تقسیم آن در تمام صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری لشکری تامین اجتماعی و سایر صندوقهای خاص به ترتیب زیر است: 1ـ زوجه دائم متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری وی برخوردار می گردد و ازدواج وی مانع دریافت حقوق مذکور نیست و درصورت فوت شوهر بعدی و تعلق حقوق به زوجه در اثر آن بیشترین مستمری ملاک عمل است. تبصره ـ اگر متوفی چند زوجه دائم داشته باشد حقوق وظیفه یا مستمری به تساوی بین آنان و سایر وراث قانونی تقسیم می شود. 2ـ دریافت حقوق بازنشستگی یا از کارافتادگی مستمری از کارافتادگی یا بازنشستگی حسب مورد توسط زوجه متوفی مانع از دریافت حقوق وظیفه یا مستمری متوفی نیست. 3ـ فرزندان اناث در صورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان ذکور تا سن بیست سالگی و بعد از آن منحصرا درصورتی که معلول از کار افتاده نیازمند باشند یا اشتغال به تحصیلات دانشگاهی داشته باشند حسب مورد از کمک هزینه اولاد بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود برخوردار می گردند. 4ـ حقوق وظیفه یا مستمری زوجه دائم و فرزندان و سایر وراث قانونی کلیه کارکنان شاغل و بازنشسته مطابق ماده (87) قانون استخدام کشوری مصوب 31/3/1345 و اصلاحات بعدی آن و با لحاظ ماده (86) همان قانون و اصلاحیه های بعدی آن تقسیم و پرداخت می گردد. تبصره ـ مقررات این ماده در مورد افرادی که قبل از اجراء شدن این قانون فوت شده اند نیز لازم الاجراء است.

مشاهده ماده 48 قانون حمایت از خانواده

ماده 65 ـ کلیه آراء شعب بدوی دیوان به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر است. مهلت تجدیدنظر خواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از ایران دو ماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 68 ـ چنانچه دادخواست تجدیدنظر فاقد مشخصات تجدیدنظر خواه یا اقامتگاه او باشد پس از انقضای مهلت تجدیدنظر خواهی دادخواست به موجب قرار مدیر دفتر شعبه تجدیدنظر رد می شود. این قرار قطعی است. در سایر موارد نقص دادخواست تجدیدنظر وفق ماده (28) این قانون اقدام می گردد. اگر دادخواست تجدیدنظر خارج از مهلت مقرر تسلیم شده باشد شعبه تجدیدنظر قرار رد دادخواست را صادر می کند.

مشاهده ماده 68 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 80 ـ بازماندگان واجد شرایط بیمه شده متوفی در یکی از حالات زیر مستمری بازماندگان دریافت خواهند داشت. 1- در صورت فوت بیمه شده بازنشسته 2- در صورت فوت بیمه شده از کارافتاده کلی مستمری بگیر. 3- در صورت فوت بیمه شده ای که در ده سال آخر حیات خود حداقل حق بیمه یک سال کار مشروط بر اینکه ظرف آخرین سال حیات حق بیمه 90 روز کار را پرداخت کرده باشد. (اصلاحی 27/07/1376) تبصره 1 ـ بیمه شدگان مشمول قانون تامین اجتماعی که قبل از تصویب این ماده واحده فوت شده و به هر علت در مورد آنان مستمری برقرار نشده است حسب مورد مشمول شرایط مقرر در این بند یا تبصره (2) هستند. (الحاقی 27/07/1376) تبصره 2 ـ چنانچه بیمه شده فاقد شرایط مقرر در این بند باشد ولی حداقل (20) سال حق بیمه مقرر را قبل از فوت پرداخت کرده باشد بازماندگان وی از مستمری برخوردار خواهند شد. در تعیین متوسط مزد یا حقوق ماهانه مشمولان این تبصره برای محاسبه میزان مستمری تبصره ماده (77) قانون تامین اجتماعی ملاک عمل قرار می گیرد. (الحاقی 27/07/1376) تبصره 3 ـ بیمه شده ای که از تاریخ تصویب این قانون به بعد فوت می شود و فاقد شرایط مقرر در این بند می باشد چنانچه سابقه پرداخت حق بیمه او کمتر از (20) سال و بیشتر از (10)سال باشد به بازماندگان وی در ازای هر سال سابقه پرداخت حق بیمه غرامت مقطوعی معادل یک ماه حداقل دستمزد کارگر عادی در زمان فوت به طور یکجا و به نسبت سهام مقرر در ماده (83) قانون تامین اجتماعی پرداخت می شود. (الحاقی 27/07/1376) در صورت فوت بیمه شده ای که بین ده تا بیست سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد به بازماندگان وی به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه بدون الزام به رعایت ماده (111) قانون تامین اجتماعی و به نسبت سهام مقرر در ماده (83) همان قانون مستمری پرداخت می گردد. بیمه شده ای که از تاریخ تصویب این قانون به بعد فوت می شود چنانچه سابقه پرداخت حق بیمه او از یک سال تا دهسال باشد به بازماندگان وی در ازاء هر سال سابقه پرداخت حق بیمه غرامت مقطوعی معادل یک ماه حداقل دستمزد کارگر عادی در زمان فوت بطور یکجا و به نسبت سهام مقرر در ماده (83) قانون تامین اجتماعی پرداخت می شود. تبصره 4 ـ در مواردی که بیمه شده بر اثر حادثه ناشی از کار یا بیماریهای حرفه ای فوت نماید.

مشاهده ماده 80 قانون تامین اجتماعی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM